Cultivarea coastei lui Adam: 6 sfaturi pentru îngrijire
 

Cultivarea coastei lui Adam: 6 sfaturi pentru îngrijire

Cu siguranță ați văzut planta coasta lui Adam pe coperta unei reviste. Este una dintre cele mai populare plante ornamentale. Cum se îngrijește?
Cultivarea coastei lui Adam: 6 sfaturi pentru îngrijire

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2023

Cu frunze mari și fascinante, cu rădăcini voluminoase și o floare captivantă, aceasta este coasta lui Adam. Această plantă sud-americană este tot mai populară datorită aspectului și cerințelor de îngrijire minime. Poate crește în grădină sau în ghivece, așa că vă explicăm tot ce trebuie să știți despre cultivarea coastei lui Adam!

Costa lui Adam: o plantă care atrage privirile în interior și în aer liber

Aspectul tropical al coastei lui Adam este un motiv puternic pentru a o cultiva. Poate crește pe terasă, în grădină sau în balcon. După cum subliniază Universitatea din Malaga, coasta lui Adam se dezvoltă corespunzător la temperaturi cuprinse între 20 și 30 °C, cu umbră și umiditate ridicată.

ID Plantae afirmă faptul că specia este adesea aleasă pentru a decora clădirile rezidențiale și corporative și hotelurile. Utilizarea speciei în interior se datorează eleganței plantei și senzației de prospețime oferite.

Coasta lui Adam în ghiveci
Utilizarea coastei lui Adam este foarte comună în designul interior.

Informații despre coasta lui Adam

Herbario Virtual del Mediterráneo Occidental detaliază faptul că aceasta este o plantă perenă, robustă, cu frunze mari verzi în formă de inimă, care prezintă găuri. Aceste frunze sunt comparate cu coastele. Denumirea științifică a coastei lui Adam este Monstera deliciosa.

Planta aparține familiei Araceae și înflorește între lunile mai și octombrie. Floarea are culoare albă și depășește 20 cm. Coasta lui Adam dezvoltă rădăcini groase, chiar și aeriene, capabile să se prindă de suporturi. Desigur, în acest caz are nevoie de un tutore.

Cultivarea coastei lui Adam: 6 sfaturi pentru îngrijire

1. Udare moderată

Verificați pământul pentru a ști dacă este ud; dacă da, săriți peste udare. Dacă este uscat, udați planta, dar nu în exces.

Folosiți ghivece cu drenaj bun. În anotimpurile reci, este suficient să o udați săptămânal. În anotimpurile calde sau în medii foarte uscate, udați planta de câteva ori pe săptămână. Unii oameni stropesc frunzele cu apă ca metodă de prevenire a dăunătorilor.

2. Temperatură adecvată

Dacă puneți planta afară, lăsați-o la umbră. În interior, Monstera deliciosa nu necesită multă lumină, dar nici nu înflorește.

Această specie suportă și temperaturile mai scăzute, atât timp cât acestea nu sunt sub 0 °C. Amplasarea ghiveciului lângă dispozitive care generează căldură va deteriora planta.

3. Reproducere prin butași

Înmulțirea se face prin butași, profitând de rădăcinile aeriene. Tăiați o rădăcină și puneți-o într-un recipient cu un substrat ușor. Puneți vasul într-o cameră luminata, fără ca soarele să ajungă la el și udați butașul.

Potrivit revistei InfoAgro, pe lângă butași, coasta lui Adam poate fi înmulțită și prin semințe. Acest lucru este fezabil doar în climatele tropicale și implică un cost mai mare de întreținere și îngrijire.

4. Tundere frecventă

Înainte de tăierea plantei, este necesar să sterilizați uneltele de grădinărit. Tăieturile trebuie să fie diagonale și efectuate doar cu foarfeca.

În interior, tăierea ajută la controlul creșterii. Folosiți tulpina tăiată pentru a produce un nou exemplar de Monstera deliciosa.

5. Fertilizare

Perlitul, fibrele de cocos și turba sunt câteva dintre componentele ideale pentru fertilizarea coastei lui Adam. Planta iubește substraturile ușoare, bine drenate.

Fertilizarea este esențială o dată pe lună primăvara și vara. Toamna și iarna, reduceți fertilizarea la o dată pe sezon. Nu uitați de irigare!

6. Transplantare primăvara

Pentru a transplanta coasta lui Adam, așteptați sosirea primăverii. Condițiile de temperatură și lumină sunt optime, ceea ce favorizează fotosinteza.

Cultivarea coastei lui Adam în grădină
Planta provine dintr-un mediu tropical, de aceea trebuie luate în considerare aceste condiții pentru a favoriza reproducerea ei in locuințe.

Ce poate îmbolnăvi coasta lui Adam?

Deși este o specie puternică, afidele și coșnițele pot afecta costa lui Adam. Aplicați substanțe pentru exterminarea paraziților.

Un remediu casnic constă în ștergerea frunzelor cu vată înmuiată în metanol.

O altă afecțiune este decolorarea frunzelor. Transformarea are loc din cauza excesului de apă și expunerii excesive la soare. Pentru a rezolva prima problemă, scădeți frecvența udării, așteptând ca substratul să fie suficient de uscat pentru a-l iriga. În al doilea caz, duceți planta într-o zonă mai puțin însorită și pulverizați apă pe frunze.

Acordați atenție toxicității speciei

Coasta lui Adam atrage atenția animalelor de companie. Dacă aveți câini sau pisici, puneți planta într-un loc inaccesibil acestora.

Monstera conține cristale de oxalat de calciu care stimulează eliberarea bradikininei și histaminei. Aceste substanțe înțeapă limba animalelor, așa cum explică Revista Veterinară.

Efectele imediate sunt dureri severe la nivelul cavității bucale și orofaringiene; alte simptome sunt disfagia, dificultățile respiratorii și edemul glotei. Pentru a preveni accidentele, țineți departe coasta lui Adam de animalele de companie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.