Ce tipuri de riduri există?
Nimeni nu vrea să aibă riduri. De fapt, nu toate ridurile apar din cauza îmbătrânirii. În formarea acestora sunt implicați diverși factori. Din această cauză, este important să știm care sunt diferitele tipuri de riduri pentru a putea pune în aplicare cel mai eficient tratament.
În ciuda posibilelor cauze, ridurile prezintă același tipar pe piele și pot fi inestetice, mai ales atunci când apar timpuriu. În acest articol, vom clasifica ridurile în funcție de factorii asociați cu aspectul acestora.
Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!
Ce sunt ridurile?
Ridurile sunt pliuri ale pielii care se dezvoltă prin contracția constantă a mușchilor feței. Atunci când îmbătrânim, acestea sunt și mai vizibile din cauza modificărilor care au loc în straturile pielii.
Epiderma devine mai subțire, iar elasticitatea și colagenul scad, pielea pierzându-și hidratarea și fermitatea. Cel mai adânc strat al pielii (hipoderma) își pierde cantitatea de țesut adipos pe măsură ce timpul trece.
Îți recomandăm:
Ce tipuri de riduri există?
Clinic, ridurile pot fi profunde sau superficiale. Acestea din urmă dispar atunci când pielea este întinsă, ceea ce le diferențiază de cele adânci, care nu se modifică atunci când se încearcă întinderea pielii. Toate ridurile arată similar, dar variază modul în care acestea se formează.
Să analizăm mai jos principalele tipuri de riduri.
Riduri statice
Acestea se formează deoarece colagenul și țesutul își pierd în mod natural volumul. Nu este nevoie de o anumită expresie facială pentru a le vedea, deoarece acestea sunt deja marcate pe piele din cauza acelorași mișcări repetitive ale mușchilor feței.
Riduri dinamice
Acestea sunt riduri de expresie. Le creăm încruntându-ne, strâmbându-ne și zâmbind. Prin urmare, acestea sunt cauzate de activitatea musculară. Tind să apară de la vârsta de 30 de ani, atunci când unii oameni încep să folosească tratamente preventive prin aplicarea toxinei botulinice.
Cele mai populare riduri dinamice sunt:
- „Laba gâștii”, care sunt vizibile atunci când zâmbești sau chiar atunci când fața se odihnește
- Ridurile orizontale de pe frunte
- Cele verticale cauzate de încruntare
Riduri gravitaționale
Ridurile gravitaționale apar ca urmare a procesului de îmbătrânire. Devin vizibile în jurul vârstei de 40 de ani. Îmbătrânirea se manifestă prin reducerea țesutului adipos, degenerarea vasculară și atrofia osoasă.
Acestea sunt marcate de mai mulți factori:
- Deshidratarea este accentuată.
- Pielea devine mai aspră și mai uscată.
- Tegumentul își pierde luminozitatea și tonul.
În timp, fața îmbătrânește și mai mult din cauza subțierii elastinei și a colagenului din piele. Ridurile de expresie sunt accentuate, iar pielea cade din cauza gravitației. În plus, pierderea stratului adipos evidențiază anumite zone osoase ale feței și accentuează semnele îmbătrânirii.
Aceste riduri apar adesea în următoarele zone:
- Gât
- Laturile bărbiei
- În fața urechilor
Riduri mixte
Acestea apar din cauza mai multor factori, precum îmbătrânirea, expunerea excesivă la soare, gravitația și mișcările feței. Acestea sunt șanțurile care merg de la capetele gurii până la părțile laterale ale bazei nasului; și, de asemenea, ridurile verticale din partea din față a gâtului.
Riduri de somn
Somnul are legătură și cu îmbătrânirea prematură. Aceste riduri apar vertical pe decolteu, față și gât. Apar, de obicei, de la vârsta de 30 de ani, atunci când producția naturală de colagen, elastină și acid hialuronic în organism scade.
Clasificarea lui Richard Glogau pentru diferitele tipuri de riduri
Există și un alt sistem de diferențiere a tipurilor de riduri. Este elaborat de expertul dermatolog Richard Glogau. Acesta împarte ridurile în patru categorii, în funcție de gradul de fotoîmbătrânire a pielii.
- TIP I: Fără riduri: Această situație se întâlnește adesea la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani. Apar o fotoîmbătrânire ușoară și modificări moderate ale pigmentului, fără cheratoză și cu riduri minime. Nu este nevoie de machiaj pentru a le acoperi.
- TIP II: Riduri de expresie: Acestea apar între 30 și 40 de ani. Există o îmbătrânire moderată. Apar lentiginoza și keratozele (dar nu vizibile). Ridurile de expresie apar mai ales în jurul ochilor atunci când persoanele zâmbesc. Uneori este nevoie de machiaj pentru a le acoperi.
- TIP III. Riduri de odihnă: De la 50 la 60 de ani, acestea apar odată cu fotoîmbătrânirea avansată, discromiile vizibile, telangiectaziile, keratoza evidentă și ridurile adânci, chiar dacă fața este relaxată. Machiajul nu le acoperă complet.
- TIP IV: Multe riduri: La persoanele cu vârsta peste 60 de ani, acestea apar odată cu fotoîmbătrânirea severă, culoarea cenușiu-gălbuie a pielii și leziunile premaligne. Nu poți purta machiaj, deoarece acesta intră în riduri și se strânge.
Citește mai mult:
Ce trebuie să reținem despre diferitele tipuri de riduri
Nu toate tipurile de riduri apar din cauza îmbătrânirii. Unele apar mult mai devreme, fie după expunerea neprotejată la soare, fie din cauza expresiilor faciale. Adoptarea unor obiceiuri de viață sănătoase și o rutină de înfrumusețare corectă sunt esențiale pentru încetinirea degradării pielii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Manríquez JJ, Majerson Gringberg D, Nicklas Diaz C. Wrinkles. BMJ Clin Evid. 2008;2008:1711. Published 2008 Dec 16.
- Zhang J, Hou W, Feng S, Chen X, Wang H. Classification of facial wrinkles among Chinese women. J Biomed Res. 2017;31(2):108-115. doi:10.7555/JBR.31.20150175
- Fujimura T, Hotta M. The preliminary study of the relationship between facial movements and wrinkle formation. Skin Res Technol. 2012
- Small R. Botulinum toxin injection for facial wrinkles. Am Fam Physician. 2014
- Farage, Miranda A et al. “Characteristics of the Aging Skin.” Advances in wound care vol. 2,1 (2013)
- https://sfderm.com/glogau-wrinkle-scale/
-
El-Domyati M, Medhat W, Abdel-Wahab HM, Moftah NH, Nasif GA, Hosam W. Forehead wrinkles: a histological and immunohistochemical evaluation. J Cosmet Dermatol. 2014;13(3):188-194. doi:10.1111/jocd.12097
- Zhang S, Duan E. Fighting against Skin Aging: The Way from Bench to Bedside. Cell Transplant. 2018 May
-
Flament F, Bazin R, Piot B. Influence of gravity upon some facial signs. Int J Cosmet Sci. 2015;37(3):291-297. doi:10.1111/ics.12198
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.