Logo image
Logo image

Cum identifici contracțiile din travaliu?

4 minute
Dacă ești în ultimele săptămâni de sarcină, atunci este foarte important să știi cum să identifici contractiile travaliului. În acest fel, vei merge la spital la momentul potrivit.
Cum identifici contracțiile din travaliu?
María Cantos

Scris și verificat de moașa María Cantos

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Contracțiile din travaliu sunt cele mai așteptate simptome pentru femeile însărcinate al căror soroc este aproape.

Schimbările ce apar la nivelul corpului femeii sunt deseori o sursă de anxietate pe măsură ce se apropie data nașterii. Simptomele care provoacă cea mai mare teamă sunt, fără îndoială, contracțiile, deoarece anumite tipuri ale acestora pot indica debutul travaliului.

Totuși, crezi că poți identifica cu ușurință contracțiile din travaliu?

În articolul de astăzi, îți vom explica modul în care variază contracțiile în ultimele săptămâni de sarcină, astfel încât să poți lua măsurile corespunzătoare la momentul potrivit.

Contracțiile prodromale sau nașterea falsă

Some figure
Contracțiile din travaliu se prezintă sub forma unor strângeri și relaxări frecvente, regulate și dureroase ale uterului.

Pentru a determina dacă contracțiile experimentate indică faptul că ai intrat în travaliu, trebuie să știi la ce să te aștepți. Contracțiile, așa cum sugerează și numele, sunt contracturi ale mușchiului uterin sau miometrului. Aceste contracturi exercită o presiune care începe în partea superioară a uterului și împinge copilul spre partea inferioară, adică spre colul uterin.

Este normal să percepi schimbări și simptome care fac parte din procesul de naștere în ultimele săptămâni de sarcină. De fapt, unul dintre cele mai importante simptome este apariția infamelor contracțiilor. Cu toate acestea, nu orice tip de contracție are legătură cu etapele de dilatare și cu procesul de naștere.

Organismul trebuie să se pregătească în avans și face acest lucru progresiv, mai ales atunci când este vorba despre prima naștere. Așadar, neregularitatea este principala caracteristică a contracțiilor pe care le vei resimți în timpul travaliului prodrom.

Este normal să fii neliniștită în ultima etapă a sarcinii de îndată ce începi să simți că abdomenul tău se întărește în anumite momente ale zilei. De asemenea, este posibil să simți că ai dureri menstruale în ultimele săptămâni de sarcină. Cu toate acestea, nu-ți face griji. Păstrează-ți calmul și notează fiecare simptom experimentat.

Ce să faci în cazul travaliului prodromal?

Some figure
Tehnici precum masajul sau băile cu apă caldă pot reduce contracțiile false.

Principala caracteristică a travaliului prodromal este faptul că disconfortul dispare, de obicei, la schimbarea posturii sau la încetarea activității fizice. Așadar, poți face câteva lucruri pentru a reduce gradul de disconfort perceput și pentru a te simți mai bine. Acestea includ:

  • Băi calde sau dușuri. Temperatura apei nu trebuie să fie foarte ridicată. Fiecare femeie va stabili temperatura de care are nevoie, scopul final fiind obținerea unei stări de confort.
  • Folosește o minge pentru exerciții pentru a-ți întinde spatele și șoldurile. Trebuie să stai pe minge cu picioarele la unghiuri de 90° cu coapsele și un unghi de aproximativ 180° atunci când le deschizi. Apoi, trebuie să faci mișcări laterale, circulare și din față spre spate.
  • Masaj lombar. Pentru un masaj lombar, este necesar să ceri ajutorul unei alte persoane. Poți folosi ulei natural de migdale sau gălbenele și aloe vera.

Citește și:

Refacerea după naștere durează un an sau mai mult

Cum identifici contracțiile din travaliu?

Some figure

Pe măsură ce contracțiile din travaliu progresează ca durată și intensitate, forța exercitată asupra colului uterin îl va dilata. Acest lucru va duce la apariția simptomelor travaliului care precedă nașterea.

Pentru a ști cu siguranță dacă simptomele tale indică instalarea travaliului și pentru a le putea diferenția de nașterea falsă, trebuie să înțelegi care sunt caracteristicile acestora:

  • Regularitate. Contracțiile din travaliu sunt regulate în frecvență și intensitate. Trebuie să existe un ritm menținut o perioadă de timp pentru a ști sigur că procesul de naștere a început. O astfel de regularitate în ritm trebuie să dureze cel puțin o oră.
  • Durată. Fiecare contracție trebuie să dureze un minut de la început până la sfârșit.
  • Percepţie. Contracțiile sunt percepute diferit de femei. Ceea ce este sigur este faptul că rareori trec neobservate. Durerea nu este neapărat un simptom, deoarece este subiectivă. Percepția ta despre ceea ce ți se întâmplă este foarte importantă. Așadar, dacă simți multă durere și ai simptomele de mai sus, este posibil să ai deja contracții care anunță nașterea.

Citește și:

Nașterea vara: sfaturi utile pentru mămici

Ce să faci dacă experimentezi contracțiile din travaliu

  • Dacă ești convinsă că ești în travaliu, atunci rămâi calmă și pregătește-te să mergi la spital.
  • Încearcă să te relaxezi.
  • Cronometrează contracțiile cu ajutorul unui ceas.
  • Nu te speria dacă simți mișcări fetale.
  • Cere-i unui membru al familiei să meargă cu tine la spital. Nu te urca la volan!
  • Ia cu tine trusoul bebelușului, valiza și orice acte de care ai putea avea nevoie.
  • Mergi la maternitate sau la cel mai apropiat departament de primiri urgențe.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • MedlinePlus. ¿Estoy en trabajo de parto? 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000508.htm. Accessed 11/20, 2018.
  • Kozhimannil, K. B., Johnson, P. J., Attanasio, L. B., Gjerdingen, D. K., & Mcgovern, P. M. (2013). Use of nonmedical methods of labor induction and pain management among U.S. women. Birth. https://doi.org/10.1111/birt.12064
  • Chao, T. T., Bloom, S. L., Mitchell, J. S., McIntire, D. D., & Leveno, K. J. (2011). The diagnosis and natural history of false preterm labor. Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/AOG.0b013e318236e7db
  • Bonapace, J., Chaillet, N., Gaumond, I., Paul-Savoie, É., & Marchand, S. (2013). Evaluation of the Bonapace Method: A specifc educational intervention to reduce pain during childbirth. Journal of Pain Research. https://doi.org/10.2147/JPR.S46693

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.