Cum să-ți protejezi părul de soare - Doza de Sănătate
 

Cum să-ți protejezi părul de soare

Hidratarea optimă la nivelul capilarelor este esențială pentru a preveni daunele provocate de soare asupra părului.
Cum să-ți protejezi părul de soare
Karla Henríquez

Scris și verificat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Cu toții iubim să avem părul sănătos și strălucitor, de aceea trebuie să avem grijă de el pe parcursul întregului an. Este important să știi cum să-ți protejezi părul de soare, mai ales în anotimpul cald.

Dacă te expui la soare cu capul descoperit, este necesar să parcurgi anumiți pași pentru a lupta contra efectelor negative produse de radicalii liber. Dacă părul tău se arde, acesta va deveni lipsit de volum și își va pierde culoarea și strălucirea. Așadar, dacă vrei si ai un păr sănătos și puternic, ține cont de sfaturile de mai jos.

Riscurile la care te expui când nu îți protejezi părul de soare

Părul îți încadrează chipul și reprezintă o expresie a personalității tale. Prin urmare, este important să-l protejezi cât mai mult posibil, mai ales de efectele negative ale expunerii la radiațiile solare.

Persoanele care nu iau în considerare nevoia protejării părului se plâng adesea de păr prea uscat sau vârfuri despicate. Însă nu-ți face griji: deteriorarea părului poate fi prevenită fără a merge la salonul de înfrumusețare pentru tratamente costisitoare.

Cum să-ți protejezi părul de soare

1. Ulei protector cu jojoba și mandarine

Ulei de mandarine și jojoba ca să-ți protejezi părul de soare

Ca să-ți protejezi părul de soare, cel mai bine este să previi daunele. În acest sens, îți poți prepara acasă propriul ulei protector din două ingrediente complet naturale și hrănitoare.

Uleiul de jojoba hrănește părul și are o textură similară cu cea a sebumului. Prin urmare, acesta nu este foarte gras. Mandarinele, pe lângă faptul că au o aromă excelentă, oferă strălucire podoabei capilare și întărește foliculii piloși.

Ingrediente

 • 4 linguri de ulei de jojoba (60 ml)
 • 10 picături de ulei esențial de mandarine pur

Mod de preparare și utilizare

 • Amestecă ambele ingrediente.
 • Apoi, pune-le într-o sticlă cu pulverizator. Pentru a reuși acest lucru, îți recomandăm să adaugi 1/2 cană de apă (100 ml). Vei putea astfel să distribui mai ușor produsul pe lungimea părului.
 • De asemenea, poți depozita amestecul într-un borcan de sticlă închis la culoare cu capac. Ia puțin produs în palmă și distribuie-l pe păr ca și cum te-ai pieptăna cu degetele.

2. Poartă o pălărie ca să-ți protejezi părul de soare

Cel mai practic și simplu mod ca să-ți protejezi părul de soare este să porți o pălărie, șapcă sau chiar eșarfă. În zilele noastre, ai la dispoziție numeroase opțiuni ce îți pot oferi un stil unic.

O altă opțiune este să stai sub o umbrelă ori de câte ori ai această posibilitate. Deși razele solare îți pot afecta în continuare părul, impactul acestora va fi mult mai redus.

De asemenea, ține cont de ora la care te expui la soare. La prânz, radiațiile solare sunt mult mai intense.

3. Ai grijă la apă

Pe lângă a te proteja de razele solare, trebuie să iei în considerare și faptul că apa din piscine sau mare poate afecta sănătatea părului tău. În majoritatea cazurilor, acest lucru se întâmplă atunci când intri în apă într-o zi însorită. Din acest motiv, îți recomandăm să îți uzi părul cât mai rar și mai puțin.

După ce termini de înotat, este necesar să-ți clătești părul cu apă curată. În acest fel, vei îndepărta excesul de sare, clor sau alte substanțe și vei preveni daunele suplimentare.

4. Mască preparată acasă cu aplicare înainte de spălare

Atunci când ajungi acasă este momentul perfect pentru a utiliza o mască de păr înainte de a-ți spăla părul în mod obișnuit. Părul tău va absorbi  nutrienții mai bine decât atunci când este uscat.

Ingrediente

 • 1 albuș de ou
 • 2 linguri de ulei de măsline (30 ml)
 • 1 lingură de suc de lămâie (15 ml)

Mod de preparare și utilizare

 • Bate și amestecă bine toate ingredientele. Dacă vrei ca masca să fie mai ușor de aplicat pe păr, poți adăuga una sau două linguri de apă.
 • Ca să-ți protejezi părul de soare, aplică masca pe toată lungimea sa și las-o să acționeze timp de 30 de minute.
 • Apoi, spală-te pe cap ca de obicei.
Femeie care își spală părul

5. Șampon natural cu efect de hidratare

Pentru a evita ca expunerea la soare să cauzeze deshidratarea capilarelor, alege cu grijă șamponul folosit. O idee bună este să alegi un produs natural cu ingrediente precum aloe vera, nucă sau ulei de cocos, extracte din plante și uleiuri esențiale.

Ingredientele din produsele de spălare și înfrumusețare ce usucă părul sunt sulfații și alcoolul. Acestea reprezintă baza multor șampoane disponibile în comerț. Citirea etichetei te va ajuta întotdeauna să faci cea mai bună alegere. Atunci când afară este soare, folosește un șampon hidratant ce previne uscarea și deteriorarea părului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Hegel, P., Mabe, G., Brignole, E. A., & Pereda, S. (2013). Phase equilibrium engineering of jojoba oil extraction with mixed-CO 2 + propane solvent. Journal of Supercritical Fluids. https://doi.org/10.1016/j.supflu.2012.12.001

 • Wester, V. L., van der Wulp, N. R. P., Koper, J. W., de Rijke, Y. B., & van Rossum, E. F. C. (2016). Hair cortisol and cortisone are decreased by natural sunlight. Psychoneuroendocrinology. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2016.06.016


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.