Primul ajutor în stopul cardiac - Doza de Sănătate
 

Primul ajutor în stopul cardiac

Primul lucru pe care trebuie să-l faci în cazul unui stop cardiac brusc este să contactezi serviciile de urgență. Apoi, trebuie să pui în aplicare câteva măsuri de prim ajutor. Utilizarea unui defibrilator este cheia supraviețuirii.
Primul ajutor în stopul cardiac

Ultima actualizare: 06 noiembrie, 2021

Un stop cardiac este o situație în care respirația și circulația sângelui unei persoane se opresc brusc. Este un moment critic care pune în pericol viața persoanei care experimentează stopul cardiac. Cu toate acestea, problema are potențial reversibil dacă cineva acordă primul ajutor în stopul cardiac.

Ce înseamnă „potențial reversibil”? Ei bine, poți ajuta persoana în cauză dacă iei măsuri rapide și corecte.

Însă este important să reții că acest lucru nu este ca în filme. Stopul cardiac brusc este înconjurat de tot felul de mituri. În filme, persoana afectată se trezește brusc după ce este resuscitată, ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic. Aceasta este doar o deformare a realității. Într-o situație reală, persoana își va recăpăta conștiința doar prin stimularea electrică a inimii.

Poți fi cu adevărat de ajutor dacă știi cum să acționezi în această situație. Citește acest articol pentru a afla câteva sfaturi despre ce trebuie să faci în caz de stop cardiac brusc!

Primul ajutor în stopul cardiac este vital

Atât circulația sângelui, cât și respirația se opresc atunci când o persoană are un stop cardiac brusc. Ceea ce înseamnă acest lucru este că oxigenul nu mai ajunge în toate părțile corpului. Din păcate, creierul va suferi daune grave dacă această situație durează mai mult de 6 până la 8 minute.

Acesta este motivul pentru care este atât de important să iei măsuri rapide, deoarece 80% din cazuri apar în afara mediului medical. De fapt, aproape 60% apar în propria casă. În prezent, estimările indică faptul că doar 6 din 100 de persoane știu ce să facă în această situație.

Cei care suferă un stop cardiac brusc necesită sprijin vital de bază. Cu alte cuvinte, este vorba despre înlocuirea funcțiilor pe care persoana le-a pierdut prin luarea unor măsuri simple.

Scopul este de a menține fluxul de oxigen și circulația sângelui până la sosirea cadrelor medicale. Acestea vor stimula apoi inima pentru a încerca să o salveze.

Primul ajutor în stopul cardiac
Multe stopuri cardiace bruște au loc în afara spitalului, fie în locuri publice, fie în casa persoanei respective.

Ce trebuie să faci în caz de stop cardiac brusc?

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să știi să recunoști această situație. Atunci când ai în față o persoană inconștientă, trebuie să încerci să o stimulezi, astfel încât să-și recapete cunoștința. Este important să vorbești cu ea.

De asemenea, asigură-te că vă aflați într-un mediu sigur. De exemplu, persoana este întinsă în mijlocul drumului? Trebuie să o așezi departe de orice pericol. Contactează serviciul de urgență cât mai curând posibil.

Nu pierde timpul dacă ești sigur că persoana în cauză are un stop cardiac brusc. Așază-o pe spate și împinge-i ușor capul înapoi pentru menținerea căilor respiratorii deschise. Ține fruntea cu o mână și bărbia cu cealaltă.

Este important să poți descrie și explica toate detaliile situației atunci când contactezi serviciile de urgență. De asemenea, urmează instrucțiunile primite și cere-i altcuiva să găsească cel mai apropiat defibrilator.

Defibrilatoarele semiautomate sunt disponibile în anumite locuri publice. În orice caz, este necesar să începi RCP (resuscitarea cardiopulmonară) până la sosirea cadrelor medicale.

Medic care acordă primul ajutor în stopul cardiac
Utilizarea unui defibrilator este pasul fundamental pentru a ajuta o persoană care are un stop cardiac să-și recapete cunoștința.

Resuscitarea cardiopulmonară

Resuscitarea cardiopulmonară constă în comprimări toracice și ventilație. Trebuie să stai deasupra persoanei respective pentru a face compresii toracice. Întinde-ți brațele și pune palmele pe centrul pieptului.

Aplică ferm 30 de compresii toracice ritmice și apoi suflă în gura persoanei inconștiente – suflă aerul cu forță. Protocolul indică alternarea a două ventilații și apoi efectuarea de compresii toracice.

Aceasta este o manevră simplă, dar amănunțită. Prin urmare, salvatorii ar trebui să se ajute reciproc în timp ce fac compresiile toracice. Poți face cuiva mult bine învățând cum să faci aceste manevre.

S-ar putea să te intereseze...
Primul ajutor pentru durerile inghinale
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Primul ajutor pentru durerile inghinale

Ești o persoană atletică? Ai fost diagnosticat vreodată cu o durere inghinală? În ce constă primul ajutor pentru durerile inghinale?
Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.