Ce este exudatul plăgii și de ce apare?
 

Ce este exudatul plăgii și de ce apare?

Exudatul plăgii este un lichid care iese din rană, care poate ajuta la identificarea complicațiilor, cum ar fi infecțiile sau vindecarea defectuoasă.
Ce este exudatul plăgii și de ce apare?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Exudatul plăgii este un set de substanțe și elemente dintr-o leziune sau proces inflamator. În mod obișnuit, oamenii îl numesc „lichid de drenaj”.

Exudatul rănilor poate arăta inestetic și chiar îngrijorător în unele cazuri. Are un aspect variabil, în funcție de modul în care apare leziunea. Prin urmare, caracteristicile sale pot oferi o mulțime de informații clinice.

În plus, acest set de substanțe joacă un rol foarte important în vindecare. Din acest motiv, în acest articol, vă explicăm în ce constă exudatul plăgii, din ce este făcut și ce tipuri există.

Ce este exudatul plăgii?

Exudatul plăgii este un fluid de diferite culori și vâscozități, care este format din diferite substanțe. Cuvântul exudat se referă la lichidul care se scurge din vasele de sânge. Este asemănător cu plasma, adică partea lichidă a sângelui, cu o concentrație mare de proteine.

Acest fluid este filtrat de capilarele sanguine. Filtrarea depinde de permeabilitatea și diferența de presiune dintre fluidul intracelular și extracelular. De obicei, substanța filtrată este resorbită de capilare.

Cantitatea mică care nu este resorbită de sistemul circulator trece în sistemul limfatic. Astfel, se întoarce din nou în sânge. În acest fel, se menține o situație echilibrată între fluidele din întregul organism.

Exudatul plăgii este produs de procesul inflamator care este declanșat de o leziune. Când are loc un atac asupra organismului, se eliberează o serie de substanțe care cresc permeabilitatea capilarelor.

Existând mai multă permeabilitate, celulele sistemului imunitar și substanțele proinflamatorii se pot muta la locul leziunii. Acesta este motivul pentru care există un exces de lichid care se scurge din rană.

Spirt pus pe exudatul plăgii

De ce apare exudatul plăgii?

Exudatul plăgii este produs ca răspuns la agresiune. Potrivit unei publicații a Uniunii Mondiale a Societăților de Vindecare a rănilor, acesta conține diverse substanțe care joacă un rol important în vindecare.

În primul rând, apa și electroliții, precum sodiul, sunt componente esențiale. În exudatul plăgii există și celule ale sistemului imunitar (leucocite), enzime proteolitice și mediatori inflamatori.

Acești mediatori sunt substanțe care sunt responsabile de stimularea migrației celulelor sistemului imunitar în acea zonă. Exudatul conține factori de creștere care sunt responsabili de stimularea proliferării celulare pentru a vindeca rana.

Cu toate acestea, exudatul din răni poate avea și alte efecte. În acele răni care nu se vindecă și devin cronice, acest compus prezintă mai mulți mediatori inflamatori și enzime proteolitice.

Principalele tipuri de exudat

Exudatul plăgii poate fi de diferite tipuri. După cum explică Wound Source, există cinci tipuri principale: seroase, sanguine, serosanguine, purulente și hemoragice. Fiecare apare în momente diferite în procesul de vindecare.

1. Exudat serosanguinos

Exudatul serosanguinos este cel mai frecvent. Are un aspect fin, roz și o consistență apoasă. Conține cantități mici de celule sanguine intercalate cu lichid seros.

2. Exudat seros

Exudatul seros al plăgii este un lichid limpede. Este considerat a fi răspunsul normal al organismului la răni. Cu alte cuvinte, procesul de vindecare are loc corect. Acest exudat nu miroase și nu este prea vâscos.

Lichidul este produs deoarece pielea, pe măsură ce se regenerează, generează deșeuri. De exemplu, celulele moarte și proteinele. Problema este că, dacă devine foarte abundent, poate indica o problemă în vindecare.

3. Exudat sanguin

Exudatul sanguin este un lichid roșcat, de culoare mai intensă decât exudatul serosanguin. Apare la curățarea plăgii sau când aceasta se mișcă prea mult.

Este normal să apară în faza inflamatorie. În acest moment, sângele curge din rană. Dacă apare mai târziu, când țesutul a început deja să se regenereze, cauza este traumatismul leziunii.

4. Exudat purulent

Exudatul purulent are un aspect mai vâscos. Poate avea o culoare cenușie, verde sau gălbuie. Conține un număr mai mare de globule albe și bacterii și indică prezența unei infecții.

5. Exudat hemoragic

Exudatul hemoragic poate fi confundat cu exudatul sanguin. Cu toate acestea, indică o leziune a unui vas de sânge din cauza infecției sau traumei. Culoarea sa este mai roșiatică și are o consistență mai groasă.

Alte aspecte ale exudatului plăgii

Există o serie de aspecte importante. După cum se explică într-o publicație a FFPaciente, culoarea este unul dintre parametrii care necesită atenție. Culoarea deschisă sau ușor gălbuie este considerată normală.

Dacă lichidul este mai tulbure, poate indica o infecție, mai ales dacă are o colorație verzuie sau maronie. Poate fi asociat chiar și cu apariția țesutului necrotic. Culoarea roșiatică, așa cum am subliniat mai sus, indică prezența sângelui.

Vâscozitatea exudatului plăgii este, de asemenea, importantă. Când este prea vâscos, indică o infecție și un conținut ridicat de proteine. Cu toate acestea, dacă lichidul este apos, conținutul de proteine este scăzut.

Tăietură pe mână

De ce depinde cantitatea de exudat?

Cantitatea de exudat influențează evaluarea acestuia. Când rana este în proces de vindecare, este normal ca exudatul să fie din ce în ce mai puțin. Dacă nu se vindecă corespunzător, producția poate persista.

Cantitatea excesivă care face ca procesul inflamator să continue. În plus, condițiile umede interferează cu vindecarea.

Există mai mulți factori care pot influența cantitatea de exudat. Primul este dimensiunea rănii. Cu cât suprafața este mai mare, cu atât va avea loc mai mult drenaj. La fel se întâmplă și cu tipul de rană. Arsurile, ulcerele venoase și ulcerele inflamatorii elimină mult exudat.

În mod similar, dacă există edem periferic sau infecție, este mai probabil să fie vorba despre un exudat abundent. Dacă rana este la picior, lichidul tinde să iasă din cauza gravitației.

Există răni care au puțin exsudat datorită naturii lor. De exemplu, ulcere ischemice. Sunt cele care sunt produse după lipsa aportului de sânge.

Recomandări pentru controlul exudatului

Cantitatea de exudat prezentă în plagă este esențială pentru a obține o vindecare adecvată și pentru a evita complicațiile. O cantitate excesiva favorizează apariția infecțiilor. Prea puțin exudat întârzie vindecarea.

Este necesar să existe un control adecvat al exudatului rănilor. Pentru atingerea acestui obiectiv, trebuie urmate câteva recomandări, printre care se remarcă următoarele:

  • Evitați utilizarea tifonului, deoarece îngreunează circulația și sporește durerea.
  • Utilizați pansamente pentru gestionarea exudatului din răni.
  • Alegeți un pansament care păstrează cantitatea necesară de exudat.
  • Schimbați pansamentul la cel puțin 12 sau 24 de ore.

Exudatul plăgii este orientativ

Exudatul din răni este normal. Este produs ca răspuns la agresiuni, pentru a promova procesul de vindecare. Cu toate acestea, dacă este o rană cronică, exudatul poate interveni negativ în procesul de refacere.

În plus, trebuie să avem în vedere faptul că parametrii exudatului, precum culoarea sau vâscozitatea, sunt decisivi. Aceștia pot arăta dacă există o infecție sau sângerare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.