5 trucuri ce te ajută să elimini mucegaiul - Doza de Sănătate
 

5 trucuri ce te ajută să elimini mucegaiul

Dacă nu elimini mucegaiul la timp, acesta poate distruge permanent suprafețele afectate. De asemenea, poate provoca probleme de sănătate precum astm și reacțiil alergice.
5 trucuri ce te ajută să elimini mucegaiul

Ultima actualizare: 22 ianuarie, 2019

Îți vom da niște informații esențiale ce te vor ajuta să elimini mucegaiul, adică acele ciuperci periculoase care cresc în zonele umede din casele noastre, ce reprezintă una din cele mai enervante probleme casnice cu care ne putem confrunta. Gresia, faianța, covorul—nu există suprafață în casele noastre pe care mucegaiul să nu îndrăznească să o acopere.

În fiecare an, milioane de persoane din întreaga lume sunt nevoite să recurgă la ajutorul medicului din cauza atacurilor de astm și a reacțiilor alergice pe care mucegaiul le provoacă. Dacă nu acționezi la timp, și nu elimini mucegaiul, acesta poate distruge permanent suprafețele afectate, fie că este vorba de pardoseală, țesături sau lemn.

În acest articol îți vom prezenta câteva trucuri simple pentru a curăța zonele cele mai umede din locuință, astfel încât să poți preveni apariția mucegaiului. Citește în continuare și nu ezita să le aplici!

Ce este mucegaiul și de ce se formează acesta?

Elimină mucegaiul Aspergillus ce este foarte toxic

Mucegaiul este un tip de ciupercă—adică un organism care nu aparține nici regnului animal, nici celui vegetal. Acest organism se dezvoltă în colonii de celule, dar numai dacă sunt îndeplinite anumite condiții de mediu:

 • O cantitate adecvată de oxigen
 • Multă umiditate
 • Temperaturi ridicate

Mucegaiul poate fi de mai multe feluri, iar anumite tipuri sunt chiar foarte toxice (vezi, de pildă, Aspergillus). Persoanele care suferă de probleme respiratorii trebuie să încerce pe cât posibil să evite contactul cu aceste ciuperci.

Dacă nivelul de umezeală din casa ta este foarte ridicat, atunci trebuie să iei măsuri cât de curând posibil. Pentru a elimina umezeala din locuință, singura soluție este să faci curățenie în mod periodic.

Cum elimini mucegaiul și preveni apariția acestuia?

Magazinele ne pun la dispoziție o gamă variată de produse de curățare ce ne pot ajuta să îndepărtăm mucegaiul, dar acestea pot la rândul lor să ne creeze tot felul de probleme neplăcute.

Vestea bună este că există numeroase soluții ieftine și foarte practice, pe care le poți încerca pentru a remedia această problemă. Mai jos îți vom prezenta trei astfel de soluții:

1. Aerisește-ți casa!

Încearcă să elimini mucegaiul din dormitor

Iată ce trebuie să faci pentru a scăpa de umiditatea din locuință:

 • Mucegaiul se dezvoltă foarte rapid în spațiile neventilate și foarte călduroase, motiv pentru care întâlnim această problemă deseori în pivniță, șifoniere, debarale, etc. Pentru a preveni apariția mucegaiului în aceste zone, nu trebuie decât să le aerisești din când în când.
 • Deschide fereastra și lasă aerul să intre și să-ți purifice casa. Este la fel ca atunci când te trezești dimineața și te ridici din pat—înainte să faci patul, îți aerisești cearceafurile pentru a le proteja împotriva acarienilor. Același truc funcționează și dacă vrei să îți protejezi casa împotriva mucegaiului.
 • Dacă mucegaiul ți-a afectat deja toată casa, cumpără un mic purificator de aer. Da, te va costa ceva bani, dar sănătatea ta și a familiei tale este în joc, așadar trebuie să fii dispus să faci câteva mici sacrificii.

2. Profită de beneficiile minunate ale uleiului de arbore de ceai!

Uleiul de arbore de ceai te ajută să elimini mucegaiul

Nu este prima dată când îți vorbim despre minunatele beneficii ale uleiului de arbore de ceai. Acest ulei este cel mai bun dezinfectant natural disponibil pe piață, iar rezultatele pe care le vei obține cu ajutorul său nu te vor dezamăgi.

Uleiul de arbore de ceai poate fi achiziționat din orice magazin de produse naturiste sau plafar. Acest produs are numeroase utilizări, inclusiv curățarea suprafețelor infestate cu mucegai. Pur și simplu urmează instrucțiunile de mai jos ca să elimini mucegaiul din casă!

Ingrediente:

 • 2 linguri de ulei de arbore de ceai
 • 2 cești de apă
 • 1 sticlă cu pulverizator
 • Mănuși

Mod de preparare:

Înainte să te apuci de treabă nu uita să-ți pui mănușile, astfel încât mâinile tale să fie protejate. Mucegaiul poate provoca reacții neașteptate, așadar este mai bine ca pielea ta să nu intre în contact direct cu acesta.

Toarnă uleiul de arbore de ceai și apa în sticla cu pulverizator și agită bine. Nu-ți rămâne decât să aplici amestecul pe suprafețele afectate de mucegai, iar casa ta va fi din nou curată.

3. Încearcă un truc pe bază de oțet alb!

Oțetul alb te ajută să elimini mucegaiul

Acest truc este foarte simplu și eficient. Oțetul alb are abilitatea de a ucide 90% din tipurile de mucegai, fiind unul din cele mai bune și ieftine remedii naturiste pe care le poți folosi în acest scop.

Oțetul alb este eficient pentru a te ajuta să elimini mucegaiul care a afectat locurile greu accesibile din baie, cum ar fi dulapurile, zona din spatele vasului de toaletă sau ușile. Pentru a aplica acest truc, pur și simplu urmează indicațiile de mai jos.

Ingrediente:

 • O jumătate de ceașcă de oțet alb
 • O sticlă cu pulverizator

Mod de preparare:

Umple sticla cu pulverizator cu oțet alb și aplică lichidul pe suprafețele afectate de mucegai. Aplică acest tratament de cel puțin două ori pe săptămână, acordând o atenție sporită locurilor pline de umiditate și prost aerisitemucegaiul tinde să prospere în aceste locuri.

Deci, ești pregătit să locuiești într-o casă lipsită de mucegai?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.