Cum să vă preparați singuri exfoliante naturale - Doza de Sănătate
 

Cum să vă preparați singuri exfoliante naturale

Celulele pielii se reînnoiesc în permanență. Cele moarte rămân la suprafață până ce în straturile inferioare se formează altele și le iau locul. Gomajul (exfolierea) îmbunătățește procesul de regenerare celulară și vă ajută să aveți o piele catifelată și fermă.
Cum să vă preparați singuri exfoliante naturale

Ultima actualizare: 08 februarie, 2019

Astăzi vă prezentăm câteva idei despre cum să vă preparați singuri exfoliante naturale, folosind doar ingrediente neprocesate. Sunt și o idee minunată de cadou, dacă adăugați câteva ingrediente mai exotice; cu siguranță vor face o impresie extraordinară și vor fi apreciate.

Celulele pielii se reînnoiesc în permanență. Cele moarte rămân la suprafață până ce în straturile inferioare se formează altele și le iau locul. Gomajul (exfolierea) îmbunătățește procesul de regenerare celulară și vă ajută să aveți o piele catifelată și fermă.

Despre piele

Piele nu necesită doar îngrijire estetică. De fapt, este un organ complex, care ne protejează întreg corpul, îi reglează temperatura și ne permite exercitarea simțului tactil, intermediind contactul cu exteriorul.

Ce este gomajul?

Gomajul este intervenția estetică de exfoliere a stratului superficial al pielii – epiderma – cu ajutorul a diferite substanțe. Astăzi există o mulțime de exfoliante chimice, care, după părerea noastră, ne pot afecta pielea.

Aveți însă posibilitatea să vă preparați singuri exfoliante naturale, mai puțin agresive și mai ieftine, după cum vă veți convinge în continuare.

De ce este bine să vă preparați singuri exfoliante naturale?

Stratul superficial al pielii noastre este de fapt format din celule moarte care s-au format în straturile inferioare și s-au maturizat pe măsură ce au urcat spre suprafață. Se poate spune că în fiecare zi pierdem mai mult de 30.000 de celule epidermice.

De aceea, dacă utilizăm un exfoliant din când în când, vom avea parte parte de următoarele beneficii:

  • Îmbunătățirea aspectul pielii
  • Activarea formării colagenului
  • Îmbunătățirea circulației sanguine
  • Prevenirea formării ridurilor și creșterea fermității pielii
  • O piele mai catifelată
  • Curățarea pielii de toxine și eliberarea porilor
  • Prevenirea și estomparea vergeturilor
  • O piele mai strălucitoare în mod natural

Nu trebuie însă abuzat de gomaj pentru a nu perturba procesul de regenerare naturală a celulelor.De aceea recomandăm ca această intervenție estetică să se facă doar o dată pe săptămână.

Preparați singuri exfoliante naturale cu următoarele ingrediente:

În primul rând aveți nevoie de ingrediente naturale cu rol exfoliant. În funcție de problemele pe care doriți să le tratați, alegeți unul dintre următoarele ingrediente:

  • Bicarbonat de sodiu: o substanță alcalinizantă, care acționează cu delicatețe, perfectă pentru pielea feței și zonele sensibile
  • Zahăr: exfoliant de intensitate medie
  • Sare grunjoasă: perfectă pentru zonele mai puțin sensibile, cu probleme de circulație sangvină, celulită și vergeturi

Folosiți unul dintre ingredientele de mai sus ca bază, peste care adăugați uleiuri vegetale:

  • Pentru piele uscată: ulei de măsline și/sau ulei de măceșe
  • Pentru piele mixtă și normală: ulei de cocos sau de susan
  • Pentru piele grasă: gel de aloe vera sau ulei de cocos
Cum vă preparați singuri exfoliante naturale cu ulei de măsline și lămâie

Pentru a-i spori efectul și a-i conferi un miros plăcut puteți adăuga loțiunii exfoliante și câteva picături de uleiuri esențiale de:

  • Portocale: cu rol antidepresiv și tonifiant
  • Lămâie: cu rol purificator
  • Mușcată: cu rol regenerator
  • Rozmarin: pentru îmbunătățirea circulației sanguine
  • Arbore de ceai sau palmarosa (mușcată turcească): pentru pielea acneică

Tot ce trebuie să faceți pentru a obține loțiunea exfoliantă este să amestecați toate ingredientele de mai sus într-un vas de sticlă, pe care îl puteți păstra apoi într-un loc uscat sau răcoros sau la frigider.

Alte idei de exfoliante naturale

Dacă vreți să-i conferiți loțiunii exfoliante o notă cu adevărat unică pentru a o face cadou, puteți adăuga și alte ingrediente precum:

  • Pentru un exfoliant cu efect stimulator și afrodiziac: scorțișoară și ghimbir măcinat și câteva picături de ulei esențial de ylang-ylang
  • Pentru o loțiune exfoliantă parfumată și răcoritoare: ulei esențial de portocale sau mandarine plus coajă de portocală dată prin răzătoare
  • Pentru un exfoliant și mai aromat: pudră de cacao și câteva picături de ulei esențial de mentă
  • Pentru un exfoliant antiacneic: bicarbonat de sodiu, aloe vera gel, ulei de cocos, câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai și de palmarosa.
Cum vă preparați singuri exfoliante naturale cu ulei de cocos

Cum se aplică loțiunile exfoliante?

Aplicați puțină loțiune exfoliantă pe pielea udă, după baie, și masați delicat, cu mișcări circulare. Puteți să o aplicați pe toată suprafața corpului, mai puțin pe zonele sensibile, precum cea din jurul ochilor. Pe coapse și pe fese puteți masa mai insistent și veți simți cum se activează circulația sângelui.

Lăsați exfoliantul să acționeze 1-2 minute și îndepărtați-l apoi cu apă. Pielea va fi hidratată grație uleiurilor. Celor care au pielea uscată le recomandăm să mai aplice și puțin lapte de corp hidratant.

Fotografii obținute prin amabilitatea lui Zenspa 1 și Queenie and the Dew


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.