Cum îți înveți copilul să stea în picioare
Părinții sunt adesea nerăbdători să vadă primele acțiuni pe cont propriu ale copiilor lor. Abia așteaptă primul zâmbet al bebelușului, mersul de-a bușilea și primii pași. Deși totul se întâmplă treptat, este normal să fii nerăbdătoare. Cu toții vrem să ne vedem copiii stând ridicați, cât mai devreme cu putință. Dacă vrei să afli cum îți înveți copilul să stea în picioare, citește în continuare.
Mai întâi de toate, oare câți părinți se întreabă: este copilul meu pregătit să stea în picioare pe cont propriu? Urmărirea atentă a copilului îți va oferi indicii cu privire la acest aspect. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să aștepți, să nu-ți forțezi copilul. Copilul tău se va ridica în cele din urmă singur în picioare.
Îmbracă-l pe cel mic în haine comode și lasă-l liber cât mai mult timp prin casă. De asemenea, ai grijă să-i oferi cât mai mult spațiu liber pentru ca acesta să poate explora și să-și antreneze corpul. Pe măsură ce va învăța diverse trucuri, va putea să se ridice singur în picioare și să-și mențină poziția.
Cum știi dacă bebelușul este pregătit să stea în picioare
Este o greșeală să îți forțezi copilul să facă diverse lucruri în diferite stadii ale dezvoltării sale. Fiecare copil este unic. Nu trebuie să existe termene în limită pentru ca el să reușească să facă anumite lucruri. În cazul anumitor copii, dobândirea unor asemenea abilități durează mai mult timp, pe când alții se dezvoltă mai rapid.
În mod asemănător, unora dintre bebeluși le apar primii dinți la 3 luni, iar altora la 8 luni. Nu există un termen limită. Prin urmare, trebuie să aștepți ca bebelușul tău să fie pregătit. Unii copii se vor ridica în picioare la vârsta de 6 luni, alții abia la 1 an.
Acordă atenție următoarelor semne:
- Dacă bebelușul este capabil să stea pe burtă, să se întoarcă pe spate, apoi să se întoarcă din nou cu fața în jos, înseamnă că mușchii lui devin din ce în ce mai puternici.
- Un alt semn este faptul că bebelușul poate sta în picioare singur pentru câteva secunde atunci când se află în premergător. În general, acest lucru se întâmplă la vârsta de 6 luni, dar acest termen nu este unul fix. Este posibil ca acest proces să apară abia la vârsta de 8 sau 9 luni.
Statul în picioare – un moment cu adevărat special
Statul în picioare la bebeluși este un semn de dezvoltare psihomotorie avansată. Această poziție întărește mușchii spatelui la copii și previne disconfortul și problemele de mers. Imediat după ridicarea în picioare, bebelușul va fi pregătit să meargă.
De aceea, este foarte important să nu-ți forțezi copilul să se ridice singur înainte ca acesta să fie pregătit pentru o asemenea acțiune. Permite-le mușchilor săi să se dezvolte în propriul lor ritm. Atunci când copilul va putea să se ridice singur în picioare, va fi mai independent și va putea să se joace singur cu jucăriile sale sau cu alte lucruri care îi captează atenția.
Cum îți înveți copilul să stea în picioare prin exerciții
Te întrebi cum îți înveți copilul să stea în picioare pe cont propriu? Deși este bine să-l lași pe cel mic să se dezvolte în propriul său ritm, îl poți ajută să își întărească mușchii spatelui prin anumite exerciții ușoare. Acestea nu îl vor determina pe copil să meargă mai repede, dar atunci când o va face îi va fi mult mai ușor.
În plus, practicarea de exerciții fizice ușoare este o modalitate distractivă de a petrece timp cu cel mic. Îl poți ajuta pas cu pas să crească sănătos și fericit.
Înainte de a afla cum îți înveți copilul să stea în picioare, trebuie să te asiguri că acesta a trecut deja prin anumite etape ale dezvoltării sale psihomotorii. Spre exemplu, bebelușul trebuie să poată să-și țină capul ridicat atunci când se ridică singur de jos.
Gimnastică alături de bebeluș
Pentru a efectua aceste exerciții simple cu bebelușul tău, pune o pătură moale și groasă pe podea și treci la treabă. Acestea îi vor întări abdomenul, gâtul, spatele și brațele. De asemenea, este foarte important să ai la îndemână câteva dintre jucăriile preferate ale copilului.
- Așază copilul pe spate. Stai în fața lui și ține-l de mâini. Apoi, ridică-l foarte ușor și lasă-l înapoi jos. Repetă acest lucru de trei sau patru ori consecutiv.
- Ține copilul în brațe, astfel încât să se poată sprijini cu spatele de tine. Bateți din palme sau jucați-vă un alt joc distractiv cu mâinile. Bebelușul va încerca imediat să se ridice în picioare pe cont propriu. Îl poți ajuta ținându-l de mâini atunci când nu se mai sprijină cu spatele de tine.
- Pune copilul pe spate. Ține deasupra sa, în aer, o jucărie care îl atrage foarte mult pentru a-l tenta să se întindă după ea. Ușor, ușor, copilul se va ridica să o ia.
Nu-ți stresa sau suprasolicita copilul
Dacă observi că bebelușul și-a pierdut interesul visavis de ridicatul în picioare, oprește imediat practicarea de exerciții. La fel ca în cazul oricărui alt lucru pe care vrei ca cel mic să îl facă, scopul este să stimulezi acțiunea, nu să-l forțezi pe bebeluș să o facă. Ai grijă ca acesta să nu fie epuizat. Bucurați-vă de momentele petrecute împreună și încercați și în altă zi. În curând, bebelușul tău va fi pregătit pentru prima sa fotografie în poziție verticală!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Instituto Universitario de Educación Física. (2010). Manual de estimulación adecuada. Bebés recién nacidos hasta los 2 años. Universidad de Antioquía. Colombia. http://viref.udea.edu.co/contenido/pdf/229-manual.pdf
- Celayeta Lazcano, A., & Cuesta Abil, A. (2015). La fisioterapia como método de apoyo y de prevención durante el desarrollo del bebé sano de 0 a 2 años. http://eugdspace.eug.es/xmlui/bitstream/handle/123456789/527/Fisioterapia%20en%20el%20bebé%20sano%20de%200%20a%202%20años.pdf?sequence=1&isAllowed=y