Vârsta nu contează, trăiește-ți viața! - Doza de Sănătate
 

Vârsta nu contează, trăiește-ți viața!

Este posibil ca mintea ta să aibă o vârstă diferită decât vârsta ta reală. Indiferent câți ani ai împlinit, ignoră acest număr și bucură-te de viață!
Vârsta nu contează, trăiește-ți viața!

Ultima actualizare: 21 ianuarie, 2019

Tu ce vârstă simți că ai? Nu vorbim despre numărul de zile de naștere pe care le-ai avut până acum, ci de vârsta ta spirituală și mentală. Vârsta ta reală nu are nimic de-a face cu persoana pe care o vezi când te privești în oglindă, cu viața și sentimentul tău de bunăstare. Vârsta nu contează!

Cu toții știm că tendința generală a societății este supraaprecierea tinereții. Ni se vinde permanent ideea că a fi tânăr este necesar pentru a fi frumos și fericit. Rar vedem bărbați sau femei mai în vârstă pe podiumuri, expunându-și frumusețea, în ciuda ridurilor și kilogramelor în plus.

Deși frumusețea „se vinde”, adevărul este că a fi tânăr nu este mereu sinonim cu a fi fericit. Cea mai importantă vârstă este vârsta ta actuală. Acum este momentul în care ai cele mai multe oportunități de a fi așa cum îți dorești să fii. Nu are importanță dacă ai împlinit 20 sau 60 de ani—vârsta nu contează!

Atât timp cât încă îți place să râzi, vârsta nu contează

Când te trezești dimineața, care este de obicei primul tău gând? Poate te va surprinde, dar momentul în care vei începe cu adevărat să îmbătrânești este acea dimineață în care vei deschide ochii și vei realiza că nu ai niciun obiectiv sau proiect programat pentru ziua respectivă.

Mintea noastră conține visuri, planuri, speranțe, griji și curiozități, iar toate aceste elemente alcătuiesc viața noastră interioară și ne definesc ca persoane. Cu ajutorul lor, putem profita la maxim de viață, indiferent de anul nașterii pe care îl avem trecut în buletin sau pașaport.

Cu toate acestea, există momente în care ne concentrăm numai asupra exteriorului. Facem o tragedie din acea lumânare în plus de pe tortul pe care îl servim cu ocazia zilei noastre de naștere. Kilogramele în plus pe care cântarul ne avertizează că le-am câștigat și faptul că nu ne mai vin bine hainele pe care le purtam când eram tineri ne deprimă.

Trebuie să învățăm să ignorăm aceste surse de suferință inutilă. Din acest motiv, în cele ce urmează te invităm să descoperi câteva exemple ce ilustrează care sunt momentele reale în care începem să îmbătrânim. Acest proces ia naștere în minte, nu în corp și este indicat să-l amânăm cât de mult putem.

Vârsta la care te simți încătușat

Îmbătrânim cu adevărat atunci când nu mai putem să visăm

 • Îmbătrânești când refuzi să petreci o zi la plajă pentru că ți-e rușine să fii văzut în costum de baie.
 • Îmbătrânești când urmezi sfatul celui sau celei care îți spune: „A trecut vremea să încerci să faci asta”.
 • Îmbătrânești când devii captiv în rutină și eviți schimbările deoarece ți-e teamă că acestea îți vor aduce suferință.
 • Îmbătrânești când ești invidios pe ceilalți pentru că sunt fericiți în loc să încerci să-ți găsești propria fericire.
 • Îmbătrânești când nu-ți mai stabilești obiective și alegi să-i imiți pe ceilalți.
 • Îmbătrânești când închizi uși și devii un simplu spectator în viață, care privește prin ferestre.
 • Îmbătrânești când te dai bătut, când nu mai ai încredere în oameni, când devii bănuitor și mohorât.
 • Îmbătrânești când nimic nu te mai interesează și nu-ți mai pui întrebări ca: „Oare ce s-ar întâmpla dacă… ?”
Varsta nu contează când ești fericit

Cum îți poți uita vârsta?

Te sfătuim să nu mai numeri anii care trec și în schimb să te concentrezi asupra a ceea ce contează cu adevărat: viața ta. Vârsta nu contează, atât timp cât profiți din plin de fiecare moment. Interiorizează expresiile de mai jos și vei descoperi că fericirea este mai aproape decât bănuiești.

Te sfătuim să citești și: 

Cum să-ți găsești pacea interioară

 • O zi plină de griji, mânie și certuri este o zi pierdută.
 • Fiecare dimineață este o nouă oportunitate, vârsta nu contează. Indiferent dacă ai împlinit vârsta de 20, 30 sau 70 de ani, profită de timpul pe care îl ai la dispoziție.
 • A te maturiza presupune a începe să realizezi ce este cu adevărat important. Lucrurile mărunte, în special cele care te deprimă și îți distrug echilibrul interior, trebuie lăsate în urmă.
 • Viața este prea scurtă ca să o trăiești conform ideilor celorlalți!
 • Opiniile celorlalți nu te definesc. Principalul tău obiectiv este să fii tu însuți și să-ți urmezi propriul drum.
 • Prieteniile adevărate sunt cele care te ajută să-ți păstrezi visurile. Alege-ți prietenii cu mare grijă.
 • Adu fericire oamenilor din viața ta cât de des poți. Fiecare emoție pozitivă este o hrană pentru sufletul tău, iar fiecare zâmbet te face să pari mai tânăr.
 • Trăiește-ți viața cu pasiune. Fii curios în fiecare zi și încearcă să înveți mereu câte ceva nou. Permite-ți să fii surprins de lumea care te înconjoară.

Nu ezita să pui în aplicare ideile prezentate anterior. Bucură-te de viața ta în fiecare moment și nu uita: vârsta nu contează!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Goulding, C., & Shankar, A. (2004). Age is just a number. European Journal of Marketing.
 • Neugarten, B. L., & Neugarten, D. A. (1996). The changing meanings of age. The meanings of age: Selected papers of Bernice L. Neugarten, 72-78.
 • Pasquali, E. A. (1990). Learning to laugh: Humor as therapy. Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services, 28(3), 31-35.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.