Tipuri de gangrenă: ce este și ce o provoacă - Doza de Sănătate
 

Tipuri de gangrenă: ce este și ce o provoacă

Gangrena este o boală gravă care se poate transforma în necroză, provocând moartea pacientului. În acest articol, vom vorbi despre simptomele sale, diferitele tipuri existente, tratamentul și grupele de risc.
Tipuri de gangrenă: ce este și ce o provoacă
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Gangrena este o boală gravă care afectează țesuturile, determinând moartea acestora (necroză). Bacteria cunoscută sub numele de Clostridium perfringens este, în mod normal, cea care duce la apariția sa. Însă există și alte motive pentru care o persoană ar putea fi afectată de această problemă. În acest articol, vom discuta despre diferitele tipuri de gangrenă și modalitatea de apariție a acestora.

În plus, vom vorbi despre simptomele acestei boli și despre importanța de a merge la un medic cât mai curând posibil pentru a preveni agravarea bolii și chiar decesul.

Tipuri de gangrenă

1. Gangrena uscată

Acest prim tip de gangrenă apare, așa cum este indicat în studiul Mionecrosis due to Clostridium: a disease of all times, atunci când arterele și țesuturile sunt blocate, împiedicând fluxul sanguin să ajungă în zona afectată.

Unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru, în majoritatea cazurilor, este un colaps vascular care însoțește diabetul zaharat. Însă problema poate apărea și la persoanele care au suferit o leziune din cauza înghețului sau arteriosclerozei. Tratamentul constă în intervenția chirurgicală vasculară, atât timp cât problema este detectată la timp.

Citește mai mult:

Ce este necroza pielii?

2. Gangrena umedă

Medic care examinează tipuri de gangrenă
Gangrena poate apărea ca o consecință a infecției unei plăgi.

Spre deosebire de cazul anterior, în acest caz vorbim despre contaminarea unei plăgi, fie cu murdărie, fie cu alte elemente. Acest tip de gangrenă este mortal, motiv pentru care trebuie tratat cu antibiotice și intervenții chirurgicale de urgență. În mod normal, afectează gura, intestinele, plămânii, vulva și alte membrane mucoase din corp.

3. Gangrena gazoasă

Gangrena gazoasă se caracterizează prin progresia rapidă, așa cum este indicat în articolul Gas Gangrene: Presentation of a Case. După cum notează articolul, rănile traumatice sunt cea mai frecventă cauză.

Gangrena gazoasă evoluează prin apariția edemului (umflătură) care îngreunează circulația sângelui. Singura modalitate de combatere a acesteia este prin îndepărtarea țesutului deteriorat cât mai curând posibil.

4. Gangrena Fournier

Acest ultim tip de gangrena are o caracteristică notorie: afectează perineul și zona înconjurătoare, atât la bărbați, cât și la femei. Din fericire, nu este un tip foarte comun. Cu toate acestea, atunci când se formează, tinde să apară la persoanele în vârstă.

Gangrena Fournier este foarte gravă și are nevoie de intervenții chirurgicale invazive care pot implica amputarea organelor genitale. În unele cazuri, odată ce chirurgii îndepărtează țesutul necrozat, ei fac și o grefă de piele.

Simptome

Picior cu gangrenă
Acordă atenție simptomelor gangrenei pentru a o identifica rapid și a o trata la timp.

Acum că am văzut care sunt cele mai frecvente tipuri de gangrenă, precum și posibilele tratamente, este vital să descriem cel mai important aspect: simptomele.

Știind ce să urmărești și când să soliciți asistență medicală de urgență te va ajuta, dacă ai gangrenă gazoasă, să eviți consecințele fatale. Nu uita faptul că gangrena se transformă în necroză și, dacă nu o tratezi, se poate solda cu decesul. Următoarele simptome apar frecvent:

  • Modificări ale culorii pielii. Pielea poate deveni violet, maro sau roșu.
  • Umflături sau edem. Uneori, pot fi însoțite de vezicule.
  • Durere foarte intensă în zona în care a apărut gangrena.
  • Un miros neplăcut care indică faptul că țesutul este putrezit (începutul necrozei).
  • Febră, care indică existența unei infecții.

Un alt simptom pe care îl poți simți este starea de rău. Dacă gangrena evoluează rapid, pielea poate începe să cadă. Fără îndoială, este important să mergi imediat la medic dacă observi unele dintre aceste simptome. În acest fel, poți primi tratament și evita amputarea sau chiar moartea.

Grupe de risc

Persoană care are diabet
Pacienții cu diabet sunt mai susceptibili la această boală din cauza problemelor vasculare.

Persoanele cu diabet zaharat, anumite tipuri de boală vasculară sau cancer sunt foarte predispuse la apariția gangrenei. Aceste persoane, pentru orice rană sau leziune, precum cele menționate anterior, ar trebui să se prezinte la medic pentru o curățare și o analiză corespunzătoare.

Sperăm că acest articol te-a ajutat să scapi de orice îndoieli pe care le-ai avut cu privire la această boală. Acum că ai aflat care sunt principalele tipuri de gangrenă și cum se manifestă fiecare, vei ști să recunoști problema la timp!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fuentes Valdés, Edelberto, Núñez Roca, Ariel, Kapaxi Andrade, Josina, & Fernandes da Cunha, Yacira. (2013). Gangrena de Fournier. Revista Cubana de Cirugía52(2), 91-100.
  • García-Sánchez, J. E., Fresnadillo, M. J., & García-Sánchez, E. (2010). Nuevas bacterias anaerobias implicadas en enfermedades infecciosas humanas. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia Clinica28(3), 173-184.
  • GAUGES, H., & ROSENBLUT, E. (1957). Gangrena de las extremidades en niños recién nacidos. Revista chilena de pediatría28(1), 29-33.
  • Pila Pérez, Rafael, Pila Peláez, Rafael, Guerra Rodríguez, Carmen, del Risco Turiño, Carlos, & Ferrer Padrón, Alejandro. (2002). Trastornos vasculares y cáncer. Comunicación de un caso y revisión de la literatura. Revista Archivo Médico de Camagüey6(3), 294-300.
  • Suárez Lescay, Celso, & Infante Carbonell, María Cristina. (2011). Mionecrosis por clostridio: una enfermedad de todos los tiempos. MEDISAN15(1), 112-124.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.