Colierele de chihlimbar pentru bebeluși: de ce este riscantă utilizarea lor?
 

Colierele de chihlimbar pentru bebeluși: de ce este riscantă utilizarea lor?

Mulți părinți apelează la coliere de chihlimbar pentru bebeluși ca soluție pentru a ameliora disconfortul cauzat de dentiție. De ce este riscant?
Colierele de chihlimbar pentru bebeluși: de ce este riscantă utilizarea lor?
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 27 august, 2022

În unele părți ale Americii Latine și Spaniei mulți oameni cred că folosirea colierelor de chihlimbar îi ajută pe bebeluși să simtă mai puțin disconfort la apariția dinților. Se spune că este suficient să le poarte pentru a simți o ameliorare. Colierele de chihlimbar pentru bebeluși sunt eficiente?

Apariția dinților este un moment complicat atât pentru copii, cât și pentru părinți. Disconfortul face ca bebelușul să fie iritabil și greu de calmat. Deși folosirea acestui tip de accesoriu pare inofensivă, adevărul este că prezintă unele riscuri.

În 2018, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a emis un avertisment în acest sens. De ce este mai bine să le evitați? Ce să faceți pentru a face față fazei de dentiție? Descoperiți mai jos!

Ce sunt colierele de chihlimbar pentru bebeluși?

Colierele de chihlimbar pentru bebeluși sunt accesorii realizate din mărgele dispuse consecutiv pe un fir flexibil sau elastic. Adesea, acestea sunt așezate la gât, deși există și brățări de chihlimbar.

Comercianții susțin ideea că utilizarea lor reduce durerea cauzată de procesul de apariție a dentiției la bebeluși. Mai exact, temperatura bebelușului ajută chihlimbarul să elibereze o substanță care este absorbită prin piele și care generează un efect analgezic.

Desigur, aceste credințe nu sunt altceva decât literatură populară. Unii susțin că efectul apare doar atunci când se folosește chihlimbarul din Marea Baltică, care este singurul care conține acid succinic cu efecte antiinflamatoare. Aceste coliere sunt realizate dintr-o mare varietate de materiale.

În orice caz, până acum nu există dovezi științifice care să susțină presupusele efecte. Dimpotrivă, cercetările au stabilit că utilizarea chihlimbarului tinde să fie riscantă.

Colierele de chihlimbar pentru bebeluși

Presupuse beneficii ale colierelor de chihlimbar pentru bebeluși

După cum am observat deja, susținătorii folosirii colierelor de chihlimbar spun că aceste articole secretă acid succinic datorită căldurii transmise de corpul bebelușului. Însă, acest lucru nu a fost dovedit.

De fapt, în condiții normale, chihlimbarul Mării Baltice elimină acid succinic la o temperatură de 200 grade Celsius. Evident, temperatura corpului nu atinge niciodată acest nivel.

În unele cazuri, un experiment vechi care a fost efectuat pe șoareci este folosit ca referință. S-a folosit acid succinic pentru a reduce anxietatea la aceste animale. Cu toate acestea, a fost utilizată o formă farmacologică.

Singurul lucru cert este că până acum nu există nici măcar o singură dovadă a eficacității sale. Nu s-a demonstrat că ar putea reduce durerea cauzată de apariția dentiției sau de inflamația gingiilor. Nu eliberează acid succinic la temperatura corpului.

Pericolele colierelor de chihlimbar

După cum am menționat anterior, Food and Drug Administration (FDA) a emis un avertisment oficial cu privire la utilizarea acestor tipuri de articole. Au fost raportate cazuri de sufocare și chiar de înec la bebeluși din cauza utilizării acestor coliere. Pericolele sunt următoarele:

  • Strangulare: atunci când colierul este în jurul gâtului. De exemplu, se poate întâmpla dacă accesoriul se agață de un obiect.
  • Sufocare: dacă accesoriul se rupe, mărgelele pot ajunge în gură sau nas. Acestea obstrucționează căile respiratorii și copilul riscă să se sufoce.
  • Infecții: aceste tipuri de articole tind să acumuleze murdărie. Acest lucru favorizează prezența bacteriilor și crește riscul de infecții.

Cum să abordăm procesul de apariție a dinților?

Apariția dinților este un proces care provoacă disconfort bebelușilor, dar nu implică niciun risc pentru sănătatea acestora. Aceasta este o etapă lungă, deoarece dinții de lapte apar până la vârsta de 2 ani. Simptomele sunt mai intense la început.

Oricum ar fi, este o problemă temporară care trece cu sau fără ajutorul remediilor. Singurul lucru important este să nu alegeți mijloace de alinare care pun copilul în pericol, precum colierele de chihlimbar. Ce să faceți? Următoarele măsuri sunt eficiente:

  • Aplicare de comprese reci: puteți lua o batistă curată și puteți face un nod la capăt. Puneți-o în congelator, apoi lăsați copilul să o roadă.
  • Jucării pentru ros: când bebelușul mușcă acest tip de jucării din cauciuc, simte o ameliorare la nivelul gingiilor.
  • Masaj: un masaj blând al gingiilor poate fi de mare ajutor. Evident, trebuie făcut cu mâinile curate.
  • Medic: dacă bebelușul arată un disconfort foarte intens, este indicat să discutați cu medicul pediatru. Poate fi necesar să utilizați anumite medicamente.
Bebeluș care are în gură o jucărie
Jucăriile pentru dentiție sunt o alternativă mai sigură pentru a calma disconfortul cauzat de apariția dinților la bebeluși.

Recomandări finale

Recomandarea medicilor pediatri este de a nu folosi colierele de chihlimbar pentru bebeluși sau orice alt tip de bijuterii sau obiecte care pot reprezenta un risc. Este important de subliniat faptul că nu există dovezi științifice privind eficacitatea acestor accesorii, dar există dovezi ale riscurilor asociate.

Dacă decideți să le folosiți, cel mai bine este să supravegheați permanent copilul. Puneți deoparte colierele atunci când copiii dorm.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Machet P, Lanotte P, Giraudeau B, Leperlier M, Tavernier E, Maruani A. Amber necklaces: reasons for use and awareness of risk associated with bacterial colonisation. Eur J Dermatol. 2016 Dec 1;26(6):580-585. doi: 10.1684/ejd.2016.2871. PMID: 27873736.
  • Chen, S. W., Xin, Q., Kong, W. X., Min, L., & Li, J. F. (2003). Anxiolytic-like effect of succinic acid in mice. In Life Sciences (Vol. 73, Issue 25, pp. 3257–3264). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2003.06.017
  • Office of the Commissioner. (2018, 20 diciembre). La FDA advierte sobre los riesgos de seguridad de collares de dentición, brazaletes para aliviar el dolor de dentición o para proporcionar estimulación sensorial. U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/la-fda-advierte-sobre-los-riesgos-de-seguridad-de-collares-de-denticion-brazaletes-para-aliviar-el.
  • Nissen MD, Lau ETL, Cabot PJ, Steadman KJ. Baltic amber teething necklaces: could succinic acid leaching from beads provide anti-inflammatory effects? BMC Complement Altern Med. 2019 Jul 5;19(1):162. doi: 10.1186/s12906-019-2574-9. PMID: 31277614; PMCID: PMC6612214.
  • Soudek L, McLaughlin R. Fad over fatality? The hazards of amber teething necklaces. Paediatr Child Health. 2018 Apr;23(2):106-110. doi: 10.1093/pch/pxx158. Epub 2017 Nov 28. PMID: 29686494; PMCID: PMC5905457.
  • Cox C, Petrie N, Hurley KF. Infant Strangulation from an Amber Teething Necklace. CJEM. 2017 Sep;19(5):400-403. doi: 10.1017/cem.2016.342. Epub 2016 Aug 9. PMID: 27503268.
  • Cota ALS, Silva EAD, Freitas NBBS, Bisneto JSLI, Buriti GM, Valente JQLM, Nemezio MA. Use of the amber teething necklace by the child population: risks versus benefits. Rev Paul Pediatr. 2022 May 27;40:e2020412. doi: 10.1590/1984-0462/2022/40/2020412IN. PMID: 35648980; PMCID: PMC9150903.
  • Taillefer A, Casasoprana A, Cascarigny F, Claudet I. Port de colliers de dentition chez le nourrisson [Infants wearing teething necklaces]. Arch Pediatr. 2012 Oct;19(10):1058-64. French. doi: 10.1016/j.arcped.2012.07.003. Epub 2012 Aug 24. PMID: 22925538.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.