Logo image
Logo image

Descoperă beneficiile păpădiei pentru ficat

3 minute
Păpădia este cunoscută pentru efectele sale detoxifiante. Însă dacă urmezi deja un tratament medicamentos, consultă un specialist înainte de a consuma această plantă pentru a te asigura că nu vor exista efecte secundare. 
Descoperă beneficiile păpădiei pentru ficat
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Chiar dacă mulți o consideră o simplă buruiană, păpădia este foarte benefică. Această plantă este diuretică și tratează o gamă largă de afecțiuni digestive și renale, însă este folosită și în bucătărie, ca ingredient în salate, de exemplu. În articolul de astăzi vom pune accent pe beneficiile păpădiei pentru ficat. Citește mai departe pentru a afla care sunt ele!

Proprietățile medicinale ale păpădiei

Some figure
  • Datorită componentelor sale deosebite, păpădia oferă organismului numeroși nutrienți. În plus, această plantă este un remediu detoxifiant natural, ajutând la eliminarea retenției de apă.
  • Păpădia stimulează secreția de bilă, care contribuie la combaterea problemelor digestive. Proprietățile sale laxative ajută și la tratarea constipației.
  • Totodată, păpădia are proprietăți stimulente, îmbunătățind activitatea rinichilor. Această plantă contribuie la tratarea problemelor cauzate de excesul de acid uric și gută.
  • Păpădia este folosită și pentru eliminarea pietrelor la rinichi.
  • În plus, aceasta este bogată în fier, oferind multe beneficii organismului.
  • Nu putem uita nici faptul că păpădia ajută la curățarea sângelui și la eliminarea toxinelor, contribuind la buna funcționare a organismului.

Beneficiile păpădiei pentru ficat

Păpădia este amară, stimulând ficatul și ajutând la detoxificarea acestuia. Această plantă este foarte utilă pentru persoanele care suferă de hepatită sau ciroză. Așa cum am menționat deja, efectele sale purificatoare ajută la curățarea sângelui și protejează ficatul împotriva posibilelor intoxicații cu chimicale sau alimente.

Ca plantă medicinală, păpădia este folosită pentru pacienții cu ciroză. În majoritatea cazurilor, această boală este cauzată de consumul excesiv de alcool, ducând la deteriorarea ficatului. Din fericire, unul dintre beneficiile păpădiei pentru ficat este combaterea cirozei. În acest sens, este recomandat să bei două – trei căni de ceai de păpădie pe zi.

Some figure

În general, păpădia este recomandată pentru a suplimenta tratamentul afecțiunilor hepatice. Însă remediul nu își va face efectul dacă nu te lași de fumat și de consumat alcool.

Totodată, păpădia este folosită după încheierea unui tratament cu medicamente antiinflamatoare pentru probleme hormonale sau de către persoanele supraponderale. Ceaiul fierbinte este cel mai recomandat deoarece, prin fierbere, apa extrage proprietățile menționate mai sus.

Efecte secundare

Nu este bine să bei ceai de păpădie pentru o perioadă mai lungă de patru luni, deoarece acesta poate avea efecte negative asupra pielii.

  • În cazul unui consum excesiv, pot apărea reacții alergice sau sensibilitate la expunerea la soare.
  • Alte efecte mai puțin întâlnite sunt diareea și durerile de burtă.

Considerații finale

Some figure

Pentru a te bucura de beneficiile păpădiei pentru ficat, poți adăuga acest ingredient în salate sau poți prepara un ceai detoxifiant. Acesta din urmă ajută digestia și sprijină activitatea renală, ținând la distanță anumite afecțiuni. Cu toate acestea, este important să îl bei în mod responsabil, cu moderație.

După cum poți vedea, deși este deranjantă pentru cei cărora nu le place să aibă buruieni în curte, păpădia este extrem de benefică. Dacă folosești acest remediu și observi anumite probleme, mergi la medic.

Nu consuma păpădia ca tratament principal, ci doar în completarea medicației prescrise de medicul specialist. 

În plus, îți recomandăm să adopți și alte obiceiuri sănătoase, cum ar fi sportul și mersul pe jos. Transpirația ajută la eliminarea toxinelor din corp și la arderea grăsimilor. Așa că, bucură-te de aerul curat în timp ce îți pui corpul în mișcare și culege și câteva flori de păpădie pentru un ceai fierbinte și sănătos.

 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Abdulrahman L. Al-Malki, Mohamed Kamel Abo-Golayel, Gamal Abo-Elnaga and Hassan Al-Beshri. Hepatoprotective effect of dandelion (Taraxacum officinale) against induced chronic liver cirrhosis. Academic Journals. Vol. 7(20), pp. 1494-1505, 25 May, 2013.
  • Jeon, H. J., Kang, H. J., Jung, H. J., Kang, Y. S., Lim, C. J., Kim, Y. M., & Park, E. H. (2008). Anti-inflammatory activity of Taraxacum officinale. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.09.006
  • Clare, B. A., Conroy, R. S., & Spelman, K. (2009). The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2008.0152

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.