Ce să faci când îți pierzi pofta de viață - Doza de Sănătate
 

Ce să faci când îți pierzi pofta de viață

Dacă ți-ai pierdut pofta de viață, trebuie să te surprinzi pe tine însuți cu lucruri mărunte și să îți dai seama că nu ai nevoie de multe pentru a fi fericit. 
Ce să faci când îți pierzi pofta de viață
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Mai devreme sau mai târziu, trebuie să accepți un adevăr incontestabil. Viața nu este întotdeauna o potecă frumoasă și înflorită pe care o parcurgi plin de fericire și entuziasm. Ar fi bine să fie așa, dar, din păcate, nu poți fi fericit mereu. Vei trece prin momente triste și dificile când îți pierzi pofta de viață.

Ce îmi rezervă viitorul? De ce să mă chinui pentru ziua de mâine, când cea de azi e atât de grea și de pustie? De ce mă ocolește fericirea?  Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care îți pot trece prin cap la un moment dat.

Multe persoane au reușit să dezlege cheia acestor mistere și să afle sensul propriei vieți. Însă unii încă se străduiesc să înțeleagă aceste lucruri și au nevoie de puțin ajutor. Noi dorim să îți oferim acest ajutor.

Ține cont de faptul că ideile de mai jos nu sunt valabile pentru orice persoană. Citește-le și încearcă să le pui în practică. Vei observa câteva schimbări extraordinare în viața ta.

1. Renunță la povara pe care o porți pe umeri

Toate acele sfaturi precum „Renunță la energia negativă!” pot fi bine intenționate, dar de cele mai multe ori sunt inutile.

Niciun om care nu a trecut prin ce treci tu nu îți poate schimba perspectiva peste noapte. Aceste persoane nu înțeleg ce se întâmplă, iar tu nu vrei să le explici.

Există o singură modalitate pentru a te elibera de suferință și de povara pe care o porți pe umeri, chiar dacă nu este ușoară: trebuie să te împaci cu ea. Este exact așa cum se aude. Trebuie să te împaci cu acel lucru care te-a făcut să îți pierzi pofta de viață.

Pot fi mai multe elemente, însă nu trebuie să le numești pe toate. Dacă ești capabil să ierți, să uiți sau să înțelegi ce anume te supără, te vei simți mult mai bine. Este un proces lent, dar chiar te ajută.

2. Lucrurile mărunte te ajută să nu îți pierzi pofta de viață

Nu trebuie să călătorești prin lume pentru a-ți regăsi pofta de viață

Filme precum „Mănâncă, roagă-te, iubește” au o premiză interesantă, însă nu sunt foarte realiste. Nu toată lumea poate să lase totul baltă și să facă înconjurul lumii atunci când întâmpină o problemă. Totuși, acest film ilustrează un adevăr important. Nu trebuie să călătorești ani de zile sau să afli profeția unui guru. Numai tu îți poți redobândi fericirea și poți face acel prim pas. Evoluția este lentă și nu poți sări peste nicio etapă.

Dacă vrei să nu îți pierzi pofta de viață, nu te muta în alt oraș, nu îți cheltui toate economiile pe călătorii, nu pleca departe doar pentru a evada. Redescoperă o pasiune veche sau una nouă, un lucru simplu și mărunt care să îți distragă atenția. Încearc-o, savureaz-o în porții mici și în compania altor oameni. Umple-ți timpul cu activități care îți fac plăcere.

Nu fă totul deodată, ci în doze mici, până când simți că încet, încet îți revine pofta de viață. Este un pas mare și dificil, însă poți cu siguranță să îl faci și tu.

3. Independența este un lucru bun, dar singurătatea nu

Compania celor dragi te ajută să îți redobândești pofta de viață

Dacă ai o stare proastă, probabil nu dorești să fii înconjurat de oameni care te întreabă întruna ce faci sau nu îți oferă timp și spațiu. Însă nu trebuie să te izolezi de lume, chiar dacă asta îți dorești să faci. 

Este bine să petreci puțin timp de unul singur pentru a descoperi cine ești și pentru a vedea lucrurile din altă perspectivă. Însă atunci când observi că te-ai cufundat într-o singurătate profundă, te vei confrunta cu o problemă mai mare.

Ca să nu îți pierzi pofta de viață, nu ai nevoie de un partener sau de un prieten care să fie permanent alături de tine. Poate că nomazii sau excursioniștii au o poftă de viață extraordinară, dar nici ei nu sunt complet singuri.

Este necesar să îți împarți timpul și să ai contact cu alte persoane. Descoperă ce îți place și ce îți displace la ele. Poți învăța, experimenta și afla mult mai multe lucruri atunci când interacționezi cu cei din jur.

4. Nu există un drum de urmat

Amintește-ți tot ce ți-au spus alți oameni de-a lungul timpului că trebuie să faci pentru a fi un om bun, fericit sau împlinit. Gata? Acum ia toate aceste amintiri și aruncă-le pe geam.

Aceste „drumuri către fericire” nu există. Dacă viața ne-ar pune în față câteva poteci, ar fi prea simplu. Totuși, oamenii vor să simtă că sunt ghidați într-o anumită direcție.

În realitate, nu trebuie decât să reții o regulă foarte importantă: nu răni alți oameni. În afară de asta, poți face orice dorești.

Desigur, anumite persoane te vor critica, te vor judeca sau chiar vor încerca să te umilească, dar nimic nu este mai important decât mulțumirea ta sufletească. În acele momente, îți dai seama că anumiți oameni îi judecă pe alții pentru că ei înșiși nu sunt fericiți. 

Acum că știi ce trebuie să faci pentru a-ți redobândi pofta de viață, numai tu poți decide când să începi. 

Susa imaginii reprezentative: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.