7 informații despre prezervativul feminin - Doza de Sănătate
 

7 informații despre prezervativul feminin

Prezervativul feminin reprezintă o alternativă la cel masculin. Deoarece eficiența acestor două produse este identică, prezervativul feminin le permite femeilor să nu depindă de partener pentru a se proteja împotriva sarcinilor nedorite și bolilor venerice.
7 informații despre prezervativul feminin
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 04 iulie, 2020

Prezervativul feminin constituie o metodă contraceptivă care, pe lângă faptul că previne sarcinile nedorite, oferă protecție împotriva bolilor venerice. Înainte de a încerca acest produs, este esențial să afli câteva informații despre prezervativul feminin.

Cele mai importante informații despre prezervativul feminin

1. Metoda de inserare

Desen ilustrând sistemul reproducător feminin
Prezervativul feminin creează o barieră protectoare de la vagin la cervix.

Prezervativul feminin este alcătuit din două inele, unul fiind localizat la capătul închis și celălalt la capătul deschis. Pentru a-l insera corect, trebuie să urmezi pașii de mai jos:

  • Inelul interior trebuie să acopere cervixul. În acest scop, inserează capătul închis în vagin și împinge-l până ajunge la cervix.
  • Inelul exterior va acoperi vulva, drept pentru care nu trebuie inserat în vagin. Asigură-te că o porțiune de aproximativ 2,5 centimetri din prezervativ iese din vagin.

2. Metoda de scoatere

Pentru a-l scoate, trebuie să localizezi inelul exterior, să-l strângi, să-l îndoi și să-l tragi ușor. Este foarte important ca prezervativele feminine să nu fie refolosite. De fiecare dată când faci sex, trebuie să folosești altul. Totodată, nu uita că acest tip de prezervativ nu poate fi aruncat în closet, ci în coșul de gunoi.

3. Avantajele prezervativului feminin

  • Oferă protecție împotriva bolilor venerice.
  • Oferă protecție împotriva sarcinilor nedorite.
  • Se eliberează fără prescripție medicală.
  • Este ieftin și ușor de găsit.
  • Nefiind o metodă contraceptivă hormonală, are foarte puține reacții adverse.
  • Permite femeilor să-și controleze sănătatea sexuală, deoarece nu mai trebuie să depindă de prezervativele masculine.
  • Nu trebuie să aștepți pentru ca penisul partenerului tău să fie erect pentru a-l folosi. De fapt, îl poți insera cu până la 8 ore înaintea actului sexual.
  • Poți să-l folosești în timpul menstruației sau al sarcinii.
  • Este ușor de inserat și îndepărtat.

4. Dezavantajele prezervativului feminin

Sticlă cu lubrifiant
Pentru a preveni uscăciunea vaginală în timpul penetrării, poți folosi lubrifiant pentru a-ți îmbunătăți experiența sexuală.
  • Deși se întâmplă rar, prezervativul feminin poate cauza anumite reacții adverse.
  • Nu există niciun contact direct între penis și vagin, drept pentru care stimularea poate fi afectată. Fricțiunea poate cauza o lipsă de lubrifiere, afectând negativ satisfacția sexuală. Însă lubrifiantele pot contracara aceste efecte negative.
  • Prezervativele feminine se pot rupe.
  • Inelul exterior poate să pătrundă în vagin în timpul actului sexual.
  • Există riscul ca prezervativul să iasă din vagin când faci sex.

5. Diferențele dintre prezervativele masculine și cele feminine

Spre deosebire de prezervativele masculine, care sunt fabricate din latex, cele feminine sunt fabricate din poliuretan sau nitril. Așadar, femeile care sunt alergice la componentele prezervativelor masculine pot opta pentru această alternativă.

O altă diferență dintre prezervativul feminin și cel masculin este faptul că primul nu este afectat de umezeală sau de schimbările de temperatură. Totodată, în loc să acopere penisul, acesta este inserat în vagin.

6. Este o metodă contraceptivă adecvată pentru tine?

Pentru a alege o metodă contraceptivă potrivită pentru tine, consultă un medic ginecolog care să-ți analizeze situația.

Datorită faptului că există diverse tipuri de metode contraceptive, poți alege varianta potrivită în funcție de nevoile tale person a le și să o schimbi ori de câte ori este nevoie. Cu toate acestea, ia în considerare alternative la prezervativul feminin dacă:

  • Ai un partener stabil și faci sex des. În acest caz, ai putea lua în considerare anumite metode contraceptive care nu trebuie introduse în vagin de fiecare dată, cum ar fi dispozitivele intrauterine sau anticoncepționalele. Prezervativul feminin este mai potrivit pentru persoanele care fac sex sporadic.
  • Suferi de sensibilitate sau de alergie la nitril sau poliuretan.
  • Îți este greu să inserezi sau să poziționezi corect prezervativul.
  • Prezinți anumite anomalii anatomice care împiedică poziționarea corectă a prezervativului.

7. Eficiența prezervativului feminin

Informații despre prezervativul feminin înscrise pe ambalaj
Dacă este folosit în mod corect, prezervativul feminin are o rată de succes de 95%.

Eficiența prezervativului feminin depinde de cât de corect este utilizat. Dacă îl folosești de fiecare dată când faci sex și-l inserezi corect, rata sa de succes va fi de 95%. Atunci când condițiile menționate nu sunt îndeplinite, rata poate să scadă la 79%.

În cazul în care ai nevoie de protecție suplimentară, poți combina folosirea prezervativului feminin cu alte metode, inclusiv anticoncepționalele, dispozitivele intrauterine sau implanturile contraceptive. Dar nu folosi niciodată prezervativul feminin împreună cu cel masculin, deoarece frecarea dintre materiale poate cauza rupturi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lameiras-Fernández, M., Núñez-Mangana, A. M., Rodríguez-Castro, Y., & Bretón-López, J. (2007). Conocimiento y viabilidad de uso del preservativo femenino en jóvenes universitarios españoles. International Journal of Clinical and Health Psychology (Vol. 7). Retrieved from http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33770114
  • Navarrete, M. A., Salas, A., Palacios, L., Marín, J. F., Quiralte, J., & Florido, J. F. (2006). Alergia al látex. Farmacia Hospitalaria, 30(3), 177–186. https://doi.org/10.1016/S1130-6343(06)73969-1

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.