Ce este represiunea sexuală și ce o cauzează?
Te simți inconfortabil sau rușinat când gândești la sex sau auzi vorbindu-se despre el? Oamenii sunt ființe sexuale, dar mulți experimentează senzații neplăcute în ceea ce privește acest aspect. Când se întâmplă acest lucru, este posibil să apară represiunea sexuală.
Există multe mituri care transformă sexualitatea într-un subiect tabu. Experiența și expresia sexuală ajung să fie ceva inacceptabil sau nedorit, așa că persoana în cauză decide să-și ascundă impulsurile naturale. Care sunt consecințele?
Ce cauzează represiunea sexuală?
Reprimarea sau represiunea sexuală înseamnă reținerea expresiei sexuale. Gândurile, senzațiile și dorințele sexuale sunt acoperite, ascunse sau ignorate, deoarece sunt considerate nepotrivite și rușinoase.
Ce poate determina o persoană să-și suprime impulsurile naturale? Multe cauze se pot combina pentru a da naștere acestui fenomen. Unele dintre cele mai comune sunt următoarele:
- Rolurile tradiționale de gen care stabilesc, din punct de vedere cultural, faptul că femeile trebuie să fie modeste și că dorința sexuală este tipică bărbaților.
- Anumite curente religioase care consideră sexualitatea o chestiune păcătoasă, rușinoasă și demnă de pedeapsă.
- Educația primită în familie. În multe case sexul este un subiect tabu, iar informațiile și convingerile limitative sunt transmise copiilor.
- Experiențele anterioare joacă un rol determinant. A experimenta relații sexuale abuzive sau nesatisfăcătoare poate duce la reprimare sexuală.
Consecințe posibile
Reprimarea sexuală poate avea consecințe grave. Vinovăția și rușinea însoțesc adesea această problemă, ducând la suferință emoțională. Persoana afectată se poate simți inconfortabil în fața oricărui gând sau dorință sexuală (în ciuda faptului că este ceva natural) și tinde să se pedepsească mintal sau să încerce să modifice această tendință.
Stima de sine scăzută, stările depresive și simptomele de anxietate sunt frecvente. În plus, relațiile sociale (în special cele de cuplu) sunt foarte afectate, întrucât sfera sexuală nu este abordată în mod adecvat.
De asemenea, este posibil să apară simptome precum tensiunea musculară, insomnia și diverse tulburări sexuale, cum ar fi dispareunia sau anorgasmia. Represiunea sexuală nu afectează doar persoana în cauză, ci și partenerul ei.
Uneori, impulsurile reprimate ajung să se manifeste sub formă de abuz sau agresiune sexuală la adresa altor persoane. În plus, poate exista tendința de a judeca și condamna sexualitatea liberă și plăcută.
Când este nevoie de ajutor?
Nu este ușor să recunoști și să identifici represiunea sexuală. Este important să diferențiem acest termen de asexualitate, adică lipsa de interes pentru sex.
Dacă o persoană decide în mod liber să nu se implice la nivel sexual în afara unei relații stabile, nu vorbim de represiune. De asemenea, a face mai puțin sex decât dorești sau a nu fi interesat de anumite practici sexuale nu sunt simptome de represiune.
Când convingerile legate de sexualitate provoacă disconfort semnificativ sau limitează viața amoroasă, este nevoie de ajutor. Reprimarea generează vinovăție și rușine, respingerea propriului corp și incapacitatea de a te bucura de sexualitate singur sau în compania cuiva.
Cum poate fi tratată represiunea sexuală?
Pentru a aborda represiunea sexuală, este nevoie de ajutorul unui specialist. Un psiholog specializat în terapie sexuală și de cuplu poate descoperi factorii ce influențează originea represiunii.
Prin modificarea convingerilor și lucrând asupra stimei de sine și a relației cu propriul corp, sexualitatea devine mai liberă și mai satisfăcătoare.
Sfaturi și recomandări
Deși intervenția psihologică este vitală, există anumiți pași pentru a reduce impactul consecințelor negative ale represiunii sexuale. De exemplu:
- Învață și educă-te cu privire la sexualitate. Cel mai bine este să ceri îndrumarea unui profesionist. Poți apela și la cărți sau articole, atât timp cât sursa este de încredere. Acest lucru te va ajuta să detectezi și să elimini tabuurile și credințele iraționale.
- Crește-ți stima de sine. Explorează-ți dorințele, nevoile și limitele pentru a-ți crește încrederea.
- Îmbunătățește-ți relația cu propriul corp. Cunoaște-ți corpul, stai gol în fața oglinzii și începe să te uiți la tine și să vorbești singur cu dragoste și respect. Nuditatea este ceva natural, nu ceva rușinos.
- Explorează-ți sexualitatea. Acest lucru te va ajuta să te simți mai în siguranță atunci când ajungi în intimitate cu o altă persoană.
O problemă reală care trebuie tratată
Reprimarea sexuală apare adesea foarte devreme în viață. Din acest motiv, este esențial ca minorii să beneficieze de psihoeducație sexuală. Sexualitatea este o parte a identității umane, firească și naturală.
Dacă simți că represiunea sexuală te condiționează și îți limitează bunăstarea, cere ajutor pentru a o aborda!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Morokoff, P. J. (1985). Effects of sex guilt, repression, sexual” arousability,” and sexual experience on female sexual arousal during erotica and fantasy. Journal of Personality and Social Psychology, 49(1), 177.
- Limpus, Laurel, “Liberation of women: Sexual repression and the family” (1960). PRISM: Political & Rights Issues & Social Movements. 37. Disponible en: https://stars.library.ucf.edu/prism/37.
- Climent, G. I. (2009). Entre la represión y los derechos sexuales y reproductivos: socialización de género y enfoques de educación sexual de adolescentes que se embarazaron. La ventana. Revista de estudios de género, 3(29), 236-275.