Cultivarea mușcatelor: caracteristici și îngrijire
 

Cultivarea mușcatelor: caracteristici și îngrijire

Frumusețea mușcatelor este doar una dintre multele calități remarcabile ale acestor plante. Pe lângă faptul că este decorativă, mușcata este utilă în medicina naturistă și cosmetică.
Cultivarea mușcatelor: caracteristici și îngrijire
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 08 martie, 2023

Pe balcoane, terase sau în interiorul casei, mușcatele arată splendid. Atât frunzișul, cât și florile lor captivează privirile datorită culorilor, texturii și mirosului. Ce trebuie să știți despre cultivarea mușcatelor acasă?

Capacitatea de a rezista la variațiile de temperatură este un alt motiv care face ca această plantă ornamentală să fie una dintre favoritele grădinarilor. A avea grijă de mușcate nu este dificil, dar trebuie să cunoașteți anumite aspecte pentru a le oferi cea mai bună îngrijire.

Care sunt caracteristicile mușcatelor?

Mușcata este o plantă cu peste 200 de soiuri, aparținând  familiei Genariaceae. Este o specie dicotiledonată, ale cărei frunze au nervuri palmate. Florile au 5 petale și 5 sepale. Mărimea exemplarelor este variabilă în funcție de soi și modul de cultivare. Unele mușcate ajung la 1 metru înălțime, altele măsoară 25 centimetri.

Revista digitală Animale și biologie subliniază faptul că rădăcinile mușcatelor au forme diferite, determinate de specie și de particularitățile substratului. În ceea ce privește tulpina, aceasta este la nivel cu solul sau dreaptă, iar în partea aeriană prezintă peri glandulari.

Majoritatea soiurilor cresc pe câmpuri. Cu toate acestea, mușcata Pelargonium este plantată frecvent pentru a decora mediile urbane, fie direct în gradină, fie în ghivece.

Beneficiile mușcatelor

Calitățile acestor plante erbacee transcend estetica, deoarece utilizarea lor în farmacie și cosmetică are rezultate excelente. De exemplu, în industria frumuseții, mușcata este un ingredient pentru hrănirea pielii, chiar și pentru cei afectați de acnee sau exces de sebum. De asemenea, este utilă pentru fabricarea cremelor anti-vergeturi și anticelulitice.

Libyan Journal of Medicine a prezentat rezultatele unui experiment în care uleiul esențial de mușcată și-a demonstrat puterea antiinflamatoare ca parte a unui tratament topic pentru ameliorarea edemului.

Revista Cubană de Plante Medicinale califică extractul apos de Pelargonium drept antibacterian pentru bolile bucale. Publicația Sabre evidențiază faptul că frunzele de mușcată funcționează ca repelent, fungicid și hemostatic local pentru răni sau pentru sângerări nazale.

Reducerea simptomelor răcelii este unul dintre atributele mușcatei, potrivit revistei Family Practices.

Ulei esențial de mușcată
Uleiul esențial de mușcată are diverse aplicații în medicina naturistă și estetică.

Cultivarea mușcatelor și sfaturi de îngrijire

Bine îngrijită, mușcata trăiește 40 de ani sau mai mult.

Lumină bună

Atât timp cât mușcata are lumină naturală bună, înflorirea este garantată. Are nevoie de semi-umbră, mai ales în zilele foarte călduroase.

Dacă planta va sta în interior, poziția ei corespunzătoare este lângă o fereastră.

În ceea ce privește temperatura, aceasta variază între 18 °C și 20 °C, dar mușcatele pot rezista până la 30 °C. Odată cu sosirea înghețurilor, acoperiți-le cu folie cu bule.

Umiditate, dar nu în exces

Solul mușcatelor are nevoie de umiditate, dar nu în exces. Vara sau în regiunile călduroase, se recomandă irigarea zilnică cu 250 mililitri de apă. Iarna, cantitatea se reduce la jumătate și se aplică la fiecare 3 zile. Intervalul este definit de cât de umed este substratul, astfel încât excesul să nu afecteze rădăcinile.

Fertilizare specială

Mușcata trebuie fertilizată primăvara-vara , oferindu-i un substrat echilibrat. Iubește îngrășămintele organice, cum ar fi compostul , gunoiul de grajd și humusul, întotdeauna combinate cu puțină apă.

Cu toate acestea, se recomandă îngrășăminte chimice speciale pentru a îmbunătăți înflorirea. Aplicarea se efectuează respectând instrucțiunile producătorului.

Îndepărtarea frunzelor uscate

Mușcatele nu necesită tăiere constantă, ci doar îndepărtarea frunzelor moarte sau ofilite. Îndepărtați ramurile bolnave, începând de la bază.

O săptămână mai târziu, vor apărea tulpini noi.

În cazul în care vreți să-i dați mușcatei o formă deosebită, tundeți-o cu foarfecă de gradina, evitând lăstarii cei mai puternici. Tăierea se face, de preferință, la sfârșitul iernii.

Reproducere prin butași

Înmulțirea speciei se face prin butași. Alegeți tulpinile cu o înălțime mai mare de 10 centimetri și care au 3 până la 4 frunze. Tăiați-le cât mai aproape de un nod, pentru a simplifica înrădăcinarea.

Asigurați-vă că pământul este întotdeauna umed și grăbiți creșterea acoperind ghiveciul cu o folie de plastic găurită. Transplantați butașii după o lună.

Cultivarea mușcatelor în ghiveci
Mușcatele au nevoie de semiumbră, irigare medie și un îngrășământ organic primăvara și vara.

Prevenirea bolilor

Mușcata poate fi atacată de dăunători, cum ar fi „musca albă a mușcatei”, „fluturele mușcatei” și păianjenul roșu. Acestea sunt insecte care dăunează țesutului vegetal. Curățarea plantei și substratul bine îngrijit previn o mare parte a bolilor.

Mușcata poate avea probleme de sănătate cum ar fi nodurile pe tulpini, înflorirea insuficientă și frunzele clorotice. Flores y Plantas recomandă controlul cantității de îngrășământ, mai ales dacă acesta conține azot. În plus, verificați drenajul și aerarea și pulverizați pe frunze un amestec de fier chelat și apă.

Recomandări pentru alegerea celor mai bune exemplare pentru cultivarea mușcatelor

Sfatul principal pentru selectarea mușcatelor este să identificați soiul pe care îl doriți. Clarificați îndoielile prin consultarea specialiștilor de la pepinieră și luați în considerare aspecte precum cele menționate mai jos:

  • Structura: verificați dacă mușcata are ramuri stufoase și tulpina puternică.
  • Mugurii: dacă exemplarul este de calitate, prezintă multe flori în culori intense și muguri.
  • Plantarea: ghiveciul trebuie să ofere spațiu adecvat pentru înrădăcinare.

Dacă aveți animale de companie acasă, aveți grijă la cultivarea mușcatelor

Dacă aveți animale de companie, puneți mușcatele într-un loc greu accesibil, deoarece conțin substanțe toxice.

Societatea Americană pentru Prevenirea cruzimii față de animale susținemușcatele sunt otrăvitoare pentru câini și pisici din cauza conținutului de linalol și geraniol, care provoacă probleme digestive și iritații. Dacă un animal de companie mănâncă planta, poate dezvolta dermatită, vărsături și depresie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.