Ce faci în caz de stop cardiorespirator?
 

Ce faci în caz de stop cardiorespirator?

În cazul stopului cardiorespirator, este esențial să acționezi rapid și să începi cât mai curând resuscitarea cardiovasculară.
Ce faci în caz de stop cardiorespirator?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 30 septembrie, 2022

Stopul cardiorespirator sau este o situație în care respirația și circulația sângelui se opresc brusc. Este un moment critic care pune în pericol viața. Ce faci în caz de stop cardiorespirator?

Oxigenul, după cum bine știm, este molecula esențială pentru viață. Celulele noastre îl folosesc drept „combustibil” pentru a obține energie și pentru a-și putea îndeplini funcțiile. Când are loc stopul cardiorespirator, oxigenul nu poate ajunge în toate părțile corpului.

Prin urmare, dacă această situație continuă, țesuturile se deteriorează. Totuși, stopul cardiorespirator este o situație cu potențial reversibil. Dacă acționezi rapid, poți salva viața cuiva. Îți explicăm cum!

Ce este un stop cardiorespirator?

Stopul cardiorespirator, așa cum am menționat, constă în întreruperea bruscă a activității cardiace și a respirației. Deși poate avea cauze diferite, apare adesea din cauza unei alterări electrice a inimii.

Este o situație de urgență și potențial reversibilă, așa cum am menționat mai sus. Dacă nu este tratat imediat, stopul cardiorespirator duce la moartea bolnavului. Totuși, dacă reușești să acționezi rapid, acest lucru nu trebuie să se întâmple.

Ce faci în caz de stop cardiorespirator

 

Ideea este de a menține fluxul de oxigen către țesuturi până când inima este „reactivată”. Problema este că, pentru ca inima să funcționeze din nou, trebuie să folosești un defibrilator. Acesta este un instrument care permite ca activitatea electrică a inimii să revină la normal.

Aceasta este o problemă, deoarece 80% dintre stopuri au loc în afara spitalelor sau centrelor de sănătate. Adevărul este că, în România, doar 6 din 100 de oameni știu ce să facă în această situație.

Ce faci în caz de stop cardiorespirator?

În caz de stop cardiorespirator, ceea ce trebuie să faci este să asiguri așa-numitul suport vital de bază. Acesta constă în înlocuirea funcțiilor respiratorii și circulatorii. Trebuie să menții fluxul de oxigen și circulația sângelui, cel puțin până la sosirea serviciilor de urgență.

O persoană care a suferit un stop cardiorespirator va fi inconștientă, fără puls și fără respirație. Du-o într-un mediu sigur și stimulează-o pentru a vedea dacă își recapătă cunoștința. În plus, trebuie să contactezi imediat serviciile de urgență.

Înainte de a începe resuscitarea, cere ajutorul cuiva. O persoană trebuie să se ocupe de resuscitare, iar cealaltă să discute cu personalul sanitar la telefon pentru a urma instrucțiunile.

Pentru a resuscita corect o persoană este nevoie de un defibrilator. În multe locuri publice există defibrilatoare semi-automate. În timp ce aștepți ambulanța, folosește defibrilatorul.

Descoperă și: Primul ajutor în caz de AVC

Utilizarea defibrilatorului pentru resuscitare
Utilizarea unui defibrilator este pasul fundamental pentru a realiza resuscitarea unei persoane aflate în stop cardiac.

Resuscitarea cardiopulmonară

Până sosesc serviciile de sănătate, trebuie să începi resuscitarea. În primul rând, pune persoana pe spate și împinge-i ușor capul înapoi. Cu o mână, ține-i fruntea și cu cealaltă bărbia, pentru a-i menține căile respiratorii deschise.

Aplică compresii pe piept. Stai deasupra și, cu brațele întinse, pune mâinile pe centrul pieptului. Trebuie să aplici 30 de compresii ritmice cu forță.

Suflă în gura persoanei inconștiente cu forță. Protocolul indică efectuarea a două ventilații și continuarea compresiilor. Este un mecanism simplu, dar necesită forță și ritm, așa că ideal este să ai ajutor.

Făcând resuscitarea corect, putem salva vieți. Există multe cursuri și modalități de a învăța aceste măsuri de prim ajutor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.