7 mituri despre sexul oral și consecințele sale asupra sănătății
 

7 mituri despre sexul oral și consecințele sale asupra sănătății

Pentru a evita pericolele inutile și a nu risca să contractați infecții cu transmitere sexuală, atunci când practicați sex oral, se recomandă utilizarea prezervativului.
7 mituri despre sexul oral și consecințele sale asupra sănătății
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 11 octombrie, 2022

Cu toții am auzit mituri despre sexul oral. De fapt, acestea nu circulă discret, ci o fac prin intermediul rețelelor de socializare și chiar al unor programe TV.

Au existat cazuri de vedete (cum ar fi actorul Michael Douglas sau cântărețul Bruce Dickinson) care au alimentat miturile despre sexul oral și posibilele sale consecințe.

7 mituri despre sexul oral și consecințele sale asupra sănătății

1. Sexul oral este dăunător

Femeie care nu cunoaște mituri despre sexul oral

 

Nu. Nu este deloc dăunător atât timp cât există măsuri de precauție, igienă și protecție. Trebuie avut în vedere faptul că sexul oral este doar un alt mod de a ne exprima sexualitatea și că, la urma urmei, este o practică obișnuită care poate fi plăcută și foarte satisfăcătoare.

Este esențial să practicăm sexul oral cu responsabilitate, respect și igienă și, desigur, cu acordul partenerului și cu măsurile de precauție cuvenite.

2. Nu există niciun risc de contaminare în cazul partidelor întâmplătoare

Sexul oral a fost adesea perceput ca o alternativă la penetrare pentru a evita sarcina. Este o practică ce s-a răspândit printre tinerii la început de relație din cauza fricii provocate de ideea de sarcină. Prin urmare, înainte de a recurge la penetrare, tinerii aleg să practice sexul oral.

Problema este că mulți tineri practică sexul ocazional fără măsurile de igienă și protecție necesare. Deci, chiar și fără penetrare, sănătatea lor este în pericol.

Deși practicarea sexului oral nu este dăunătoare, nu trebuie să o facem întâmplător, cu oricine, în orice moment. Trebuie să luăm în considerare elementele de bază legate de igienă și protecție.

Rețineți că, fie că vorbim despre felație sau cunnilingus, există riscuri dacă există o rană deschisă în gură. Riscuri există și dacă femeia are menstruație.

Dacă unul dintre parteneri suferă de sifilis, riscul de contaminare este mare. Trebuie să ne protejăm de toate infecțiile cu transmitere sexuală. Experții de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) explică faptul că „expunerile repetate și neprotejate pot crește riscul transmiterii”.

3. Nu este necesară protecția

Femeie care ține un prezervativ
Există prezervative special concepute pentru cunnilingus, care sunt foarte ușor de folosit.

Unul dintre principalele mituri despre sexul oral este legat de protecție. Există dispozitive de protecție care nu reprezintă o „problemă” pentru cei care le folosesc. Sunt foarte subțiri, se folosesc ușor și nu diminuează plăcerea.

Barierele orale cele mai bune, chiar și atunci când avem un partener stabil, deoarece reduc riscul contractării BTS-urilor.

Există multe tipuri de prezervative pentru sexul oral, care ne ajută să ne simțim și mai confortabil atunci când practicăm această formă de sex. Există prezervative cu diverse arome, forme și culori.

4. Este jignitor pentru femei

Acum multă vreme, din motive religioase și prejudecăți, se credea că o femeie poate fi „jignită” dacă i se cere să practice sexul oral. Odată cu trecerea timpului, acest mit a fost lăsat în urmă. Totul depinde de fiecare persoană în parte.

În zilele noastre, există femei care preferă o felație în loc de cunnilingus Există, de asemenea, femei cărora le place să primească cunnilingus și să nu facă sex oral partenerului lor… Totul depinde de persoană, de cuplu, de gusturile fiecărui om și, desigur, de comunicare.

5. Spălatul pe dinți nu este necesar înainte de sexul oral

Bărbat care știe mituri despre sexul oral

 

Mulți oameni nu iau în considerare faptul că una dintre practicile recomandate înainte de sexul oral este periajul dinților, deoarece ajută la îndepărtarea resturilor alimentare din gură.

Evitați folosirea aței dentare, deoarece poate irita gingia și poate provoca răni care pot sângera.

Este necesar să se evite practicarea sexului oral în caz de leziuni bucale, deoarece acestea sunt căi de contaminare.

6. Anilingusul este mai „igienic”

Un alt mit despre sexul oral este faptul că anilingusul (denumit și „sărut negru”) nu este riscant dacă persoana în cauză a defecat în prealabil și și-a curățat anusul.

Realitatea este diferită. În acest sens, dr. Jorge Vargas Castilla a afirmat următoarele: „Există riscul de a contracta orice infecție care poate fi transmisă prin contactul cu anusul: amebiaza, parazitozele, sifilisul, herpesul și HPV”.

De asemenea, medicul clarifică faptul că, deși HIV-ul nu se transmite în acest mod, există un risc ridicat de a contracta BTS și infecții gastro-intestinale.

7. Sexul oral provoacă cancer

Pe lista de mituri despre sexul oral avem și presupusul risc de cancer.

Cancerul are mai mulți factori asociați. În cazul cancerului cavității bucale, papilomavirusul uman poate fi una dintre cauze. Cu toate acestea, nu putem spune că sexul oral este singurul lucru care poate influența dezvoltarea unui anumit tip de cancer. Rețineți că există mulți alți factori ce trebuie luați în considerare.

Sfaturi pentru sex oral sigur

Cuplu în pat într-un moment intim

 

  • Sexul oral nu trebuie practicat dacă aveți răni la nivelul gurii, carii, aparate ortodontice, etc.
  • Aveți grijă la posibilele leziuni, tăieturi, răni, secreții sau inflamații ale organelor genitale ale celeilalte persoane. În acest caz, sexul oral trebuie evitat.
  • Igiena și prevenția sunt întotdeauna necesare. Nu utilizați ață dentară deoarece poate provoca leziuni la nivelul gingiilor. Este recomandat să utilizați apă de gură înainte și după actul sexual.
  • Utilizarea prezervativului este obligatorie nu numai pentru penetrare, ci și în cazul sexului oral.

Pentru a practica sexul oral în siguranță, cel mai bine este să vă informați și, dacă aveți dubii, să discutați cu medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cáceres, V.A.S. (2015). Infecciones de Transmisión Sexual: Epidemiología y Prevención. Revista Experiencia En Medicina Del Hospital Regional Lambayeque 1, 61–65.
  • Sebastián, M.M.S., and González, F. (2008). Hepatitis virales. Acta Pediatrica Espanola 66, 352–356.
  • Diago, M. (2007). Transmisión de la hepatitis C. Revista Espanola de Enfermedades Digestivas 99, 309–314.
  • Pitts, Marian & Smith, Anthony. (2009). Understanding oral sex. Sexual health. 5. 315-6. 10.1071/SH08031.
  • Oral sex. Better Health.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.