Logo image
Logo image

Cele mai bune metode de curățare a cuptorului

4 minute
Nu ducem lipsa de metode de curățare a cuptorului. De pildă, zeama de lămâie, oțetul și bicarbonatul de sodiu sunt foarte utile în acest scop. Principalul lor avantaj este faptul că pot fi folosite și pentru curățarea altor aparate.
Cele mai bune metode de curățare a cuptorului
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Există numeroase metode de curățare a cuptorului. Pentru a o alege pe cea mai potrivită pentru tine, trebuie să iei în considerare tipul de cuptor pe care îl ai în bucătărie.

Indiferent de circumstanțe, cuptorul ar trebui să fie tot timpul curat. În caz contrar, poate deveni o sursă de bacterii și alte microorganisme nocive.

În articolul de azi, îți prezentăm câteva trucuri care te vor ajuta să-ți menții cuptorul impecabil.

Importanța de a avea un cuptor curat

Some figure
Curățarea cuptorului îți va menține mâncarea în siguranță.

Așa cum am menționat anterior, este esențial să-ți menții cuptorul curat. Urmele de mâncare sau de grăsime se formează frecvent pe pereții interiori și pe geamurile acestor dispozitive electrocasnice. Aceste substanțe se ard de fiecare dată când gătești, ceea ce îți poate pune în pericol sănătatea. Așadar, cuptoarele trebuie curățate bine în mod frecvent.

Trebuie să ții cont de tipul de cuptor din bucătăria ta și să optezi pentru metode de curățare adecvate. De pildă, există cuptoare cu autocurățare. Acest mod poate fi activat urmând pașii din manualul de instrucțiuni.

Din păcate, mulți dintre noi nu dispunem de un asemenea dispozitiv și suntem nevoiți să eliminăm manual murdăria și grăsimea acumulate în cuptor. În cele ce urmează, îți arătăm cum poți să cureți orice cuptor, indiferent dacă este electric, pe gaz sau cu microunde.

Îți recomandăm:

Rețete de odorizant natural pentru bucătărie

Trucurile de mai jos includ ingrediente naturale precum lămâia, oțetul sau bicarbonatul de sodiu. Punându-le în aplicare, nu va trebui să-ți cheltuiești banii pe produse scumpe din comerț. Și nu trebuie să-ți faci griji: metodele naturale de curățare sunt eficiente și oferă rezultate excelente.

Metode de curățare a cuptorului electric sau pe gaz

Some figure
Lămâia, oțetul și bicarbonatul de sodiu sunt agenți degresanți naturali care oferă rezultate excelente.

Truc cu lămâie

Nu este ușor să cureți un cuptor. Grăsimea tinde să se lipească de toate suprafețele și nu este nevoie să-ți amintim cât de greu este să o elimini.

Îți recomandăm:

8 metode ecologice pentru curățarea frigiderului

Vestea bună este că avem la dispoziție un ingredient natural care poate combate această problemă: lămâia. Printre avantajele acesteia se numără faptul că nu este agresivă cu pielea și nu afectează negativ mediul înconjurător.

  • Mai întâi, taie trei lămâi în jumătate și stoarce zeama acestora într-un recipient termorezistent.
  • Apoi, pune recipientul în cuptor și încălzește-l la 250°C timp de 30 de minute.
  • Puterea degresantă a lămâii va intra în acțiune și, la final, nu va trebui decât să ștergi interiorul cuptorului cu o cârpă umedă. Însă așteaptă până când cuptorul s-a răcit suficient.

Truc cu oțet

Asemenea lămâii, oțetul este un produs antibacterian și degresant natural.

  • Toarnă oțet într-o sticlă cu pulverizator curată și pulverizează acest lichid pe suprafețele din interiorul cuptorului. Ai grijă să eviți elementele de încălzire.
  • Apoi, încălzește cuptorul la 120°C pentru 10 minute.
  • După ce cuptorul s-a răcit suficient de mult încât să poți evita arsurile, îndepărtează murdăria cu o cârpă.

Truc cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient ideal pentru curățarea cuptorului, mai ales dacă este vorba despre unul foarte murdar.

  • Amestecă bicarbonat de sodiu cu suficientă apă pentru a obține o pastă.
  • Apoi, aplică pasta pe pereții interior ai cuptorului (evitând elementele de încălzire) și las-o să acționeze aproximativ două ore. Nu porni cuptorul.
  • La final, îndepărtează pasta cu o cârpă umedă.

Metode de curățare a cuptorului cu microunde

Some figure
Cuptorul cu microunde se numără printre cele mai folosite dispozitive din bucătărie. Deloc surprinzător, acesta este un magnet pentru murdărie.

Cuptorul cu microunde se poate murdări foarte ușor. De fapt, acumularea stropilor de lichide face ca acesta să fie unul dintre aparatele electrocasnice care necesită multă îngrijire.

Din fericire, nu este deloc greu să-ți cureți cuptorul cu microunde dacă urmezi pașii de mai jos!

Truc cu apă, oțet și sare

  • Mai întâi, combină 1/2 pahar de apă cu 1/2 pahar de oțet și o lingură de sare într-un recipient termorezistent.
  • Apoi, acoperă recipientul cu un capac cu găuri.
  • Încălzește recipientul în cuptorul cu microunde la putere maximă pentru 5 minute. Aburul emanat va înmuia murdăria de pe pereții interiori ai dispozitivului.
  • După ce s-au scurs cele 5 minute, lasă recipientul să stea în cuptor cu ușa închisă pentru încă 10 minute.
  • La final, scoate recipientul din cuptor și șterge pereții interiori cu o cârpă umedă.

Truc cu bircarbonat de sodiu și oțet

  • Amestecă un pahar de apă cu o lingură de oțet într-un recipient termorezistent.
  • Pune recipientul în cuptorul cu microunde și încălzește la putere maximă timp de 30 de secunde. Repetă până când lichidul se evaporă.
  • Ține ușa închisă și lasă aburul să acționeze asupra murdăriei încă 10 minute.
  • Apoi, scoate recipientul din cuptor. S-ar putea ca acesta să fie încă fierbinte, deci nu-l atinge cu mâinile goale. După ce l-ai scos, șterge pereții interiori ai cuptorului cu un burete ud pe care ai aplicat bicarbonat de sodiu.
  • La final, șterge pereții interiori cu o cârpă puțin umedă.

Nu ezita să încerci trucurile prezentate în acest articol pentru a avea un cuptor curat și strălucitor. Aceste metode de curățare sunt simple, naturale și deloc solicitante!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Limón. (n.d.). Retrieved from http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/limon.pdf
  • Rutala, W. A., Barbee, S. L., Aguiar, N. C., Sobsey, M. D., & Weber, D. J. (2000). Antimicrobial Activity of Home Disinfectants and Natural Products Against Potential Human Pathogens. Infection Control & Hospital Epidemiology, 21(01), 33–38. https://doi.org/10.1086/501694

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.