Ce este testul WISC pentru copii? - Doza de Sănătate
 

Ce este testul WISC pentru copii?

Deși testul WISC poate fi făcut oricărui copil cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani, acesta este deosebit de potrivit pentru detectarea unor capacități intelectuale ridicate, tulburări de învățare sau dizabilități.
Ce este testul WISC pentru copii?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Testul WISC pentru copii sau Scala Wechsler de Inteligență pentru Copii este un instrument foarte util pentru a cuantifica nivelul de inteligență al copiilor sub vârsta de 16  ani. Prima versiune a acestui test a fost publicată în anul 1949. De atunci, acesta a suferit permanent schimbări și îmbunătățiri. Cea mai recentă versiune a testului, WISC-V, a apărut în anul 2014.

În acest articol, vom discuta pe larg despre ce este testul WISC pentru copii și care sunt cele mai importante caracteristici ale acestuia.

Ce este testul WISC pentru copii?

Testul WISC își propune să evalueze procesul de învățare în anii de școală ai copilului.

Scala de Inteligență Wechsler pentru copii este un test de inteligență aplicabil copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani. Prin urmare, acest test acoperă în principal nivelurile educaționale primare și secundare.

Când a fost publicat pentru prima dată în 1949, testul a fost o versiune a Scalei de Inteligență Wechsler – Bellevue. Cu toate acestea, după mai multe versiuni, actualizări și îmbunătățiri, testul a devenit unul dintre cele mai bune instrumente de măsurare a inteligenței unui copil.

Testul WISC pentru copii este adesea aplicat de psihologi și specialiști în educație în școli și centre specializate din întreaga lume. Cea mai recentă versiune a sa este WISC-V, publicată în 2014.

Ce evaluează acest test?

În general, testul WISC pentru copii urmărește evaluarea a cinci aspecte sau niveluri de inteligență:

  • Indicele de înțelegere verbală. După cum sugerează și numele, acesta reflectă capacitatea copilului de a raționa verbal. În acest caz, acest aspect este strâns legat de cunoștințele semantice ale copilului.
  • Indicele spațial vizual. Acesta reflectă capacitatea de a înțelege detaliile și relațiile vizuale pentru a rezolva puzzle-uri și a construi modele geometrice.
  • Indicele de raționament fluid. Acesta reflectă capacitatea de a detecta relațiile dintre obiectele vizuale.
  • Indicele de memorie de lucru. Acesta reflectă capacitatea de a reține și manipula informațiile auzite sau văzute.
  • Indicele vitezei de procesare. Acesta reflectă capacitatea copilului de a lua decizii corecte.

După măsurarea diferitelor aspecte, scorul copilului este comparat cu media scorurilor pentru vârsta lui. Astfel, vârsta este un factor determinant în obținerea rezultatului final.

Tocmai din acest motiv, deși poate fi aplicat oricărui copil, testul WISC este de obicei aplicat persoanelor ale căror IQ-uri trebuie să fie determinate. De exemplu, testul este adesea folosit pentru a diagnostica capacități ridicate, tulburări de învățare sau dizabilități intelectuale.

Ce tipuri de teste include Scala de Inteligență WISC pentru copii?

Copii care se joacă cu educatoarea
Testele includ mai multe categorii, inclusiv citire, logică sau scris.

Testul WISC include următoarele teste:

  • Similarități și vocabular pentru evaluarea indicelui de înțelegere verbală.
  • Blocuri și puzzle-uri vizuale pentru evaluarea indicelui spațial vizual.
  • Matrice, măsurători și aritmetică pentru evaluarea indicelui de raționament fluid.
  • Cifre și imagini pentru evaluarea indicelui de memorie de lucru.
  • Codare, căutare de simboluri și anulare pentru evaluarea indicelui vitezei de procesare.

În plus, diferitele teste au diverse clasificări în funcție de formatul itemilor, adică în funcție de tipul de răspunsuri pe care le acceptă sau de stimulii pe care îi prezintă. Iată câteva exemple:

  • Itemi cu răspunsuri libere: teste în care copilul ar trebui să explice asemănări între două lucruri, concepte sau ghicitori, etc.
  • Căutare de simboluri. Copilul trebuie să indice dacă simbolurile date corespund unui model dat.
  • Proiectare cu blocuri. Copiii ar trebui să reproducă un model afișat format din blocuri. În plus, alte teste includ completarea unei matrice sau indicarea opțiunii care se potrivește într-o formă incompletă.
  • Probleme de aritmetică. Copiii trebuie să rezolve mintal probleme simple de matematică.
  • Secvențiere cu cifre și litere. Copilul trebuie să organizeze o serie de litere, numere sau cifre amestecate de la cel mai mare la cel mai mic sau alfabetic.
  • Identificarea imaginilor. Copilul trebuie să coreleze imagini cu numere, taste, simboluri, etc. De exemplu, un test caracteristic este de a găsi un anumit animal pe o pagină plină de imagini cu alte lucruri sau animale.

Unele dintre aceste teste sunt realizate oral, altele necesită hârtie și creion, iar altele prin activități manuale.

Cum se realizează testul WISC pentru copii?

Un profesionist calificat poate realiza testul WISC în școli publice sau private sau în centre private atât individual, cât și colectiv. Părinții ar trebui să știe că acest test este destul de scump. Acest lucru se datorează prețurilor materialelor didactice și pregătirii speciale pe care profesionistul trebuie să o urmeze pentru putea aplica testul.

Mai mult, durata testului WISC depinde de viteza de răspuns a copilului. Cu toate acestea, testul durează de obicei între o oră și o oră și jumătate. Cu toate acestea, rezultatele sunt adesea imediate, cu excepția situației în care mai mulți copii susțin testul în același timp.

Rezultatele testului WISC pentru copii

Testul wisc poate fi dificil pentru copii
Testul WISC se aplică în cazul în care este necesară măsurarea abilităților copilului.

Așa cum am menționat mai sus, specialistul va compara scorul obținut de copil la testul WISC cu media specifică vârstei sale. Un copil poate obține un scor:

  • Sub medie
  • Ușor sub medie
  • Mediu
  • Ușor peste medie
  • Superior
  • Foarte superior

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Consejo General de Psicología, España (s.f.), Evaluación de la Escala de Inteligencia de Wechsler V para niños (WISC-V), https://www.cop.es/uploads/PDF/2016/WISC-V.pdf
  • Anaya, D. (2002). Diagnóstico en educación. Madrid. 
  • Kaufman, A. S., Raiford, S. E., & Coalson, D. L. (2016). Intelligent Testing with the WISC-V. Nueva York.
  • Wright, A. J. (2020). Equivalence of remote, digital administration and traditional, in-person administration of the Wechsler Intelligence Scale for Children, (WISC-V). Psychological assessment.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.