Cefaleea orgasmică: ce trebuie să știi?
Cefaleea orgasmică sau cefaleea primară asociată cu activitatea sexuală este o problemă comună. Se estimează că afectează 80% dintre bărbați. De fapt, se crede că aproape toată lumea a experimentat-o la un moment dat în viață.
Datele disponibile indică faptul că 75% din cazuri corespund durerii de cap orgasmice în sine, iar restul de 25% sunt pre-orgasmice, adică apar înainte. Intensitatea și severitatea variază de la persoană la persoană.
Ce cauzează cefaleea orgasmică?
În principiu, durerea de cap orgasmică apare din cauza excitării sexuale crescute. Acest lucru duce la contracția mușchilor gâtului și capului. O altă cauză posibilă este creșterea tensiunii arteriale.
Un studiu efectuat de Wake Forest University School of Medicine a stabilit faptul că cei care suferă de migrenă au tendința de a experimenta o dorință sexuală mai intensă decât cei care suferă de alte tipuri de dureri de cap. Potrivit acestei cercetări, atât migrena, cât și dorința sexuală sunt efectul nivelurilor scăzute de serotonină.
O investigație a Spitalului Clinic Universitar din Valladolid indică faptul că durerile de cap orgasmice pot fi legate de activitatea hipotalamusului. Sexul crește activitatea hipotalamică și acest lucru poate declanșa dureri de cap. Cu toate acestea, cercetătorii susțin că sunt necesare mai multe studii în acest sens.
Descoperă: 4 lucruri ciudate care se pot întâmpla după ce faci sex
Cum se manifestă acest tip de durere de cap?
Cefaleea orgasmică apare brusc, înainte, în timpul sau după activitatea sexuală. Este înțepătoare și mulți o descriu ca un fulger în cap. Aceasta este una dintre cele mai severe forme de durere de cap.
În alte situații, disconfortul începe ca o durere surdă în cap și gât. Încetul cu încetul crește, pe măsură ce excitația sexuală devine mai intensă.
Cursul durerii este imprevizibil. Poate dura de la un minut la trei ore și chiar câteva zile. Uneori, începe să scadă treptat până când dispare, iar alteori dispare la fel de brusc cum a apărut.
Acest tip de durere de cap poate apărea o dată sau de mai multe ori în decurs de câteva luni. Se estimează că 50% dintre cei afectați se confruntă cu acest tip de episod timp de 6 luni. 40% suferă până la un an. Cefaleea orgasmică este mai frecventă la bărbații cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani.
Când ar trebui să mergi la medic?
Cefaleea orgasmică este considerată benignă și, în principiu, nu trebuie să-ți faci griji. Cu toate acestea, există cazuri în care la baza problemei stă o altă boală. Dacă durerea este prea puternică și bruscă, mergeți la medic.
Consultați medicul și dacă aveți simptome cum ar fi următoarele:
- Vărsături
- Rigiditate a gâtului
- Scăderea sau pierderea simțurilor
- Paralizie totală sau parțială
- Durere foarte severă care durează mai mult de o zi
- Leșin
- Convulsii
Medicul va face examina pacientul. Teste precum RMN-ul, scanarea CT, angiografia sau puncția lombară pot fi considerate necesare. Scopul este de a confirma sau exclude probleme grave, cum ar fi anevrismele.
Descoperă: Igiena în cazul sexului oral: înainte și după
Durerea de cap după sex: o tulburare aproape întotdeauna benignă
De obicei, cefaleea orgasmică nu este asociată cu nicio altă patologie. Prin urmare, pentru a scăpa de ea, este suficient să iei un analgezic obișnuit. Uneori, medicul prescrie medicamente specifice. Trebuie remarcat faptul că multe dintre medicamentele utilizate pentru tratarea migrenei și a altor tipuri de dureri de cap pot afecta funcția sexuală.
O bună parte dintre oameni experimentează acest tip de durere de cap o singură dată în viață. Un alt grup important are aceste episoade doar câteva luni. Există și cazuri în care durerea de cap este continuă și este cauzată de presiunea emoțională generată de actul sexual.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Wake Forest University Baptist Medical Center. (2006, June 9). Migraine Headaches And Sexual Desire May Be Linked. ScienceDaily. Retrieved December 18, 2020 from www.sciencedaily.com/releases/2006/06/060609121759.htm
- Santos Lasaosa, et. al., S. (2020). Manual de práctica clínica en cefaleas. Sociedad Española de Neurología. https://www.sen.es/pdf/2020/ManualCefaleas2020.pdf.
- Velasco, F. “Cefalea en racimos y otras cefaleas primarias recurrentes.” Gaceta Médica de Bilbao 99.1 (2002): 17-22.
- GONZÁLEZ, D. H. S. 4 CAFALEA ASOCIADA A LA ACTIVIDAD SEXUAL. NeuroeJe, 11(1).
- Ontañón Gómez, Jesús. “Cefalea relacionada con la actividad sexual en una Unidad de Cefaleas.” (2016).