Damar Hamlin a fost resuscitat de 2 ori după ce s-a prăbușit în NFL
 

Damar Hamlin a fost resuscitat de 2 ori după ce s-a prăbușit în NFL

Damar Hamlin, 24 de ani, a fost resuscitat de două ori după ce s-a prăbușit într-un meci de fotbal. Rapiditatea medicului i-a salvat viața.
Damar Hamlin a fost resuscitat de 2 ori după ce s-a prăbușit în NFL
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 09 ianuarie, 2023

Damar Hamlin, un jucător de la Buffalo Bills, a fost resuscitat cardiopulmonar (CPR) și conectat la defibrilator de două ori după stopul cardiac de pe 2 ianuarie 2023. Prăbușirea sa a avut loc în timpul unui joc al Ligii Naționale de Fotbal (NFL) a Statelor Unite.

Jucătorul de 24 de ani a executat un tackle asupra unui adversar, apoi s-a prăbușit pe terenul de joc. Acolo a fost resuscitat pentru prima dată și conectat la defibrilator. După prima resuscitare, a fost transferat la un spital din Cincinnati, unde a fost din nou resuscitat și conectat la defibrilator. Stabilizarea i-a permis să fie internat la secția de terapie intensivă.

Declarația oficială a echipei din care face parte a avut rolul de a transmite încredere și calm:

Damar este în secția de terapie intensivă în stare critică, cu semne de îmbunătățire. El este va rămâne acolo și va fi monitorizat constant.

~ Reprezentant Buffalo Bills ~

De ce a fost Damar Hamlin resuscitat?

Damar Hamlin a intrat în stop cardiac. Mai mulți jucători profesioniști din diferite sporturi au trecut prin situații similare. În fotbalul american, riscul unui impact este mare. Jocurile pot duce la traumatisme toracice. Un tackle, de exemplu, poate fi periculos.

Faptul că Damar Hamlin s-a prăbușit după ce a lovit un rival sprijină ipoteza traumei cu aritmie. După o lovitură suficient de severă în piept, mușchiul inimii poate suferi o tulburare electrică ce se manifestă prin bătăi mai lente sau mai rapide. Dacă aritmia evoluează, poate apărea un infarct.

Potrivit experților în traumatism toracic, contuzia cardiacă trebuie exclusă în cazul unui pacient cu traumatism toracic moderat sau sever. La internarea în spital, se recomandă efectuarea unei electrocardiograme. Dacă apar probleme, aceasta trebuie completată cu o ecocardiografie.

Procedura de electrocardiogramă
Loviturile puternice în piept pot perturba ritmul electric al inimii.

Commotio cordis

American Journal of Cardiology le-a amintit medicilor de o afecțiune care nu trebuie trecută cu vederea: commotio cordis. Potrivit autorilor articolului, activitățile sportive de mare intensitate și cele care implică aruncarea mingii (baseball, de exemplu), implică un risc crescut de traumatism cardiac în urma traumatismului toracic.

O lovitură în piept, în anumite circumstanțe, poate duce la moarte subită.

După prăbușirea lui Damar Hamlin și analizând contextul, o ipoteză clară este commotio cordis. Defibrilarea este o abordare terapeutică eficientă în cazul acestei afecțiuni.

Din păcate, commotio cordis este a doua cauză de moarte subită la sportivii tineri. Nu există mecanisme clare de prevenție, deoarece examinarea clinică de rutină nu este de ajutor.

Sunt stopurile cardiace frecvente în sport?

Speculațiile cu privire la impactul sportului profesionist asupra sănătății inimii au revenit. Anumite studii efectuate pe diferiți sportivi au arătat că moartea subită este rar asociată cu sportul.

Chiar și așa, în cazul sportivilor activi, moartea subită este principala cauză de deces.

Testele medicale efectuate înaintea competițiilor sunt utile? Sunt, dar nu detectează toate modificările care pot duce la stop cardiac. Commotio cordis, de exemplu, este un sindrom electric generat de o lovitură puternică în piept. Nu există nicio boală anterioară care să explice apariția problemei.

Ce facem dacă asistăm la un stop cardiac?

Damar Hamlin a supraviețuit pentru că a fost resuscitat imediat și transferat de urgență la spital.

Este important să știm să efectuăm resuscitarea cardiopulmonară, dar nu trebuie să uităm să alertăm serviciile de urgență. Resuscitarea constă în efectuarea de compresii pe pieptul persoanei inconștiente, cu coatele întinse și palmele suprapuse. Trebuie să efectuăm 30 de compresii într-un minut și 2 respirații gură la gură. Ciclul se repetă până la aducerea unui defibrilator.

Multe locuri publice și săli de sport au defibrilatoare externe automate (DEA). Aceste dispozitive se conectează la persoana aflată în stop cardiac, efectuează o electrocardiogramă și emit un șoc electric dacă algoritmul consideră că acesta este necesar.

Defibrilator automat
Defibrilatoarele automate sunt instalate în locuri publice sau săli de sport.

Ce îl așteaptă pe Damar Hamlin după ce a fost resuscitat și spitalizat?

Avem vești bune:

Starea lui Damar s-a îmbunătățit substanțial peste noapte. Suntem foarte recunoscători medicilor, personalului spitalicesc și tuturor celor implicați în acest proces.

~ Ron Butler, agentul lui Hamlin ~

Nu există daune neurologice. Se estimează că a durat doar 5 minute până când ambulanța a apărut cu defibrilatorul.

Deși este intubat și respiră artificial, plămânii jucătorului sunt intacți. NFL, ca organizație, revizuiește protocoalele și legislația pentru a preveni aceste evenimente sau a grăbi răspunsul atunci când apar.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.