Bolile respiratorii la bebeluși: cauze și soluții - Doza de Sănătate
 

Bolile respiratorii la bebeluși: cauze și soluții

Bolile respiratorii la nou-născuți pot pune în pericol viața. Diagnosticul precoce este cheia supraviețuirii.
Bolile respiratorii la bebeluși: cauze și soluții
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Bebelușii sunt deosebit de vulnerabili la anumite boli. Acesta este motivul pentru care detectarea timpurie a afecțiunilor permite un diagnostic și un tratament eficient pentru a elimina probleme precum bolile respiratorii la bebeluși.

Conform studiului „Tulburări respiratorii la nou-născuți”, problemele respiratorii sunt destul de frecvente la bebeluși. Acest fapt poate părea surprinzător. Bolile respiratorii la bebeluși necesită tratament precoce, deoarece pot pune viața în pericol. Astăzi, vei descoperi care sunt cele mai frecvente afecțiuni și cum pot fi tratate.

Bolile respiratorii la bebeluși

Medic care tratează bolile respiratorii la bebeluși
Este posibil ca nou-născuții să dezvolte boli respiratorii.

Bolile respiratorii la nou-născuți sunt cunoscute sub numele de boli respiratorii neonatale. Unele pot avea cauze infecțioase, iar altele apar din cauza defectelor congenitale. Pentru a aborda unele dintre cele mai frecvente boli respiratorii la nou-născuți, ne vom concentra asupra studiului realizat de Dr. Cesar Alberto Orozco.

Boala pulmonară interstițială (ILD)

Această boală poate afecta întregul plămân sau doar o parte din acesta. Provoacă o perturbare ireversibilă a septurilor alveolare, determinând dispersarea aerului. Acest lucru apare spontan la nou-născuții tratați prin terapie respiratorie. Uneori, boala se manifestă la copiii care cântăresc mult mai puțin decât greutatea recomandată la naștere.

Cel mai utilizat tratament este plasarea nou-născutului pe lateral (partea cu plămânul afectat) pentru a încuraja vindecarea. De asemenea, medicii pot introduce un tub endotraheal în plămânul neafectat, astfel încât celălalt să se vindece.

Pneumotorax

Această boală respiratorie este mai frecventă la copiii prematuri. Aerul este blocat în spațiile peribronșice, comprimând căile respiratorii. Aerul captiv ajunge în zonele dintre plămâni și peretele toracic, cunoscut sub numele de spațiu pleural. Atunci când se întâmplă acest lucru, pielea nou-născutului devine albăstruie; aceasta este cunoscută sub numele de cianoză.

Experții consideră această boală o urgență, deoarece șansele ca nou-născutul să moară sunt destul de mari. Soluția este introducerea unui cateter în pieptul bebelușului pentru a extrage aerul care a scăpat în spațiul pleural.

Tahipnee tranzitorie

Bebeluș intubat de medic
Dacă nou-născutul nu elimină lichidul pulmonar, acest lucru poate duce la complicații suplimentare.

Această boală respiratorie durează mai puțin de 24 de ore. Ca și în cazul precedent, pielea bebelușului poate deveni albastră. Deși bebelușul elimină o mare parte din lichidul din plămâni atunci când respiră, uneori copiii născuți prin cezariană sau prematur pot avea dificultăți în acest sens.

Tratamentul obișnuit este monitorizarea constantă. De asemenea, alimentarea nou-născutului cu oxigen este esențială. Respirația rapidă este un simptom caracteristic al acestei boli. În timpul tratamentului, bebelușul trebuie să primească lichide și substanțe nutritive intravenos.

Alte boli respiratorii la nou-născuți

Am enumerat trei boli respiratorii foarte diferite la nou-născuți. În cele ce urmează, vom prezenta pe scurt și alte boli care pot afecta nou-născuții:

  • Traheomalacia congenitală. În acest caz, traheea nu se dezvoltă corespunzător, ceea ce înseamnă că este slabă și flască. Bebelușii fac adesea zgomote atunci când respiră. De obicei, boala se ameliorează în decurs de 18 luni.
  • Bronșiectaziile congenitale. Căile respiratorii se lărgesc din cauza infecțiilor sau inhalării unui corp străin. Această afecțiune duce adesea la complicații, iar scopul tratamentului este eliminarea infecțiilor (care sunt adesea recurente). În majoritatea cazurilor, daunele sunt ireversibile.
  • Hipoplazia pulmonară. Modifică dezvoltarea pulmonară, inhibând ramificarea căilor respiratorii și a arterelor. Bineînțeles, acest lucru provoacă suferință respiratorie care duce adesea la moarte. Cu toate acestea, este o boală destul de rară.
  • Pneumonia congenitală. În acest caz, țesutul pulmonar se inflamează, motiv pentru care rata mortalității este foarte mare. Cu toate acestea, tratamentul antibiotic precoce poate ajuta la prevenirea decesului.

În general, acestea sunt bolile respiratorii care pot afecta nou-născuții. Diagnosticul precoce este esențial pentru a ajuta medicii să le trateze. Pentru a face acest lucru, echipa medicală va solicita analizele necesare pentru a decide care este cel mai bun tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bancalari, M. (2003). Ventilación de alta frecuencia en el recién nacido: Un soporte respiratorio necesario. Revista chilena de pediatría74(5), 475-486.
  • Castro López, F. W., Labarrere Cruz, Y., González Hernández, G., & Barrios Rentería, Y. (2007). Factores de riesgo del Síndrome Dificultad Respiratoria de origen pulmonar en el recién nacido. Revista Cubana de Enfermería23(3), 0-0.
  • Cotallo, G. C., Sastre, J. L., Colomer, B. F., López, N. G., & Martín, S. C. (2002). Recién nacido a término con dificultad respiratoria: enfoque diagnóstico y terapéutico. Junta Directiva de la Asociación Española de Pediatría, 257.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.