La 50 de ani viața poate fi minunată pentru femei - Doza de Sănătate
 

La 50 de ani viața poate fi minunată pentru femei

Trecerea anilor nu trebuie să te sperie. După ce ai împlinit 50 de ani, trebuie să te bucuri de maturitatea ta și de compania celor din jur. 
La 50 de ani viața poate fi minunată pentru femei

Ultima actualizare: 24 noiembrie, 2018

Societatea contemporană, se află într-o permanentă căutare de etichete și stereotipuri. Se vorbește adesea despre o criză a vârstei a doua și despre trecerea complexă către vârsta de 50 de ani.

Este o perioadă în care înfrunți noi provocări și regândești multe aspecte ale vieții. Toate aceste schimbări trebuie luate în calcul, ținând cont și de instalarea menopauzei.

Vrem să subliniem că orice vârstă poate fi minunată. Totul ține de tine, atâta timp cât ai o atitudine pozitivă, curajoasă și entuziastă.

După ce ai împlinit 50 de ani, în viața ta au loc mai multe evenimente.

Tocmai de aceea, multe femei văd această perioadă ca pe adolescența vârstei a doua. Perioada când te afli într-un montagne russe de schimbări hormonale și personale. E o perioadă prin care trebuie să treci cu mintea limpede și cu inima plină de visuri.

La 50 de ani nu ești ca la 20 – asumă-ți această vârstă cu mândrie

„La 40 de ani ești ca la 20, iar la 50 ca la 25.” Poate ai auzit de multe ori astfel de afirmații și ai ajuns să-ți creezi o impresie greșită.

 • La 50 de ani nu ești ca la 20, acum te simți împlinită în urma a tot ceea ce ai trăit și ai învățat. Nu este nevoie să ai iar 20 de ani, deoarece acum ești protejată de armura experienței.
 • La această vârstă ești puternică și frumoasă și ești mulțumită de tine însăți și de reușitele tale.
 • Odată ce ai ajuns în acest punct al vieții, fericirea vine odată cu acceptarea de sine.
 • Poți să te îngrijești, și să fii în continuare o femeie atrăgătoare, dar fără să te prefaci că ai 20 de ani.

Această amăgire se transformă doar într-o sursă de suferință.

După vârsta de 50 de ani, te confrunți cu numeroase schimbări

Vârsta de 50 de ani: casa „ororilor hormonale”

În urma cercetărilor, Karen Glaser, sociolog al Universității King’s College London, a constatat prezența unui fenomen din ce în ce mai comun.

 • Femeile nasc copii la vârste tot mai înaintate. Astfel,atunci când mama ajunge la 50 de ani, copiii ei sunt abia adolescenți. 
 • “Simptomele” menopauzei –  disconfortul, bufeurile, insomnia și schimbările bruște de dispoziție –  sunt exacerbate în timpul interacțiunilor cu un adolescent.

Efortul de a menține o relație armonioasă în această situație implică experiențe demne de un roman. Deși fiecare femeie trece prin această etapă a vieții, vârsta de 50 de ani nu este întotdeauna presărată cu flori.

În această perioadă, nivelul de estrogen din corp scade. Pielea începe să se lase și să își piardă elasticitatea. Poți, de asemenea, să te confrunți cu probleme precum căderea părului, oboseală, etc.

Este greu să le depășești pe toate și să faci față fiecărei zile.

Așadar, la 50 de ani nu ești ca la 25. Mamele trebuie să se chinuie cu creșterea și satisfacerea nevoilor copiilor, dar și a celor personale.

La 50 de ani dispar îndoielile și apar certitudinile

Multe femei ajung la 50 de ani și trec printr-o experiență complexă și dificilă: divorțul.

Multe femei divorțează după ce au împlinit 50 de ani
 • Femeile încep o nouă etapă a vieții fie singure, fie în compania copiilor. Este o situație complicată, unele neavând o situație economică strălucită. Totuși, acestea nu se dau bătute.
 • Principala ta resursă emoțională este certitudinea că știi cine ești, ce vrei și ce meriți. Numai armura experienței îți oferă sentimentul de siguranță.
 • Este momentul să te încrezi în intuiția ta. Trebuie să te implici în proiecte personale noi, având convingerea că vei reuși, indiferent care va fi rezultatul.

La această vârstă, îți reevaluezi prioritățile

Cu câteva zeci de ani în urmă, partenerul și copiii tăi erau pe primul loc. Acum că ai trecut de 50 de ani, un nou spațiu devine disponibil doar pentru tine. 

În mintea ta se creează un echilibru, iar stima de sine devine mult mai puternică. Te apropii și mai tare de împlinirea visurilor tale.

Orice vârstă ai avea, amintește-ți că momentul cel mai oportun este clipa de față.

Prin urmare, nu ezita să ai grijă de tine, să ții capul sus și să lupți pentru visurile și pentru fericirea ta și a persoanelor dragi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Valentín E. (2014). Menopausia. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1311-9.50137-3
 • Dulcey-Ruiz, E., & Valdivieso, C. U. (2002). Psicología del ciclo vital: Hacia una visión comprehensiva de la vida humana. Revista Latinoamericana de Psicologia.
 • Gifre, M., Monreal, P., & Esteban, M. (2011). El desarrollo de la identidad a lo largo del ciclo vital. Un estudio cualitativo y transversal. Estudios de Psicologia. https://doi.org/10.1174/021093911795978180
 • Gallego, I. D., Delgado, A. O., & Sánchez-Queija, I. (2011). Apego a los iguales durante la adolescencia y la adultez emergente. Anales de Psicologia.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.