Cum să identifici și să tratezi comedoanele închise
 

Cum să identifici și să tratezi comedoanele închise

Nimănui nu-i place să aibă comedoane închise, mai ales dacă sunt foarte vizibile. În ciuda acestui fapt, nu trebuie scoase cu degetele imediat ce apar.
Cum să identifici și să tratezi comedoanele închise

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Comedoanele închise sunt mici chisturi care apar pe piele. Sunt asociate cu acneea și sunt greu de tratat. Arată ca niște umflături sau bulgări și corespund porilor înfundați. Sunt cunoscute și sub denumirea de puncte negre sau puncte albe. Află cum să identifici și să tratezi comedoanele închise!

De obicei, comedoanele închise apar pe față sau pe spate. Ele conferă pielii o textură neregulată și aspră. Aceste tipuri de leziuni se formează prin acumularea de celule moarte și grăsime. Comedoanele închise pot fi adesea tratate cu produse fără prescripție medicală. Alteori necesită intervenție profesională. Afectează persoane de toate vârstele, dar sunt mai frecvente la adolescenți și adulții cu pielea grasă.

Ce sunt comedoanele închise?

Comedoanele închise, în forma lor tipică, arată ca o umflătură pe suprafața pielii. Au un punct alb în centru, deși nu este întotdeauna cazul. Unele arată ca niște bulgări fără culoare.

Când au un diametru mai mic de 1 milimetru, se numesc microcomedoane. Dacă sunt mai mari, se numesc macrocomedoane.

Spre deosebire de pustule, care sunt alte leziuni acneice, comedoanele închise nu sunt înconjurate de roșeață. Ceea ce le deosebește de cele deschise este faptul că pielea crește peste dopul format în porul înfundat. Cele deschise, care se mai numesc și puncte negre, nu au o acoperire cutanată, dar sunt expuse la aer.

Puncte negre pe nas
Punctele negre sunt comedoane deschise, prin urmare sunt în contact cu aerul.

Cauze

Comedoanele închise se formează atunci când un por este înfundat cu celule moarte ale pielii și alte resturi. Astfel, sebumul, care ajunge la suprafața pielii prin pori, începe să se acumuleze și să se întărească.

Sebumul este o substanță uleioasă naturală care lubrifiază pielea. Când sebumul se acumulează și se întărește din cauza unui por înfundat, creează condițiile pentru ca o bacterie numită Propionibacterium acnes să prolifereze.

Uneori, pielea răspunde la aceste bacterii crescând pe dopul format. În acest fel, apare un buzunar ermetic care înconjoară aceste microorganisme. În acest moment se formează comedoanele închise.

În unele cazuri, producția de sebum este accelerată și acest lucru face ca o persoană să fie mai predispusă la dezvoltarea acestui tip de comedoane. Această accelerare apare în perioada adolescenței, la fumători și la adulții cu ten gras.

Alți factori determinanți sunt următorii:

  • Spălarea excesivă a pielii
  • Umiditatea în mediu
  • Dieta bogată în zaharuri, lactate și grăsimi
  • Dieta fără linoleat, o substanță care se găsește de obicei în uleiurile vegetale
  • Modificări hormonale înainte de menstruație
  • Aplicarea de creme hidratante in exces

Cum să tratezi comedoanele închise

Tratamentul comedoanelor închise depinde de severitatea problemei. Nu este o idee bună să le scoți manual în fața oglinzii din baie. Acest lucru poate avea mai multe efecte negative.

Un comedon prost extras se poate infecta și genera cicatrici care sunt foarte greu de eradicat. Dacă alegi să le îndepărtezi, cel mai bine este să mergi la dermatolog.

Tratamente fără prescripție medicală

Există mai multe produse fără prescripție medicală care pot fi eficiente în tratarea comedoanelor închise, atât timp cât problema este ușoară. Printre cele mai populare sunt următoarele:

  • Peroxid de benzoil: Ucide bacteriile de pe suprafața pielii și elimină inflamația.
  • Acid azelaic: Reduce dezvoltarea bacteriilor în foliculi. De asemenea, ameliorează inflamația și restabilește creșterea normală a celulelor pielii.
  • Acid salicilic: Ajută la descompunerea cheratinei.
  • Retinoizi: Reglează exfolierea naturală a pielii și măresc producția de colagen. Acest lucru reduce numărul de celule moarte și previne formarea comedoanelor închise.
  • Acid glicolic: Asigură o exfoliere naturală ce previne formarea comedoanelor de orice fel.

Medicamente pentru tratarea comedoanelor închise

Dacă există o problemă gravă, cel mai probabil medicul dermatolog va opta pentru utilizarea unor medicamente. Terapia hormonală este adesea indicată.

În cazuri dificile, se pot prescrie izotretinoină sau alte medicamente similare. Aceasta este de obicei ultima opțiune.

Tratamente profesionale

În unele cazuri, dermatologul poate recomanda tratamente precum microdermabraziunea, mezoterapia sau peelingurile chimice. Aceste proceduri sunt adesea eficiente în îmbunătățirea calității pielii și prevenirea comedoanelor închise.

Dispozitiv util ca să tratezi comedoanele închise

Cum tratezi comedoanele închise: o problemă enervantă

În mod ideal, oricare dintre măsurile de mai sus va fi completată cu o dietă sănătoasă. Curățarea pielii trebuie să se facă corect, fără exagerare și cu produsele potrivite.

Comedoanele închise nu sunt o problemă serioasă, deși sunt enervante. Cu toate acestea, pot deveni o mare durere de cap dacă sunt tratate în mod greșit. Cel mai indicat lucru este sa previi apariția acestor bubițe prin măsuri la fel de simple precum igiena adecvată a pielii. De asemenea, este foarte important să faci două exfolieri pe săptămână. Nu exagera în acest sens, dar nici nu neglija aspectul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vega, N., Orlandi, D., & Rojas, H. (2018). Técnicas quirúrgicas y láser en cicatrices atróficas de acné. Revista Chilena de Dermatología, 32(4).
  • Fernández Vozmediano, José, and José Armario Hita. “Retinoides en dermatología.” Med. cután. ibero-lat.-am (2003): 271-294.
  • López-Ybarra, R. (2021). Nuevos tratamientos en acné.
  • Sánchez-Dueñas, Luis Enrique, and Andrea Tovar-Garza. “Tratamiento farmacológico tópico en pacientes con acné.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 33-40.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.