7 cauze ale căderii părului și cum să le combați

23 aprilie 2018
Căderea părului poate avea numeroase cauze. Mai jos, ți le prezentăm pe cele mai frecvente și îți oferim câteva soluții pentru combaterea lor. 

Observi că pierzi zilnic mai multe fire de păr decât ar trebui? În acest articol îți prezentăm șapte cauze ale căderii părului și îți oferim soluții pentru combaterea acestor probleme. Nu ezita să urmezi pașii pe care îi descriem mai jos.

1. Problemele tiroidiene pot fi cauze ale căderii părului

Afecțiunile tiroidiene pe lista de cauze ale căderii părului

Fără îndoială, afecțiunile tiroidiene pot fi cauze ale căderii părului. Dezechilibrele hormonale create pot fi provocate de menopauză, probleme endocrine sau diabet.

Care este soluția?

Dacă bănuiești că, în cazul tău, căderea părului este cauzată de dereglările glandei tiroide, mergi la medicul endocrinolog pentru a primi un diagnostic corect și un tratament pe măsură.

2. Curele de slăbire prea stricte

Uneori ținem cure de slăbire atât de stricte, încât ne punem în pericol sănătatea. Dacă slăbești prea mult într-o perioadă scurtă de timp, corpul are de suferit, iar sistemul imunitar este slăbit.

Una dintre consecințele dietelor extrem de restrictive este și căderea părului. Dacă suferi de boli sau infecții respiratorii, va dura mai mult timp până când părul își va reveni la normal.

Care este soluția?

În loc să urmezi cure stricte, încearcă să faci exerciții fizice în mod regulat.

3. Stresul cronic

Cauze ale căderii părului precum stresul cronic

Stresul cronic este una dintre principalele cauze ale căderii părului. Acesta afectează circulația sanguină la nivelul scalpului.

Vestea bună este că, dacă îți cade părul din cauza stresului, acesta va crește repede la loc.

Care este soluția?

Ai grijă să te odihnești suficient și găsește o modalitate de a te relaxa. Dacă ai anumite probleme emoționale, apelează la un psihoterapeut.

4. Tratarea incorectă a scalpului

Dacă scalpul este „abuzat”, părul are de suferit. Anumite obiecte nu trebuie folosite decât ocazional și nu în mod frecvent. Printre acestea se numără uscătorul, ondulatorul și placa de păr.

Care este soluția?

Folosește mai rar uscătorul de păr, ondulatorul și produsele chimice. Cere sfatul unui specialist cu privire la cele mai bune produse pentru îngrijirea părului.

Sulfații sunt dăunători firului de păr, dar nu există teste care să dovedească acest lucru.

5. Medicamentele

Cauze ale căderii părului precum administrarea anumitor medicamente

Căderea părului poate fi cauzată și de administrarea anumitor medicamente, cum ar fi cele pentru combaterea hipertensiunii arteriale. Antidepresivele sunt incluse, de asemenea, în această categorie, deoarece au anumite efecte secundare, printre care și căderea părului.

Care este soluția?

Dacă încetezi să iei aceste medicamente, scalpul va începe să se vindece. Cu toate acestea, nu este recomandat să întrerupi tratamentul fără să ceri opinia unui medic.

6. Anemia

Anemia nu poate lipsi de pe lista de cauze ale căderii părului. Lipsa de fier afectează circulația sanguină la nivelul scalpului.

Dacă ai anemie, te confrunți cu diverse simptome, cum ar fi insomnie, slăbiciune generală și apatie. Acestea indică faptul că trebuie să îți reglezi nivelul de hemoglobină din sânge.

Care este soluția?

Dacă ți-ai făcut analize la sânge care confirmă diagnosticul de anemie, trebuie să adaugi în dietă alimente bogate în fiercum ar fi rodii, carne roșie și mere.

Dacă nu îți revii, va trebui să iei un supliment cu fier prescris de medicul tău.

7. Deficitul de vitamine

Lipsa de vitamine pe lista de cauze ale căderii părului

Când vine vorba de cauze ale căderii părului, trebuie să luăm în calcul și deficitul de vitamine. Este important să verifici dacă ai o lipsă de vitamina C. Acest nutrient este esențial pentru absorbția fierului în organism și stimulează producția de colagen, care întărește scalpul.

Totodată, dacă ai o carență de vitamina B, părul tău va deveni mai fragil.

Care este soluția?

Adaugă în dietă alimente bogate în vitaminele B și C și alte microelemente sănătoase.

Esper, R. C., Córdova, J. R. C., & Córdova, L. D. C. (2011). Efluvio de telógeno. Medicina Interna de Mexico.

Harfmann, K. L., & Bechtel, M. A. (2015). Hair loss in women. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25517757

Kanti, V., Messenger, A., Dobos, G., Reygagne, P., Finner, A., Blumeyer, A., … Blume-Peytavi, U. (2018). Evidence-based (S3) guideline for the treatment of androgenetic alopecia in women and in men – short version. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/jdv.14624