Logo image
Logo image

Cum să detectezi umiditatea în exces în locuință

4 minute
Există mai multe semne care te vor avertiza că există o umiditate excesivă în casa ta. Igiena și un plan bun de întreținere pot ajuta la prevenirea acestei probleme.
Cum să detectezi umiditatea în exces în locuință
Ultima actualizare: 28 iulie, 2023

Dacă vrei să știi cum să detectezi umiditatea în exces în locuința ta, trebuie să acorzi o importanță sporită anumitor semne. Rezolvarea imediată a micilor probleme te va ajuta să eviți complicațiile ulterioare.

Fiecare locuință are o anumită umiditate. La urma urmei, a trăi într-o casă implică utilizarea serviciilor care duc la apariția acesteia. Cel puțin 15 litri de apă pe zi sunt utilizați în orice casă. Fie că este vorba de duș, bucătărie, chiuvetă sau pentru a face treburile obișnuite, cu toții folosim acest lichid care duce în mod natural la apariția umidității.

Dacă toate aparatele și instalațiile sanitare funcționează corect, apa trebuie să se evapore și să nu creeze probleme. Acesta este motivul pentru care o întreținere eficientă este atât de importantă.

Umezeala în exces în locuință

Cauze

Some figure

Umiditatea excesivă este o mare problemă care poate dăuna sănătății și aspectului locuinței.

Umezeala poate fi generată atunci când există o ventilație slabă în casa ta sau dacă locuiești într-un loc cu un climat umed. În plus, neaerisirea locuinței în timpul iernii poate duce la umiditate în exces. Pereții, acoperișul, terasa sau garajul pot fi victime ale umezelii. Această situație poate apărea chiar brusc.

Din fericire, există semne care dezvăluie o problemă de umiditate excesivă și care îți permit să acționezi prompt. Descoperă în cele ce urmează cum să detectezi umiditatea în exces în locuință!

Cum să detectezi umiditatea în exces în locuință

Dacă umiditatea apare în locuri ușor de accesat, va fi foarte ușor de detectat: pereții cu mucegai sau înnegriți indică faptul că există o problemă. Cu toate acestea, umezeala poate apărea uneori în locuri care nu sunt atât de ușor de accesat și poate dura un timp pentru a o detecta.

Mirosul te poate ajuta să descoperi de unde provine umezeala. Deși mirosul poate varia, este legat de obicei de prezența mucegaiului în locuri întunecate și umede.

Când sporii de mucegai sunt eliberați, aceștia emană un miros caracteristic care îți va atrage atenția. Trebuie să acorzi o atenție sporită, deoarece aceștia sunt deosebit de nocivi pentru sănătate și pot declanșa sau agrava alergii și alte probleme respiratorii.

Îți recomandăm:

Trucuri pentru a elimina mirosul neplăcut din saltea

Monitorizare constantă

Some figure
Old wooden pallet plank texture background

Suprafețele din lemn, precum și pereții și tavanul sunt zone de detectare rapidă a umidității. Monitorizarea constantă este extrem de importantă. Locurile în care se acumulează vaporii de apă trebuie verificate periodic.

Bucătăria și băile sunt în mod deosebit sensibile la umiditate excesivă. Condensarea apei pe suprafețele reci indică prezența umidității.

Deoarece pivnițele și subsolurile sunt în contact constant cu solul, acestea sunt, de asemenea, predispuse la apariția umidității în exces. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de „creșterea umezelii”. Această problemă apare din cauza lipsei de fundații adecvate pentru plăci, ceea ce face ca umiditatea din sol să pătrundă prin structură.

Dacă vopseaua se cojește de pe un perete, poate exista o scurgere mică. Acest tip de umiditate este asociat cu problemele de construcție. Lipsa impermeabilizării acoperișurilor, a pereților sau a subsolurilor și deteriorarea îmbinărilor de gresie sau faianță din baie sunt cauze comune ale apariției umezelii.

Aliați contra umezelii în exces

Poți apela la mulți aliați în căutarea umidității din casa ta. Banda indicatoare a contactului cu apa își schimbă culoarea atunci când detectează umiditatea. Este ieftină, foarte ușor de utilizat și de unică folosință.

Un higrometru este un instrument folosit pentru a măsura umiditatea într-un anumit mediu. Există multe tipuri de asemenea dispozitive, inclusiv digitale, care arată datele măsurate pe un ecran.

Citește mai mult:

Eliminarea mirosului neplăcut al hainelor – 5 trucuri

Prevenirea și lupta contra umezeli în exces în locuință

Some figure
lifestyle

O ventilație adecvată reduce umiditatea care se acumulează din cauza condensului. Acesta este motivul pentru care ventilarea casei tale te va ajuta să previi umiditatea excesivă. În special bucătăria și băile trebuie să aibă capacitatea de ventilare crescută. Hotele de calitate sunt foarte utile pentru a preveni umiditatea.

Utilizarea moderată a încălzirii se dovedește a fi, de asemenea, utilă. În mod ideal, ar trebui să menții temperatura în casă între 22 și 24 ° C pentru a reduce condensul. Dacă bugetul tău o permite, investește în ferestre mari care permit circulația aerului.

De asemenea, reține că a avea o mulțime de plante și a usca hainele în interior poate contribui la creșterea umezelii în locuință.

Cu toate acestea, în cazul în care cauza umidității o reprezintă scurgerile, trebuie să le remediezi imediat. Aceste reparații ar trebui să fie făcute de preferință de către profesioniști în domeniu.

Umiditatea în exces poate fi ușor de prevenit, detectat și combătut. Trebuie să iei măsurile adecvate pentru a preveni umezeala excesivă în casa ta, deoarece aceasta te poate îmbolnăvi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • EPA 2015. Una guía contra el moho y la humedad en casa. Extraído de: https://espanol.epa.gov/sites/production-es/files/2015-08/documents/moldguide_sp_1.pdf
  • araucosoluciones.com. Cómo prevenir la humedad en casa. Extraído de: https://web.araucosoluciones.com/_file/01_15955_foll-web_sugerencias_prevenir_hum_mexco_01_sep_15_2322.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.