Logo image
Logo image

Cum să scapi de mucegaiul alb de pe solul plantelor

4 minute
Mucegaiul alb este generat de condițiile excesiv de umede din sol. Deși o cantitate mică nu este dăunătoare, răspândirea lui poate afecta sănătatea plantei.
Cum să scapi de mucegaiul alb de pe solul plantelor
Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

Mucegaiul alb de pe solul plantelor este comun. Dacă ați observat că un fel de puf alb s-a așezat în apropierea rădăcinilor, acesta este mucegai alb. Se poate întâmpla la plantele de exterior sau de interior, dar este mai probabil să apară în al doilea caz.

Mucegaiul alb trebuie îndepărtat cât mai curând posibil, deoarece este nociv pentru plantă și, de asemenea, pentru mediul din casă. Afectează vegetația în diferite moduri, ajungând la frunze și chiar în substrat.

Ce este mucegaiul alb și de ce apare?

În primă instanță, trebuie avut în vedere faptul că o cantitate minimă de puf alb este normală și nu reprezintă o problemă pentru sănătatea plantelor. Acest puf este o ciupercă ce apare din cauza temperaturii ridicate a mediului și umidității excesive.

Problema apare atunci când există un exces de mucegai alb. În acest caz, trebuie luate măsuri imediate pentru a-l îndepărta, deoarece poate deteriora plantele. În plus, se răspândește rapid și poate influența negativ sănătatea umană.

Recomandăm: 5 moduri de a face compost pentru plante

Cum se previne apariția mucegaiului alb la plante?

Cel mai bun tratament posibil este prevenția. Din acest motiv, cunoașterea posibilelor cauze care favorizează generarea mucegaiului alb ajută la evitarea acestuia.

Motivele specifice pot fi oricare dintre următoarele:

  • Apropierea de sursa de încălzire: plantele trebuie ținute departe de încălzitoare sau sobe.
  • Irigare excesivă: una dintre cauzele tipice ale apariției ciupercilor este umiditatea acumulată.
  • Ventilație slabă în mediu: o problemă frecventă pentru plantele de interior. Se recomandă scoaterea plantelor la aer câteva ore pe zi.
  • Drenaj slab: ghiveciul nu are un drenaj bun. Acest lucru poate fi rezolvat punând pietriș sau pietre mici le bază.
  • Exces de resturi: o parte a îngrijirii plantelor este îndepărtarea frunzelor căzute în ghiveci. Deși în cantități mici nu pun probleme, excesul poate favoriza producerea mucegaiului alb.
Some figure

Cum se îndepărtează mucegaiul alb de pe solul plantelor?

Eliminarea acestei probleme care afectează sănătatea plantelor este o sarcină simplă, dar depinde de sectorul în care apare mucegaiul alb: pe pământ, pe frunze sau în vas. Pentru fiecare loc este recomandat să întreprindeți acțiuni diferite.

Pe frunze

Este un sector simplu de abordat, deoarece este suficient să ștergeți frunzele cu o cârpă moale și uscată pentru a îndepărta petele albe. În cazul în care nu este suficient, este indicat să folosiți produse specifice.

Acestea trebuie cumpărate din magazine specializate și trebuie să vizeze problema mucegaiului alb pe frunze. Fungicidele ecologice sunt eficiente și prietenoase cu mediul. Ele trebuie aplicate întotdeauna cu prudență și prin pulverizare.

Pe pământ

Cel mai obișnuit loc pentru apariția mucegaiului alb este pământul din ghivece. În acest caz , stratul afectat trebuie îndepărtat cu o lopățică. Apoi, amestecați puțin pământul rămas pentru a-l aerisi și a îndepărta umezeala.

Este important să o faceți cu mare atenție, pentru a nu afecta rădăcinile sau a contamina restul ghiveciului. Înainte de a așeza un nou strat de pământ, lăsați planta să stea la aer timp de câteva ore.

În ghiveci

Cel mai grav caz apare atunci când numărul de ciuperci este atât de mare, încât afectează întreaga plantă și chiar și ghiveciul acesteia. Este recomandat să efectuați transplantarea, adică să schimbați ghiveciul. Totuși, dacă este un ghiveci valoros, poate fi salvat prin dezinfectare și reînnoirea solului.

Primul pas este să îndepărtați solul infectat cu mucegai alb. Spălați bine vasul cu apă călduță și săpun neutru. Este indicat să adăugați câteva picături de oțet de mere sau un praf de bicarbonat de sodiu. Există și produse specifice cu proprietăți dezinfectante.

Frecați vasul cu o cârpă sau o perie pentru a îndepărta resturile de mucegai. La final, clătiți-l bine și lăsați-l să se usuce la soare câteva ore.

Recomandăm: 5 sfaturi pentru a pregăti grădina pentru primăvară

Some figure
Oțetul de mere este un dezinfectant optim pentru combaterea mucegaiului alb care se formează în ghivecele cu flori.

Identificați din timp mucegaiul alb de pe solul plantelor

Deși un strat mic de ciupercă nu dăunează sănătății plantei, este important să faceți verificări săptămânale. Mucegaiul alb detectat devreme nu este o problemă majoră. Dacă este lăsat, se poate răspândi rapid și poate deteriora și alte plante din apropiere.

Dacă stratul albicios este uscat și casant, probabil că sunt urme de săruri pe care planta le elimină din apă. În acest caz, resturile pot fi îndepărtate ușor cu mâna.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ayala Armenta QA, Cortez Mondaca E, Apodaca Sánchez MA, Leal León VM, Valenzuela Escoboza FA, Palacios Mondaca CA. Efectividad de fungicidas convencionales y biorracionales sobre Sclerotinia sclerotiorum in vitro. Remexca [Internet]. 18 de enero de 2018 [citado 23 de abril de 2022];(11):2149-56. Disponible en: https://cienciasagricolas.inifap.gob.mx/index.php/agricolas/article/view/784
  • Chaves, Bernardo, Arias, Luis Alejandro, Tautiva, Luz Andrea, Piedrahíta, Wilson,  Evaluación de tres métodos de control del Moho blanco (Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary) en lechuga (Lactuca sativa L.). Agronomía Colombiana [Internet]. 2007;25(1):131-141. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180316240015
  • Valverde, Rodrigo, and Rodolfo De La Torre-Almaraz. “Extracción y Purificación de DsRNAs Largos de Plantas Infectadas Con Virus y Hongos; Aplicación En La Detección e Identificación de Virus.” Revista Mexicana de Fitopatología, Mexican Journal of Phytopathology 35.1 (2017). Disponible en: https://doi.org/10.18781/r.mex.fit.1606-9
  • Bautista-Nava, Efraín, Moreno-Fuentes, Ángel,  El “hongo blanco patón”, Pleurotus albidus, en Hidalgo. Su primer registro en México. Revista Mexicana de Micología [Internet]. 2006; (22):41-47. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=88302206

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.