Cum ar trebui să fie dieta pacienților cu hernie hiatală?
 

Cum ar trebui să fie dieta pacienților cu hernie hiatală?

Vă vom spune care sunt aspectele cheie de care trebuie să țineți cont pentru a vă îmbunătăți dieta și a reduce simptomele de hernie hiatală!
Cum ar trebui să fie dieta pacienților cu hernie hiatală?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Hernia hiatală este o patologie care provoacă disconfort semnificativ la nivel digestiv. Simptomele includ reflux, arsuri gastrice și dureri de stomac. Dieta pacienților cu hernie hiatală trebuie adaptată pentru a ajuta la controlul și ameliorarea simptomelor. Vă vom arăta alimentele pe care trebuie să le evitați și cele care ar trebui să apară frecvent în dietă!

Dacă bănuiți existența unei hernii hiatale, cel mai bine este să consultați un specialist pentru a confirma diagnosticul. Este posibil ca simptomele să fie confundate cu alte tulburări digestive. Dacă refluxul apare frecvent, poate apărea o modificare a celulelor epiteliale ale esofagului, ceea ce crește incidența cancerului.

Cum ar trebui să fie dieta pacienților cu hernie hiatală?

Atunci când există o hernie hiatală, alimentele care sunt ușor digerabile și au o componentă antiinflamatoare trebuie să fie prioritare. În plus, trebuie să mestecați bine pentru a reduce presiunea asupra stomacul în timpul procesului digestiv.

Printre cele mai bune alternative se numără produsele de origine vegetală și peștele gras. În primul caz, trebuie menționată prezența fitochimicalelor cu capacitate antiinflamatoare și antioxidantă. Acești compuși neutralizează formarea radicalilor liberi și reușesc să prevină progresia multor patologii complexe. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în Jurnalul European de Chimie Medicinală.

Fiți atenți la alimentele cu conținut ridicat de fibre. Dacă aveți hernie hiatală, acestea pot provoca simptome neplăcute.

Femeie cu hernie hiatală
Consumul de pește poate ajuta la ameliorarea simptomelor caracteristice herniei hiatale.

Consumați pește cu aport ridicat de acizi grași omega 3, care sunt nutrienți cu putere antioxidantă ridicată dovedită. Durerile de stomac pot fi reduse în acest mod. Este esențial ca aportul de omega 3 și omega 6 să fie echilibrat.

Alimente de evitat

Este la fel de important să evitați alimentele care pot înrăutăți simptomele. Mai presus de toate, substanțele toxice precum alcoolul și tutunul trebuie eliminate. Acestea vor accelera progresia bolii și vor spori semnificativ simptomele. Un articol publicat în jurnalul PLoS One indică faptul că pot crește chiar și riscul de a dezvolta esofag Barrett, ceva foarte dăunător pentru tractul digestiv.

De asemenea, poate fi necesar limitați aportul de condimente, în special cele cu aromă picantă. Capsaicina poate ajuta la stimularea consumului de energie prin creșterea temperaturii corpului, dar este destul de iritantă. Dacă există leziuni ale stomacului, esofagului sau intestinului, nu se recomandă consumul de mirodenii iuți. Disconfortul poate fi exacerbat.

În ceea ce privește fibrele, trebuie avută grijă.. Cel mai bine este să testați toleranța. Unii pacienți tolerează o cantitate relativ mare. Cheia este reducerea aportului. Este mai bine să mâncați de mai multe ori mai puțin, decât mult la o singură masă. Digestie va fi mai ușoară.

Controlați echilibrul energetic al dietei. Evitați creșterile în greutate care pot să crească presiunea asupra organelor. Nu este nimic mai bun decât să faceți mișcare și să vă bazați dieta pe produse proaspete.

Suplimente pentru combaterea simptomelor herniei hiatale

Acțiunea probioticelor este importantă. Unele tulpini de bacterii reușesc să amelioreze simptomele herniei hiatale, reducând refluxul asociat.

Pentru a asigura consumul zilnic, este suficient să introduceți alimente fermentate în dietă. Accentuarea ocazională a aportului unei anumite tulpini de microorganisme va fi benefică.

Dieta pacienților cu hernie hiatală

Puteți consuma și vitamina C. Acest nutrient este implicat în procesele de sinteză a colagenului, cea mai întâlnită proteină din corpul uman. Face parte din aproape toate țesuturile și poate grăbi recuperarea acestora atunci când apar leziuni. Consumați-o în caz de afecțiuni stomacale sau esofagiene, deoarece va îmbunătăți vindecarea.

Dieta pacienților cu hernie hiatală este foarte importantă

După cum ați văzut, există diverse strategii alimentare care pot fi implementate pentru a controla simptomele herniei hiatale. Chiar și așa, în anumite cazuri este esențial să apelați la medicamente pentru a atenua cu adevărat disconfortul.

Dacă schimbările în obiceiurile alimentare nu au efecte pozitive, cel mai bine este să consultați un specialist pentru a evalua alte tipuri de intervenții.

În cele din urmă, trebuie să subliniem importanța menținerii unor obiceiuri benefice în ansamblu. Pierderea în greutate va ajuta la reducerea presiunii din zona stomacului. Pentru a face acest lucru, planificați un regim hipocaloric însoțit de activitate fizică regulată. Mai presus de toate, puneți accentul pe antrenamentul de forță pentru a obține progrese semnificative, crescând sensibilitatea la insulină și oxidarea grăsimilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474
  • Masuda, A., Fujita, T., Murakami, M., Yamazaki, Y., Kobayashi, M., Terao, S., Sanuki, T., Okada, A., Adachi, M., Shiomi, H., Arisaka, Y., Kutsumi, H., Umegaki, E., & Azuma, T. (2018). Influence of hiatal hernia and male sex on the relationship between alcohol intake and occurrence of Barrett’s esophagus. PloS one13(2), e0192951. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0192951

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.