Ce este tehnica de autopsie neuropatologică? - Doza de Sănătate
 

Ce este tehnica de autopsie neuropatologică?

Tehnica de autopsie neuropatologică implică două faze majore. Prima este o autopsie craniană și a doua este o autospie a coloanei vertebrale. În primul, medicii îndepărtează creierul, iar în al doilea rând măduva spinării pentru a-și desfășura investigația.
Ce este tehnica de autopsie neuropatologică?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Tehnica de autopsie neuropatologică este o procedură pe care specialiștii o efectuează pentru a identifica eventualele leziuni ale sistemului nervos care ar fi putut duce la moartea unui individ. Aceste leziuni pot fi primare sau secundare.

Leziunile primare sunt cele care corespund unui proces fundamental sau care duce direct la deces. Leziunile cu caracter secundar sunt cele care joacă un rol important într-o altă patologie fundamentală prezentă în organism.

Tehnica autopsiei neuropatologice implică procese de extracție și prelevare de probe din sistemul nervos. Acestea sunt proceduri reglementate și variază în ceea ce privește numărul și locația, în funcție de tipul leziunilor: primare sau secundare.

Tehnica autopsiei neuropatologice macroscopice implică două faze majore: o autopsie craniană și o autopsie a coloanei vertebrale. În autopsia craniană, medicii extrag și studiază creierul. În autopsia coloanei vertebrale, extrag măduva spinării, rădăcinile și ganglionii limfatici posteriori.

Vom analiza mai îndeaproape această procedură interesantă.

Ce pași implică tehnica de autopsie neuropatologică?

Creier examinat la autopsia neuropatologică
Extracția și analiza ulterioară ar trebui să aibă loc cât mai curând posibil, în mod ideal în primele 24 de ore după deces.

În mod ideal, extracția creierului ar trebui să aibă loc în decurs de 24 de ore de la moartea individului. În general, cei care efectuează procedura sunt patologul, tehnicianul și asistentul. Pașii necesari pentru extracția creierului sunt următorii:

Extracția creierului

  • Experții așază cadavrul pe masa de autopsie în decubit dorsal. O tetieră ar trebui să sprijine gâtul și zona occipitală pentru a ridica craniul și a facilita manipularea.
  • După aceea, profesioniștii folosesc un cuțit chirurgical pentru a crea o incizie de la o ureche la alta. Tăietura trebuie să ajungă la periost sau, cu alte cuvinte, aproape de os.
  • Apoi, specialiștii separă flapsurile cutanate periostale, trăgându-le în afară. Procedând astfel, expun craniul.
  • Următorul pas implică tăierea folosind un ferăstrău circular. Tăierea începe în partea din față a craniului și apoi se întoarce până la punctul de plecare. Această tăietură nu trebuie să depășească dura mater.
  • Urmează deschiderea sinusului longitudinal superior din față în spate. Apoi, profesioniștii îndepărtează o mică parte din dura mater și o dau în lateral. Prin urmare, creierul rămâne expus.
  • Ceea ce urmează este separarea polilor frontali. De multe ori, specialiștii fac acest lucru cu degetele arătătoare, trăgând ușor. Apoi, medicii continuă să taie chiasma optică și părțile rămase ale nervilor cranieni. Creierul este acum liber.
  • Urmează tăierea celor două părți ale tentoriului cerebelos (sau tentorium cerebelli) cu un bisturiu.
  • Unul dintre profesioniști îndepărtează apoi creierul, cerebelul și trunchiul cerebral și taie bulbul rahidian. Această tăiere este foarte precisă pentru a obține un eșantion complet al acestei structuri. Creierul este apoi complet liber.
  • În cele din urmă, profesioniștii străpung osul clinoid anterior cu o dalta. După aceasta, lărgesc sella turcica cu mâinile și extrag glanda pituitară cu un bisturiu și o clemă.

Manipularea creierului în tehnica autopsiei neuropatologice

Mână care ține un creier uman
După extracție, profesioniștii ar trebui să spele creierul și să-l păstreze corespunzător în formaldehidă.

După extragerea creierului, acesta este cântărit și măsurat de la bazilar la trunchiul cerebral. În cele din urmă, specialistul lasă creierul să plutească în 10% formaldehidă. Apoi, trebuie să închidă recipientul ermetic și să-l eticheteze. În mod normal, creierul va rămâne în formaldehidă timp de două săptămâni, cu excepția cazurilor suspecte de boală prionică. Dacă acesta este cazul, atunci perioada se va extinde la cel puțin la o lună.

Odată încheiată această perioadă, va avea loc studiul macroscopic extern. Primul pas este spălarea creierului în apă timp de 24 de ore. Apoi, are loc palparea și inspecția. Următorul pas este efectuarea tăieturilor coronare și prelevarea probelor pentru studiul microscopic ulterior.

Autopsia coloanei vertebrale

Cealaltă parte majoră folosită în tehnica de autopsie neuropatologică este autopsia coloanei vertebrale. Primul pas este extragerea canalului spinal, utilizându-se o abordare internă și externă. Odată liber, profesionistul îl pregătește pentru palparea și inspecția ulterioară a ambelor părți.

Urmează eșantionarea canalului spinal. Aceasta implică realizarea de tăieturi transversale la fiecare trei până la patru centimetri. În cazul unei patologii ale coloanei vertebrale, vor fi necesare probe reprezentative ale leziunii. Probele trebuie să provină din regiunile cervicale, dorsale și lombare, precum și de la nivelul sacrului, atunci când este posibil.

Acestea sunt doar câteva dintre procesele uimitoare la care pot recurge experții pentru a afla cauza morții și pentru a îmbunătăți viitoarele tratamente medicale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • De Guevara, J. F. L. Técnica de la autopsia neuropatológica Técnica macroscópica de realización de la autopsia y procedimiento de obtención de muestras.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.