Dieta pentru bilirubină ridicată: sfaturi și alimente recomandate
Îngălbenirea ochilor, a pielii sau a gingiilor nu este ceva obișnuit. Această situație este cunoscută sub numele de icter și este un semn clar că există o problemă în funcționarea ficatului. Dieta pentru bilirubina ridicată este de ajutor în caz de icter, însoțind tratamentul medicamentos.
Pentru a optimiza funcțiile ficatului, este indicat să adoptați o dietă sănătoasă, bazată pe produse proaspete, gătite simplu și ușor digerabile. În plus, este important să consumați vitamine, antioxidanți, fibre și apă.
Ce este hiperbilirubinemia?
Bilirubina este o substanță de culoare galbenă sau portocalie, ce apare ca urmare a descompunerii globulelor roșii sau în urma metabolismului enzimatic și al mioglobinei. Nuanța sa caracteristică este dată de un pigment.
Bilirubina circulă prin sânge către ficat, care este responsabil de excreție. Prin căile biliare, este expulzată în intestin și este eliminată odată cu fecalele. Valorile normale sunt între 0,1 și 1,2 miligrame per decilitru de sânge. Când nivelul este mai ridicat, apar hiperbilirubinemia și icterul.
Icterul este îngălbenirea pielii și a membranelor mucoase și este unul dintre semnele acumulării bilirubinei în sânge. Nu este frecvent, dar poate apărea la adulții cu boli hepatice, precum sindromul Gilbert, ciroza sau hepatita. Icterul apare chiar și la bebeluși, deoarece ficatul are nevoie de câteva zile pentru a putea procesa această moleculă.
O altă cauză a icterului sunt bolile care blochează căile biliare. O piatră sau o tumoare poate împiedica trecerea substanței în intestin, determinând o creștere a concentrației în sânge.
În plus, eliminarea sporită a eritrocitelor de către splină poate explica bilirubina ridicată.
Importanța dietei pentru reglarea bilirubinei
Ficatul are un rol esențial în digestie. Tot ceea ce este ingerat este filtrat de acest organ, care este responsabil de transformarea nutrienților în energie. Produce bilă, care este necesară pentru digestia grăsimilor. În plus, filtrează deșeurile organice, alcoolul, toxinele și medicamentele.
Prin urmare, orice aliment sau băutură implică efort din partea ficatului. Nutrienții și substanțe chimice fac această sarcină mai ușoară sau mai complicată. Excesul de grăsimi, sare și zahăr, precum și mesele foarte copioase sunt greu de digerat.
Dieta pentru bilirubină ridicată
Dieta pentru bilirubina ridicată trebuie să fie echilibrată și adaptată nevoilor fiecărei persoane. Este important ca toate felurile de mâncare să conțină proteine, carbohidrați sănătoși și cantități reduse de grăsimi.
1. Fructe și legume roșii
Antioxidanții sunt o componentă importantă în menținerea echilibrului oxidativ în ficat. Dacă acest echilibru este alterat, sănătatea ficatului este afectată. Din acest motiv, este necesar să consumați alimente care furnizează acești compuși.
Consumați fructe și legume roșii, deoarece conțin licopen. Food and Function a constatat că licopenul este benefic pentru persoanele cu leziuni hepatice, cancer, infertilitate și sindrom metabolic. Acest antioxidant util poate fi obținut din următoarele alimente:
- Roșii
- Pepene verde
- Guava
- Kaki
- Struguri negri
2. Fibre
După cum subliniază Fundația Americană pentru Ficat, fibrele permit ficatului să funcționeze în mod optim. Cele mai recomandate surse sunt legumele, cerealele integrale și fructele.
Un studiu publicat în revista Nutrition a arătat faptul că aportul de fibre alimentare are numeroase efecte asupra ficatului. Poate scădea atât inflamația hepatică, cât și cea sistemică și poate preveni fibroza hepatică.
3. Carne slabă, pește alb și leguminoase
Acestea sunt cele mai potrivite surse de proteine, deoarece sunt sărace în grăsimi. Aminoacizii sunt necesari în dieta pentru bilirubina ridicată deoarece ajută la regenerarea ficatului.
În această situație, se recomandă carnea de pui, iepure și pește alb. Leguminoasele în porții mici oferă și o mulțime de fibre.
4. Carbohidrați complecși
Carbohidrații reprezintă o sursă bună de energie, iar alimentele care îi furnizează sunt sănătoase pentru ficat. Pentru aceasta, este de preferat să alegeți cerealele integrale (orez, mei, secară, grâu, etc.) și derivatele acestora (pâine, paste). Pe lângă energie, conțin și vitamine, minerale și fibre care ajută la îmbunătățirea funcției hepatice și la reducerea bilirubinei.
5. Apă
Este important să beți suficiente lichide pentru a stimula funcția hepatică. Ideal este sa consumați între 1,5 și 2 litri de apă pe zi, ceea ce se traduce în aproximativ 8 pahare. În acest fel, veți crește producția de bila, ceea ce va favoriza eliminarea bilirubinei.
O altă băutură benefică este cafeaua. Dovezile științifice au arătat că poate preveni dezvoltarea problemelor hepatice și le poate ameliora atunci când au apărut deja.
Considerat până nu demult un obicei prost, astăzi datele privind consumul de cafea par să indice contrariul. Nu faceți exces, mai ales dacă aveți anumite sensibilități.
Recomandăm: Tratamente naturale pentru ficatul gras
Alimente de evitat în dieta pentru bilirubina ridicată
Potrivit diferiților experți, evitați:
- Grăsimile saturate și carnea procesată: cum ar fi smântâna, brânzeturile vechi, laptele integral, cârnații și carnea grasă. De asemenea, trebuie să evitați fast-food-ul, prăjelile, grăsimile trans și uleiul de palmier.
- Alcoolul: provoacă leziuni suplimentare ficatului.
- Peștele și crustaceele crude sau insuficient gătite.
- Băuturile răcoritoare, prăjiturile și alte alimente cu adaos de zahăr: acestea pot crește depozitele de grăsime din ficat.
Alte sfaturi pentru bilirubina ridicată
Persoanele care, din orice motiv, au această problemă de sănătate, trebuie să aibă o alimentație echilibrată și sănătoasă, adaptată stării lor. Este important să aveți 4 sau 5 mese mici pe zi, care să asigure o digestie ușoară.
În mod ideal, dieta zilnică ar trebui să fie formată din 3 feluri principale și 1 sau 2 gustări. În plus, între mese nu trebuie să treacă mai mult de 5 ore. Micul dejun trebuie consumat la mai puțin de o oră după trezire pentru a evita creșterea bilirubinei.
În afară de dietă, există și alte obiceiuri sau comportamente care pot crește nivelul de bilirubină din sânge. După cum subliniază British Liver Trust Foundation , icterul devine mai evident în următoarele situații:
- Perioade de post și diete sărace în calorii
- Stres.
- Boli infecțioase
- Sport intens
Se recomandă desfășurarea unor activități care să promoveze sănătatea ficatului, cum ar fi evitarea grăsimilor saturate și a băuturilor alcoolice. În plus, s-a dovedit că exercițiile fizice regulate îmbunătățesc funcția ficatului și scad nivelul de grăsime din acesta, potrivit British Journal of Sports Medicine.
Dieta adecvată ajută la scăderea bilirubinei
Pentru a reduce nivelul bilirubinei din sânge și a avea grijă de funcția ficatului, este necesară o dietă care să ofere fibre, proteine, vitamine și carbohidrați. Fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele și carnea slabă sunt cele mai potrivite alimente în această situație.
Cu toate acestea, trebuie să rețineți că, dacă icterul este însoțit de alte simptome, precum greață, pierderea poftei de mâncare, lipsă de energie sau retenție de lichide, trebuie să consultați medicul cu privire la cea mai potrivită dietă.
S-ar putea să te intereseze...