Cum se calculează indicele glicemic al alimentelor - Doza de Sănătate
 

Cum se calculează indicele glicemic al alimentelor

Indicele glicemic este util pentru diabetici, dar și pentru persoanele care suferă de hipoglicemie. În ce constă acesta? Cum se calculează? În acest articol, îți vom dezvălui o mulțime de informații importante despre acest subiect.
Cum se calculează indicele glicemic al alimentelor
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Indicele glicemic este un parametru care a câștigat importanță în ultimii ani, în special pentru diabetici. Acest parametru măsoară capacitatea unui aliment de a crește nivelul glicemiei în corp. Glicemia este cantitatea de glucoză din sânge, care apare după digestia carbohidraților din alimente. Cum se calculează indicele glicemic al alimentelor?

Indicele glicemic a fost creat în urmă cu aproximativ 30 de ani pentru a clasifica alimentele în funcție de viteza cu care acestea cresc nivelul glicemiei. Cu toate acestea, utilitatea sa nu se limitează la gestionarea diabetului. În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre indicele glicemic.

Ce este indicele glicemic?

Cum se calculează indicele glicemic

Indicele glicemic este un parametru ce măsoară capacitatea unui aliment de a ridica nivelul de zahăr din sânge.

Pentru a înțelege corect ce este indicele glicemic, este important să vorbim mai întâi despre diabet. Diabetul este o boală care afectează nivelul glicemiei. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul nu produce suficientă insulină sau nu o poate folosi în mod corespunzător. Insulina permite pătrunderea glucozei în celule și utilizarea ei.

Atunci când se întâmplă acest lucru, excesul de glucoză din sânge poate provoca daune extinse în organism. Multe studii leagă diabetul de boli de inimă, ochi și rinichi, printre altele.

Indicele glicemic a apărut din cauza acestei probleme, deoarece le permite oamenilor să-și estimeze nivelul de zahăr din sânge după ce au consumat diverse alimente. Astfel, indicele glicemic le oferă oamenilor posibilitatea să aleagă cele mai potrivite alimente în funcție de starea lor de sănătate.

De exemplu, un diabetic are nevoie de alimente cu un indice glicemic mai mic. Însă o persoană care suferă de hipoglicemie (o situație care poate pune viața în pericol, caracterizată prin glicemie scăzută) are nevoie de alimente cu un indice glicemic mai ridicat.

Cum se calculează indicele glicemic al alimentelor

Pe scurt, putem spune că acest indice este o expresie numerică care arată modul în care glicemia variază în urma consumului unui anumit aliment. De fapt, este un simplu test de laborator. În zilele noastre, există numeroase calculatoare și tabele care ne permit să aflăm indicele glicemic al alimentelor. Trebuie doar să cauți pe internet un tabel și să ții cont de faptul că cifra indicată în dreptul unui aliment indică nivelul cu care glicemia ta va crește în cazul în care consumi 100 g de carbohidrați proveniți din acesta.

Indicele glicemic este folosit pentru a determina viteza cu care carbohidrații trec în sânge sub formă de glucoză. Se măsoară pe o scară de la 0 la 110. Așadar, avem:

  • De la 0 la 55: indice glicemic scăzut
  • Între 56 și 69: indice glicemic mediu
  • De la 70 la 110: indice glicemic ridicat

Așadar, cu cât valoarea indicelui glicemic este mai mare, cu atât va crește mai rapid nivelul glicemiei. Diabeticii trebuie să încerce să evite creșterile bruște ale glicemiei. Prin urmare, aceștia trebuie să-și planifice cu atenție mesele în funcție de indicele glicemic al alimentelor pe care doresc să le consume.

Cum variază indicele glicemic

Femeie care bea sucuri naturale

Acum că am aflat cum se calculează indicele glicemic al alimentelor, trebuie să știi ca acesta variază în funcție de factori precum tipul de preparare sau forma de consum. De exemplu, sucul natural proaspăt stors are un indice glicemic mai ridicat decât fructele în starea lor naturală.

După cum am menționat mai sus, acest parametru poate ajuta oamenii să-și planifice mesele. Cu toate acestea, există mulți alți factori decisivi, cum ar fi sarcina glicemică. Prin urmare, este important să consulți un specialist înainte de a începe o anumită dietă.

De asemenea, indicele glicemic al aceluiași aliment variază în funcție de anumite aspecte. De exemplu, în cazul fructelor sau al legumelor, acest parametru crește cu cât alimentul este mai copt (prin urmare mai dulce). În mod similar, modul de preparare și forma de consum influențează indicele glicemic. Interesant este faptul că și modul de coacere a pâinii poate influența acest parametru.

Modul în care mâncarea este gătită poate determina indice său glicemic. Timpul de preparare al pastelor determină un indice glicemic mai mare sau mai mic. Pastele al dente au un indice mai mic decât pastele care au fiert mai mult timp.

Concluzie

Indicele glicemic este un parametru util în anumite situații, mai ales în cazul diabeticilor, deoarece acesta le permite să își controleze mai bine nivelul de zahăr din sânge după consumul alimentelor.

În general, unele dintre cele mai recomandate alimente pentru consum includ leguminoasele, legumele și majoritatea fructelor. Fibrele au tendința de a reduce indicele glicemic al unui aliment.

Pe de altă parte, indicele glicemic le poate fi de folos oamenilor pentru a ști cum să ajute pe cineva care suferă de hipoglicemie. În acest caz, alegerea alimentelor cu un indice ridicat va ajuta persoanele care suferă de această afecțiune.

Însă cel mai bine este să consulți un medic sau un specialist în nutriție pentru a afla mai multe informații despre acest parametru înainte de a lua o decizie care îți poate afecta dieta. Calculează indicele glicemic al alimentelor dacă ai probleme legate de nivelul glicemiei!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.