Alimente interzise pentru bebeluși de 9 luni - Doza de Sănătate
 

Alimente interzise pentru bebeluși de 9 luni

Există câteva grupe de alimente nerecomandate copiilor mici. La această vârstă, sistemul lor digestiv nu este pregătit să facă față provocărilor. Citește mai departe pentru a ști ce să eviți.
Alimente interzise pentru bebeluși de 9 luni

Ultima actualizare: 18 iunie, 2019

Pe scurt, există câteva alimente interzise pentru bebeluși pe care ar trebui să le eviți în stabilirea meniului micuțului. Alimentele consumate de bebeluși în primele luni de viață trebuie să conțină o mare încărcătură nutrițională. Așadar, este ideal să începi cu alăptarea la sân deoarece oferă bebelușului tău tot ce are nevoie.

În lunile care urmează, când va fi momentul introducerii preparatelor solide, asigură-te că alimentele sunt bogate în vitaminele necesare creșterii și dezvoltării. Fiecare bebeluș este diferit, dar majoritatea consumă și alimente solide la vârsta de 9 luni.

Ce este de reținut este că nu toți copiii tolerează alimentele nou introduse în meniu în același fel. Citește mai jos pentru a afla care sunt cele câteva alimente interzise pentru bebeluși.

11 alimente interzise pentru bebeluși

Dacă sistemul digestiv al bebelușului tău este sănătos, atunci nutrienții îl pot ajuta să crească mare și sănătos. Totuși, există unele alimente care sunt dificil de digerat de către copii și care pot cauza reacții alergice și alte complicații.

Dacă tractul digestiv nu are enzimele corespunzătoare, nutrienții nu sunt absorbiți eficient, iar acest lucru poate duce la probleme de sănătate și scădere în greutate sau creșterea necorespunzătoare a numărului de kilograme.

1. Lapte de vacă sau soia

Soia pe lista de alimente interzise pentru bebeluși

La vârsta de 9 luni, enzimele digestive nu au atins maximul de dezvoltare în interiorul tractului digestiv. Un bebeluș de această vârstă nu poate digera proteinele laptelui de vacă sau soia. În plus, aceste alimente pot conține minerale care dăunează rinichilor și pot cauza mari probleme unui organism fragil.

2. Spanac sau sfeclă mangold

Aceste alimente nu sunt dăunătoare dacă nu exagerezi cu cantitățile. În mod natural, legumele conțin nitrați, mai ales cele cu frunze verzi. Aceștia sunt transformați în nitriți prin procesele de digestie ale organismului, care în cantități mari afectează distribuirea oxigenului către celule. În acest caz, pielea bebelușului capătă o nuanță violacee, acesta fiind un semnal de alarmă că ceva nu este în regulă.

3. Sare

Prea multă sare în mâncare va îngreuna funcționarea rinichilor bebelușului. Nu este recomandat să folosești cuburi concentrate de genul Vegeta în alimentele copilului din cauza conținutului ridicat de sodiu. Evită pe cât posibil alimentele sărate.

4. Zahăr rafinat

Zahăr alb și brun pe lista de alimente interzise pentru bebeluși

Zahărul din dulciuri sau cel adăugat în sucuri duce la fluctuații semnificative ale nivelului glucozei în sânge. Dacă vrei să îndulcești mâncarea bebelușului, folosește piure de banane sau lapte de sân. Este suficient să-i dai copilului tău doar fructe, care conțin doza necesară de zaharuri naturale.

5. Miere de albine

Unele tipuri de miere pot păstra în compoziție spori de plante care proliferează rapid în organismul copilului, crescând riscul de botulism și punându-i viața în pericol.

6. Băuturi acidulate

Băuturile din comerț sunt dăunătoare pentru copii din cauza conținutului ridicat de zahăr, cofeină sau aditivi. Pot crea probleme intestinale și hiperactivitate sau insomnii.

7. Lapte de orez

Lapte de orez în pahar

Copiii sub 1 an nu ar trebui să consume lapte de orez din cauza riscului de intoxicație cu arsenic și alte metale grele. Acesta ar trebui consumat în moderație și de către copiii mai mari sau chiar de către adulți.

8. Produse de patiserie

Orice aliment sărac în nutrienți, de tipul prăjiturilor, al produselor de patiserie sau al chipsurilor este contraindicat în alimentația copiilor mici. De multe ori aceste alimente conțin chimicale și cantități mari de sare și de zahăr sau alți aditivi dăunători.

9. Ouă

Ouăle fac parte din cele câteva alimente interzise pentru bebeluși deoarece pot cauza tot felul de reacții alergice. Dacă vrei să introduci ouăle în dieta bebelușului, este bine să începi cu gălbenușul, iar după câteva luni să-i oferi micuțului oul întreg. Cere sfatul medicului sau așteaptă până după vârsta de 1 an pentru încercarea alimentelor cu potențial alergen.

10. Alimente lipicioase

Fasole pe lista de alimente interzise pentru bebeluși

Unele tipuri de alimente, precum jeleurile, guma de mestecat sau fasolea gătită pot rămâne lipite pe gât. În plus, conținutul lor de zahăr și aditivi nu este foarte sănătos.

11. Alimente cu conținut scăzut de grăsime

Grăsimile sănătoase aduc cu sine calorii prețioase de care copilul are nevoie la această vârstă. Multe dintre aceste alimente conțin și vitamine solubile deosebit de importante, precum vitamina D.

Ai grijă să nu se înece

Este foarte important să-i dai copilului înghițituri mici. Bucățile mari de alimente pot crea probleme la înghițire. Majoritatea alimentelor se pisează sau se fac piure. Porționează alimentele în cubulețe de maxim 1 cm pentru mestecare ușoară.

Specialiștii recomandă să aștepți până după vârsta de 1 an pentru a încerca produse cu potențial alergen. Este bine să introduci aceste alimente treptat în alimentație și să fii atent la reacțiile bebelușului, mai ales dacă există o predispoziție genetică spre alergii.

Consultă medicul pediatru pentru cele mai bune sfaturi de alimentație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Eriksen KG., Christensen SH., Lind MV., Michaelsen KF., Human milk composition and infant growth. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2018. 21 (3): 200-206.
  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Wikstrom S., Holst E., Infant botulism – why honey should be avoided for children up to one year. Lakartidningen, 2017.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.