Cum îți înveți copilul să meargă de-a bușilea - Doza de Sănătate
 

Cum îți înveți copilul să meargă de-a bușilea

De ce să-ți încurajezi copilul să meargă de-a bușilea? Nu învață să facă asta de unul singur? Bebelușii învață cum să se târască singuri. Cu toate acestea, ei au nevoie de sprijinul tău pentru a-și lăsa în urmă frica. Iată câteva trucuri utile pe care le poți pune în aplicare.
Cum îți înveți copilul să meargă de-a bușilea
Marcela Caffulli

Verificat și aprobat de medicul pediatru Marcela Caffulli.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Probabil vrei să îți înveți copilul să meargă de-a bușilea. La urma urmei, primii ani de viață ai unui bebeluș sunt plini de momente emoționante și magice. Progresul și finalizarea lor le aduce părinților mândrie. Fiecare pas este un motiv de sărbătoare.

Bebelușii încep să meargă de-a bușilea între 7 și 9 luni. Progresul apare atunci când copilul este pregătit să facă acest lucru. În realitate, acesta nu are nevoie de nimeni care să-l învețe cum să se târască. Cu toate acestea, părinții pot ajuta la stimularea mișcărilor care vor conduce bebelușul către prima sa deplasare de-a bușilea.

Târâtul este prima mare realizare în dezvoltarea psihomotorie. Este primul gest de independență al fiecărei ființe umane: prima dată când o persoană se poate deplasa dintr-un loc în altul pe cont propriu. Așadar, este momentul în care începe să descopere o lume întreagă.

Tipuri de mers de-a bușilea

Tânără care știe cum să înveți copilul să meargă de-a bușilea
Există diferite tipuri de mers de-a bușilea. Unele sunt mai rudimentare, iar altele au nevoie de abilități motorii mai avansate.

Nu toți bebelușii încep să meargă de-a bușilea în același ritm. De asemenea, chiar dacă unii bebeluși sunt mai stângaci decât alții, asta nu înseamnă că un copil este mai puțin inteligent.

Există patru tipuri diferite de mers de-a bușilea:

  1. Există un tip de târâre rudimentar. În acest caz, bebelușul nu își ridică trupul de pe sol, ci înaintează cu ajutorul brațelor, ca un soldat care se târâie.
  2. De asemenea, există un alt mod care seamănă cu cel precedent. Totuși, în acest caz copilul își ridică complet torsul. Își pune mâinile pe pământ și se împinge înainte doar cu brațele, în timp ce își ține picioarele întinse.
  3. Cel mai des întâlnit mod de a merge de-a bușilea este prin folosirea brațelor și a genunchilor. În acest caz, copilul se sprijină pe toate cele patru membre. Genunchii rămân pe podea.
  4. Unii bebeluși își ridică complet corpul de pe sol și se sprijină pe mâini și picioare.

Cum îți înveți copilul să meargă de-a bușilea

1. Lasă-l să se joace pe podea

Copil întins pe un covor pufos

Când lași bebelușul să stea cu fața în jos, îl încurajezi să-și folosească mușchii. Dezvoltarea acestora îi va permite să se miște și să se târască.

Bebelușii stau și dorm de obicei pe spate. Prin urmare, așezarea lor cu fața în jos va stimula un set diferit de mișcări, cum ar fi ridicarea capului.

La început, poziția poate fi incomodă pentru bebeluș. Dacă acesta este cazul copilului tău, nu-l lăsa să stea prea mult timp în această poziție. Totuși, fă încercări până când se obișnuiește. Există multe jucării cu care să îl stimulezi. De asemenea, te poți culca pe spate și poți așeza copilul pieptul tău, cu fața în jos.

2. Pune lucruri în fața sa pentru a le apuca

Atunci când bebelușul se obișnuiește cu statul pe burtă, așază un obiect de interes în fața sa, dar nu la îndemână. Acest lucru îl va încuraja să se miște pentru a apuca obiectul.

La început, bebelușul poate părea frustrat. Totuși, nu muta jucăria mai aproape. Vei vedea că cel mic va găsi o modalitate de a se târî și de a ajunge la jucăria preferată.

3. Poți să-ți înveți copilul să meargă de-a bușilea prin puterea exemplului

Bebelușii învață prin observație. Dacă cel mic te vede că mergi de-a bușilea, va știi că acest lucru este posibil.

Desigur, acest lucru nu înseamnă că va imita ceea ce faci imediat ce te va vedea. Cu toate acestea, faptul că știe că este capabil de o asemenea acțiune este de mare ajutor și îi va oferi indicii despre cum să o facă.

Mamă cu copilul ei pe podea
Mergi de-a bușilea împreună cu copilul tău. Sugarii învață prin exemplu.

4. Agață jucării deasupra bebelușului

Jucăriile atârnate deasupra bebelușului atunci când acesta stă întins pe spate ajută la întărirea brațelor și a mușchilor abdominali.

Bebelușilor le plac culorile și mișcarea. Acesta este motivul pentru care jucăriile interactive sunt grozave pentru ei. În timp ce încearcă să ajungă la ele, își vor antrena aceeași mușchi pe care îi vor folosi pentru mersul de-a bușilea.

5. Ajută-l să se balanseze

Fă sul un prosop sau un pled și așază copilul pe burtă cu prosopul între abdomen și piept. Apoi, ridică prosopul, astfel încât trunchiul copilului să se ridice odată cu acesta. Instinctiv, bebelușul va pune mâinile pe sol. Când se întâmplă acest lucru, rotește prosopul înainte și înapoi.

De asemenea, poți face acest exercițiu ridicând copilul cu mâinile pe șoldurile sale.

Și dacă bebelușul nu vrea să meargă de-a bușilea?

Majoritatea bebelușilor sunt dornici să meargă de-a bușilea sau să se ridice cu sprijin. Mulți dintre ei trec direct de la mersul de-a bușilea la a sta în picioare cu sprijin. Acest lucru este complet normal.

În orice caz, dacă observi că bebelușul tău întâmpină dificultăți în ceea ce privește mersul de-a bușilea, consultă medicul pediatru pentru a afla dacă progresul abilităților sale motorii este normal.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bell MA, Fox NA. Individual differences in object permanence performance at 8 months: locomotor experience and brain electrical activity. Dev Psychobiol. 1997 Dec;31(4):287-97.
  • Cazorla-González J, García-Retortillo S, Gacto-Sánchez M, Muñoz-Castro G, Serrano-Ferrer J, Román-Viñas B, López-Bermejo A, Font-Lladó R, Prats-Puig A. Effects of Crawling before Walking: Network Interactions and Longitudinal Associations in 7-Year-Old Children. Int J Environ Res Public Health. 2022 May 3;19(9):5561.
  • McEwan MH, Dihoff RE, Brosvic GM. Early infant crawling experience is reflected in later motor skill development. Percept Mot Skills. 1991 Feb;72(1):75-9.
  • Xiong QL, Wu XY, Liu Y, Zhang CX, Hou WS. Measurement and Analysis of Human Infant Crawling for Rehabilitation: A Narrative Review. Front Neurol. 2021 Oct 11;12:731374.
  • Yamamoto S, Yonghi L, Matsumura U, Tsurusaki T. Diversity and regularity in infant crawling with typical development. J Phys Ther Sci. 2020;32(8):483-488.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.