Damar Hamlin a fost resuscitat de 2 ori după ce s-a prăbușit în NFL
Damar Hamlin, un jucător de la Buffalo Bills, a fost resuscitat cardiopulmonar (CPR) și conectat la defibrilator de două ori după stopul cardiac de pe 2 ianuarie 2023. Prăbușirea sa a avut loc în timpul unui joc al Ligii Naționale de Fotbal (NFL) a Statelor Unite.
Jucătorul de 24 de ani a executat un tackle asupra unui adversar, apoi s-a prăbușit pe terenul de joc. Acolo a fost resuscitat pentru prima dată și conectat la defibrilator. După prima resuscitare, a fost transferat la un spital din Cincinnati, unde a fost din nou resuscitat și conectat la defibrilator. Stabilizarea i-a permis să fie internat la secția de terapie intensivă.
Declarația oficială a echipei din care face parte a avut rolul de a transmite încredere și calm:
Damar este în secția de terapie intensivă în stare critică, cu semne de îmbunătățire. El este va rămâne acolo și va fi monitorizat constant.
De ce a fost Damar Hamlin resuscitat?
Damar Hamlin a intrat în stop cardiac. Mai mulți jucători profesioniști din diferite sporturi au trecut prin situații similare. În fotbalul american, riscul unui impact este mare. Jocurile pot duce la traumatisme toracice. Un tackle, de exemplu, poate fi periculos.
Faptul că Damar Hamlin s-a prăbușit după ce a lovit un rival sprijină ipoteza traumei cu aritmie. După o lovitură suficient de severă în piept, mușchiul inimii poate suferi o tulburare electrică ce se manifestă prin bătăi mai lente sau mai rapide. Dacă aritmia evoluează, poate apărea un infarct.
Potrivit experților în traumatism toracic, contuzia cardiacă trebuie exclusă în cazul unui pacient cu traumatism toracic moderat sau sever. La internarea în spital, se recomandă efectuarea unei electrocardiograme. Dacă apar probleme, aceasta trebuie completată cu o ecocardiografie.
Descoperiți: Sindromul Brugada: o cauză a morții subite
Commotio cordis
American Journal of Cardiology le-a amintit medicilor de o afecțiune care nu trebuie trecută cu vederea: commotio cordis. Potrivit autorilor articolului, activitățile sportive de mare intensitate și cele care implică aruncarea mingii (baseball, de exemplu), implică un risc crescut de traumatism cardiac în urma traumatismului toracic.
O lovitură în piept, în anumite circumstanțe, poate duce la moarte subită.
După prăbușirea lui Damar Hamlin și analizând contextul, o ipoteză clară este commotio cordis. Defibrilarea este o abordare terapeutică eficientă în cazul acestei afecțiuni.
Din păcate, commotio cordis este a doua cauză de moarte subită la sportivii tineri. Nu există mecanisme clare de prevenție, deoarece examinarea clinică de rutină nu este de ajutor.
Sunt stopurile cardiace frecvente în sport?
Speculațiile cu privire la impactul sportului profesionist asupra sănătății inimii au revenit. Anumite studii efectuate pe diferiți sportivi au arătat că moartea subită este rar asociată cu sportul.
Chiar și așa, în cazul sportivilor activi, moartea subită este principala cauză de deces.
Testele medicale efectuate înaintea competițiilor sunt utile? Sunt, dar nu detectează toate modificările care pot duce la stop cardiac. Commotio cordis, de exemplu, este un sindrom electric generat de o lovitură puternică în piept. Nu există nicio boală anterioară care să explice apariția problemei.
Ce facem dacă asistăm la un stop cardiac?
Damar Hamlin a supraviețuit pentru că a fost resuscitat imediat și transferat de urgență la spital.
Este important să știm să efectuăm resuscitarea cardiopulmonară, dar nu trebuie să uităm să alertăm serviciile de urgență. Resuscitarea constă în efectuarea de compresii pe pieptul persoanei inconștiente, cu coatele întinse și palmele suprapuse. Trebuie să efectuăm 30 de compresii într-un minut și 2 respirații gură la gură. Ciclul se repetă până la aducerea unui defibrilator.
Multe locuri publice și săli de sport au defibrilatoare externe automate (DEA). Aceste dispozitive se conectează la persoana aflată în stop cardiac, efectuează o electrocardiogramă și emit un șoc electric dacă algoritmul consideră că acesta este necesar.
Citiți mai mult: Moartea subită la sportivi: prevenire
Ce îl așteaptă pe Damar Hamlin după ce a fost resuscitat și spitalizat?
Avem vești bune:
Starea lui Damar s-a îmbunătățit substanțial peste noapte. Suntem foarte recunoscători medicilor, personalului spitalicesc și tuturor celor implicați în acest proces.
Nu există daune neurologice. Se estimează că a durat doar 5 minute până când ambulanța a apărut cu defibrilatorul.
Deși este intubat și respiră artificial, plămânii jucătorului sunt intacți. NFL, ca organizație, revizuiește protocoalele și legislația pentru a preveni aceste evenimente sau a grăbi răspunsul atunci când apar.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alborzi, Z., Zangouri, V., Paydar, S., Ghahramani, Z., Shafa, M., Ziaeian, B., … & Khodaei, S. (2016). Diagnosing myocardial contusion after blunt chest trauma. The Journal of Tehran University Heart Center, 11(2), 49. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5027160/
- Madias, C., & Link, M. S. (2016). Commotio cordis. IOC Manual of Sports Cardiology, 341-349. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/9781119046899.ch31
- Maron, B. J., & Link, M. S. (2021). Don’t forget commotio cordis. The American Journal of Cardiology, 156, 134-135. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000291492100583X
- Menezes, Ritesh G., et al. “Commotio cordis: A review.” Medicine, Science and the Law 57.3 (2017): 146-151. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0025802417712883
- Morentin, B., Suárez-Mier, M. P., Monzó, A., Ballesteros, J., Molina, P., & Lucena, J. (2021). Muerte súbita relacionada con la actividad deportiva en España. Estudio poblacional multicéntrico forense de 288 casos. Revista Española de Cardiología, 74(3), 225-232. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300893220303304
- Sinner, J. O. R. G. E. (2016). Desfibrilador externo automático (DEA). Revista argentina de cardiología, 84(1), 1-5. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S1850-37482016000100022&script=sci_arttext&tlng=es
- Spitaler, P., Stühlinger, M., Adukauskaite, A., Bauer, A., & Dichtl, W. (2023). A Soccer Shot with Lengthy Consequences—Case Report & Current Literature Review of Commotio Cordis. Journal of Clinical Medicine, 12(6), 2323. https://www.mdpi.com/2077-0383/12/6/2323