Ce este pneumonia atipică? - Doza de Sănătate
 

Ce este pneumonia atipică?

În pneumonia atipică, febra este mai mică decât în cea tipică. De fapt, multe cazuri nici măcar nu prezintă acest simptom. De asemenea, tusea este uscată și poate părea șuierătoare. Descoperă și alte simptome în acest articol!
Ce este pneumonia atipică?

Ultima actualizare: 02 noiembrie, 2020

Pneumonia este un termen medical care se referă la o infecție a plămânilor cauzată de un virus sau o bacterie. De fapt, este un termen care se referă la multe etiologii diferite. Prin urmare, medicii o împart, de obicei, în două grupuri: pneumonia atipică și tipică.

La început, pneumonia atipică a fost denumită astfel pentru a face referire la cazurile produse de germeni diferiți și mai puțin frecvenți decât cei care produc pneumonia tipică. Însă, în zilele noastre, medicii folosesc acest termen și pentru a descrie diferențele la nivel simptomatic dintre cele două forme ale bolii.

Pneumonia atipică este cauzată în principal de Mycoplasma pneumoniae, urmată și de alți germeni atipici. Focarele sunt mai frecvente în toamnă și iarnă. În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre această afecțiune și cum să o identifici la timp.

Ce cauzează pneumonia atipică?

După cum am menționat mai sus, pneumonia atipică este o infecție pulmonară cauzată de viruși sau bacterii mai puțin frecvente. Se numește și pneumonie ambulantă, iar marea majoritate a cazurilor apar în toamnă și iarnă.

Deși cea mai frecventă cauză este infecția cu M. pneumoniae, și alți germeni pot provoca această afecțiune. Germenii asociați adesea cu pneumonia atipică sunt: Coxiella burnetti, Legionella pneumophila, Chlamydia pneumoniae și Chlamydia psitacci.

De regulă, pneumonia atipică este mai ușoară decât cea tipică. Cu toate acestea, atunci când este cauzată de Legionella, pot exista complicații și are o rată a mortalității mai mare.

Trebuie să menționăm faptul că, de multe ori, acest tip de pneumonie poate apărea după o răceală care durează mai mult de șapte sau zece zile. De exemplu, o răceală cauzată de un virus sincițial respirator care nu se vindecă definitiv poate duce la apariția pneumoniei atipice.

Fată care se confruntă cu pneumonia atipică
Pneumonia atipică este, în mod normal, mai puțin severă decât pneumonia tipică. Cu toate acestea, pot apărea complicații grave atunci când este cauzată de microorganisme precum Legionella pneumophila.

Ce simptome provoacă?

O altă diferență majoră între pneumonia atipică și cea tipică este reprezentată de simptomele clinice. Acestea vor depinde, în mare măsură, de zona plămânului în care se află infecția. Adică, dacă se află în cea mai înaltă parte a plămânilor, vor exista dificultăți mai mari de respirație.

Cel mai frecvent apar simptome de răceală sau gripă, cum ar fi febra în jurul valorii de 38 °C (100,4 °F) și frisoanele. În mod similar, este posibil să ai dureri în gât sau dureri de cap și chiar dureri de urechi sau piept. Deoarece există un disconfort general, în unele cazuri este posibil să te confrunți cu pierderea poftei de mâncare și vărsături.

Tusea în pneumonia atipică este o tuse uscată. Aceasta înseamnă că nu este însoțită de flegmă sau mucus. În plus, respirația este adesea dificilă și rapidă.

Bărbat care tușește
Un simptom caracteristic al pneumoniei atipice este tusea uscată. În plus, aceasta poate provoca dificultăți de respirație și respirație șuierătoare.

Cum tratează și diagnostichează medicii pneumonia atipică?

Pentru a diagnostica pneumonia atipică, este esențial ca medicul să cunoască toate simptomele. În plus, ar trebui să treci printr-un examen fizic complet, ce cuprinde ascultarea plămânilor. În acest fel, medicul va putea auzi zgomotele pe care le fac plămânii atunci când respiri.

Când vine vorba de pneumonia atipică, atunci când respiri, se aude un șuierat similar cu vântul. Uneori, medicul va solicita și o radiografie toracică, deoarece acest test dezvăluie adesea sursa infecției.

Deoarece majoritatea cauzelor sunt bacteriene, cel mai frecvent tratament este reprezentat de antibiotice. Dacă infecția nu este foarte gravă, le poți lua pe cale orală timp de 7 până la 10 zile. Este important de reținut faptul că pneumonia atipică poate fi contagioasă în unele cazuri.

Din acest motiv, îți recomandăm să eviți contactul cu alți oameni și să iei măsuri de igienă adecvate. De asemenea, atunci când ai simptome de avertizare, este important să consulți un medic pentru a afla care sunt opțiunile de tratament. Astfel, vei evita utilizarea antibioticelor fără prescripție medicală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.