Cum să slăbești dacă ai peste 40 de ani - Doza de Sănătate
 

Cum să slăbești dacă ai peste 40 de ani

Ai grijă ce mănânci și include mai multe fructe și legume în dieta ta, evitând în același timp alimentele grase și prăjite și zahărul procesat.
Cum să slăbești dacă ai peste 40 de ani

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Pe măsură ce trec anii, pierderea în greutate devine un obiectiv din ce în ce mai greu de atins, chiar dacă îți urmezi vechea dietă cu rigurozitate și faci destulă mișcare! Întrebarea este următoarea: ești femeie și ai peste 40 de ani? Dacă răspunsul tău este da, atunci probabil că ai descoperit deja problema.

Lupta cu kilogramele în plus este destul de dificilă indiferent de vârstă, dar, în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani, lucrurile se complică și mai mult.

Organismul începe să reacționeze în mod diferit la dieta pe care o urmezi și la exercițiile pe care le practici. În plus, ai nevoie de mai multă energie decât înainte.

În acest articol îți vom prezenta tot ceea ce trebuie să știi dacă vrei să slăbești, în special dacă ai împlinit deja vârsta de 40 de ani. Citește în continuare!

Sfaturi pentru a slăbi dacă ai peste 40 de ani

Dacă ai împlinit vârsta de 40 de ani, vrei să slăbești și ești femeie, reține următoarele:

Trebuie să crezi că e posibil să slăbești!

Da, va fi greu, dar nu imposibil. Unul dintre cele mai mari obstacole cu care se confruntă persoanele care vor să slăbească este lipsa rezultatelor pe termen scurt sau mediu. În această situație,  multe femei au impresia că dieta sau exercițiile fizice nu au niciun efect, dar lucrurile nu stau chiar așa.

Nu lăsa frustrările să te acapareze degeaba. Rezultatele la care visezi vor apărea mai lent dar, în cele din urmă, te vei putea bucura de ele. În plus, o dietă sănătoasă te va ajuta să eviți bolile cardiace.

Femeie la 40 de ani afectată de stres

Adoptă un antrenament fizic adecvat!

Având peste 40 de ani, probabil că te-ai resemnat cu gândul că nu mai poți practica exerciții solicitante sau alpinism. Dar nu-ți face griji: ai o mulțime de opțiuni la dispoziție. Nu trebuie decât să alegi tipul de exerciții potrivit pentru vârsta și corpul tău.

Alege exerciții distractive. În caz contrar, riști să te descurajezi atunci când vezi că rezultatele mult visate apar mai greu.

Începe cu o sesiune de 30 de minute de trei ori pe săptămână și, pe măsură ce te obișnuiești, mărește acest interval. Poți să mergi cu bicicleta, să faci jogging sau pur și simplu să-ți scoți câinele la plimbare.

Respectă-ți orele de masă!

Micul dejun ar trebui să fie cea mai importantă masă a zilei, după care ar trebui să servești mese mai mici și să închei cu o cină ușoară. Îți recomandăm să-ți stabilești patru mese principale și două gustări, una între mic dejun și prânz și una după-amiaza.

Cel mai important lucru este să-ți ții pofta de mâncare sub control, astfel încât organismul tău să poată să ardă calorii în cadrul digestiei.

În plus, ai grijă ce mănânci: trebuie să consumi multe fructe și legume (crude, pe cât posibil) și să eviți alimentele prăjite, zahărul procesat și grăsimile nesănătoase. Nu uita că și alcoolul este dăunător!

Dacă vrei să afli exact câte calorii ar trebui consumi într-o zi, încearcă acest truc: înmulțește greutatea ta ideală (în livre) cu 10 dacă nu faci exerciții deloc, cu 13 dacă faci exerciții o dată sau de două ori pe săptămână sau cu 15 dacă faci exerciții de cel puțin trei ori pe săptămână.

Cuplu trecut de 40 de ani servind o masă sănătoasă

De pildă, dacă greutatea ta ideală este de 135 de livre (61 kg) și ești cât de cât activă, atunci ar trebui să consumi aproximativ 2.025 de calorii în fiecare zi.

Consumă suplimente naturale!

După vârsta de 40 de ani, cantitatea de colagen produsă de organism scade cu aproape 50%. Acesta deficiență de colagen afectează pielea, dar ar putea să slăbească și oasele și articulațiile.

Așadar, consumă suplimente naturale care ajută la prevenirea vergeturilor, celulitei și pielii lăsate!

Ține cont de rata metabolică bazală!

Rata metabolică bazală se referă la numărul de calorii de care ai nevoie pentru a te îngrășa, a-ți menține greutatea sau a slăbi (cum e în cazul tău).

Acest număr variază în funcție de vârstă, sex, nivel hormonal și alți factori. Medicul tău îți poate spune cum poți să-ți calculezi rata metabolică bazală.

Pierderea în greutate este mai dificilă după 40 de ani

Mănâncă sănătos!

Consumă numai alimente sănătoase, cum ar fi apă cu lămâie, semințe de in, scorțișoară, cereale integrale, legume verzi și fructe roșii. În plus, ai grijă să nu mănânci prea mult în decursul unei zile.

Odihnește-te atât cât trebuie!

Acest obicei este important indiferent de vârstă. Însă după 40 de ani, organismul tău are nevoie de suficientă odihnă pentru a-și îndeplini funcțiile zilnice. Fiecare persoană este diferită, însă, în general, este bine să dormi între 6 – 8 ore pe noapte.

Atât lipsa, cât și excesul de somn pot determina organismul să depoziteze mai multă grăsime. În primul caz, lipsa de somn duce la creșterea nivelului de cortizol (numit și „hormonul stresului”) din organism, stimulând pofta de mâncare.

În cel de-al doilea caz, excesul de somn neînsoțit de exerciții fizice duce la o depozitare mai mare de grăsimi în organism.

Mergi la un consult medical în mod regulat!

Dacă mănânci sănătos, faci exerciții și dormi atât cât trebuie, dar tot nu reușești să slăbești, atunci este posibil să ai probleme metabolice, cum ar fi, de pildă, o disfuncție tiroidiană.

Multe femei cu vârsta peste 40 de ani suferă de hipotiroidism – o afecțiune ce încetinește metabolismul –fără să conștientizeze acest lucru.

Alte simptome ale problemelor tiroidiene sunt: oboseala cronică, problemele circulatorii sau senzația de frig în extremitățile corpului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.