Învățatul după vacanță: cum să-ți motivezi copilul - Doza de Sănătate
 

Învățatul după vacanță: cum să-ți motivezi copilul

Vrei să-ți motivezi copilul să se apuce din nou de studiat după terminarea vacanței, dar nu știi cum? Aceste sfaturi simple îți vor ajuta copilul să-și reintre în ritmul normal de școlar.
Învățatul după vacanță: cum să-ți motivezi copilul
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Este luni și este prima zi de școală de după vacanță. În timp ce tu te agiți pentru ca toate lucrurile să fie pregătite, copilul tău nu este deloc activ. Mintea lui este încă în vacanță și nu este deloc încântat să se întoarcă la rutina pe care o presupune viața de școlar. Vrei să știi cum să-ți ajuți copilul cu învățatul după vacanță?

Este normal să simți că te miști mai lent atunci când te întorci la activitățile normale după vacanță. Însă există anumite strategii care te pot ajuta să-ți reintri în ritmul cotidian.

Dacă îți faci griji pentru modul în care va studia copilul tău după terminarea vacanței, citește în continuare. Îți vom oferi câteva sfaturi utile pentru a-l motiva.

Învățatul după vacanță: cum să-ți motivezi copilul

Cum ajuți copilul cu învățatul după vacanță

Principalul lucru pe care trebuie să-l faci este să planifici totul în avans. Gândește-te la câteva activități pe care să le planifici pentru copilul tău cu câteva zile înainte de întoarcerea la cursuri, în prima zi de școală de după vacanță și în timpul primelor săptămâni la școală.

Iată câteva idei utile:

Profită de activitățile educaționale

Creează împreună cu cel mic caiete de amintiri, implică-l în jocuri de gândire și perspicacitate și spune-i ghicitori. Puteți vizita împreună locuri educaționale care îi oferă posibilitatea să joace jocuri distractive în mod gratuit.

Dacă vrei ca acesta să învețe câteva fraze într-o limbă străină, îl poți înscrie la un curs pentru începători cu câteva săptămâni înainte de începerea școlii.

Dacă copilul tău este pasionat de muzică, poți programa pentru el câteva lecții pentru a învăța să folosească un instrument muzical. Astfel, acesta își va stimula capacitatea de memorare.

Creează un mediu de învățare sănătos

Învățatul după vacanță este mai simplu și mai plăcut dacă este realizat într-un spațiu special amenajat. Acesta trebuie să fie lipsit de zgomote, confortabil și fără elemente perturbatoare. Este important ca cel mic să considere că această încăpere este una atrăgătoare.

Dacă nu ai ales încă locul potrivit, ține cont de opțiunea copilului tău. Lasă-l să decoreze spațiul cu obiectele sale favorite. Dacă are deja la dispoziție un birou de lucru, îi poți schimba aspectul și îl poți redecora pentru a oferi copilului noi surse de inspirație și a-l motiva să petreacă timp la acesta.

Distrați-vă împreună cu rechizitele și obiectele necesare pentru școală

Cumpărarea și actualizarea rechizitelor pentru școală pot fi foarte atractive pentru copil, mai ales dacă îi permiți să-și aleagă singur ghiozdanul, caietele și penarul preferat.

Ghiozdan echipat pentru școală

Aceste activități îl vor ajuta pe copil să se reconecteze cu școala și temele ce îl așteaptă la terminarea vacanței.

Investește în relațiile copilului cu colegii de clasă

Poți invita la tine acasă un coleg de clasă sau poți organiza o întâlnire între prieteni în parc sau la cofetărie. Orice astfel de activitate este perfectă pentru ca cel mic să reia relațiile cu colegii sau prietenii de la școală.

Nu-l lăsa să se joace prea mult timp la calculator

Cel mai probabil copilul tău s-a jucat o grămadă de jocuri video în timpul vacanței. Prin urmare, la începerea școlii este important să urmezi sfaturile specialiștilor care susțin că cei mici nu trebuie să se joace la calculator mai mult de două ore în fiecare zi. Este necesar să limitezi această activitate pentru ca cel mic să se poată întoarce mai ușor la vechile obiceiuri de studiu.

Pregătește-l pentru trezitul de dimineață

Este o idee bună să-l ajuți pe copil să se obișnuiască cu ideea că va trebui să se trezească din nou devreme pentru a putea ajunge la școală la timp. Mersul la culcare și trezitul devreme este de ajutor nu doar copiilor, ci și întregii familii.

Trezitul devreme îți va oferi suficient timp pentru a pregăti micul dejun preferat al copilului tău. În acest mod, și cel mic va avea suficient timp pentru a se pregăti de școală fără a alerga dintr-o parte în alta.

Stimulează-i obiceiurile de studiu

Este important să reorganizezi o rutină ce îl va motiva pe copil să înceapă din nou să învețe. Mai întâi, creează-i un program și afișează-l într-un loc vizibil. Ajută-l să-și creeze un plan de studiu săptămânal, peste care să poți interveni cu activități extracuriculare.

Femeie care pune un calendar pe perete

Copilul tău trebuie să înțeleagă că învățatul după vacanță este acum responsabilitatea sa principală. Deși îl poți ajuta din când în când cu temele, nu trebuie să le faci tu în locul lui.

Dacă vrei să-l ajuți să-și stabilească obiceiuri concrete de învățare, reține următoarele sfaturi:

  • Cere-i să petreacă zilnic 2 ore învățând. Fii consecvent/ă.
  • Permite-i să ia pauzele necesare în timpul perioadei dedicate studiului.
  • Ascultă-l pe copil atunci când îți cere ajutorul sau are o problemă. Dacă nu știi cum să reacționezi, vizitați împreună un specialist.
  • Încearcă să nu-ți pierzi răbdarea în timp ce îl ajuți cu ceva ce nu a înțeles sau la teme. Repetă-ți permanent în gând că nu trebuie să îți pierzi calmul.

Nu este niciodată prea târziu să-ți motivezi copilul să înceapă învățatul după vacanță. Fiecare nou an de școală este o oportunitate pentru ca acesta să-și îmbunătățească relația cu studiul și să aibă mai mult succes.

După cum vezi, multe lucruri depind de tine ca părinte și îndrumător, așadar stabilește un plan clar de acțiune cât mai curând posibil.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.