Acestea sunt cele mai bune 7 plante medicinale pentru a proteja ficatul
 

Acestea sunt cele mai bune 7 plante medicinale pentru a proteja ficatul

Pentru a promova sănătatea ficatului, pe lângă consumul acestor remedii, este foarte important să urmăm o dietă echilibrată și să reducem aportul de grăsimi.
Acestea sunt cele mai bune 7 plante medicinale pentru a proteja ficatul
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Deoarece ficatul îndeplinește o mare varietate de sarcini esențiale vieții, protejarea lui este esențială pentru o sănătate de fier. În acest sens, medicina alternativă are câteva propuneri interesante. Care sunt cele mai bune plante medicinale pentru a proteja ficatul ficatul?

Ciroza, hepatita, boala ficatului gras non-alcoolic și ciroza din cauza consumului de alcool sunt unele dintre cele mai frecvente boli hepatice, care afectează foarte mult calitatea vieții. Pentru a le preveni, este indicat să adoptați obiceiuri sănătoase, să faceți controale regulate și să urmați indicațiile medicului.

Cele mai bune 7 plante medicinale pentru a proteja ficatul

1. Ciulinul de lapte, planta numărul 1 pentru protejarea ficatului

Plante medicinale pentru a proteja ficatul

 

Numit în multe culturi „gardianul ficatului”, ciulinul de lapte este cunoscut drept unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru sănătatea ficatului. Acest lucru se datorează faptului că are efecte hepatoprotectoare și ajută la curățarea ficatului și a vezicii biliare.

Pentru a profita de el, este recomandat să consumați infuzii, ținând cont de faptul că aportul zilnic nu trebuie să depășească 250 mg.

2. Anghinare

Potrivit datelor Fundației Spaniole pentru Nutriție, anghinarea oferă o anumită cantitate de proteine, fibre, fosfor, potasiu, steroli și cinarină. Din acest motiv, consumul acesteia – sub formă de tonic – este benefic pentru sănătatea ficatului. Cum? Prin sprijinirea proceselor de digestie si purificare.

Se spune că tonicul de anghinare este deosebit de util pentru persoanele cu colesterol ridicat. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să susțină acest lucru, așa că cel mai bine este să alegeți să integrați anghinarea – în diferite moduri – într-o dietă echilibrată.

3. Rădăcină de păpădie

Păpădia pe lista de plante medicinale pentru a proteja ficatul

 

Păpădiei i se atribuie proprietăți hepatoprotectoare. Este o plantă care susține detoxifierea organismului.

De fapt, conform înțelepciunii populare, se recomandă pentru evitarea excesului de apă în țesuturile hepatice. În plus, se spune că crește producția de bilă și promovează eliminarea toxinelor pentru a facilita digestia și alte procese de bază. Din această plantă se obțin cantități semnificative de vitamina A, C și D și minerale precum calciul și fierul.

Pentru a profita de ea, este necesar să o fierbeți în apă și să beți infuzia de câteva ori pe zi, dacă medicul este de acord.

4. Mentă

Uleiul său este folosit pentru a ameliora diverse probleme, cum ar fi: greață, vărsături, arsuri la stomac, diaree, durere și disconfort la stomac. Cu toate acestea, a fost folosită și pentru a ameliora migrenele, disconfortul cauzat de menstruație și problemele ficatului și ale vezicii biliare.

În loc să consumați băuturi răcoritoare și alte băuturi industriale bogate în sodiu și zahăr, puteți consuma o infuzie ușoară de mentă. Acest lucru vă va ajuta să rămâneți hidratați și să ameliorați anumite disconforturi ocazionale.

5. Turmeric

Rădăcină de curcuma

Turmericul este unul dintre cele mai bune alimente pentru a elimina toxinele din sânge și ficat. Acest lucru se datorează faptului că principalul său compus activ, curcumina, are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Datorita proprietăților antioxidante, consumul acestuia poate fi benefic pentru sănătatea ficatului.

6. Rostopască

Rostopasca este o altă plantă utilă pentru curățarea ficatului și a vezicii biliare. Conține substanțe active care împiedică acumularea de toxine în ficat.

Pentru a profita de ea, se poate prepara sub formă de infuzie. Se consumă cu moderație, atât timp cât medicul este de acord.

7. Rozmarin

Rozmarinul este o plantă comună care este cultivată în multe zone ale lumii. Are multe întrebuințări atât în bucătărie, cât și ca plantă medicinală.

Una dintre utilizările sale mai puțin cunoscute este ca protector hepatic datorită proprietăților sale coleretice, hepatoprotectoare și antitumorale. În plus, se remarcă și prin capacitatea sa antioxidantă.

Un ceai simplu de rozmarin poate fi preparat din 1 lingură de plantă uscată la cana de apă. Se fierbe 2 minute și se lasă să stea 5 minute cu recipientul acoperit. Puteți consuma 1sau 2 căni pe zi.

Plante medicinale pentru a proteja ficatul: concluzie

Este important să țineți cont de faptul că aportul acestor plante trebuie întotdeauna autorizat de medic pentru a evita reacțiile adverse și disconfortul. Dacă medicul este de acord, amintiți-vă că trebuie să aveți și obiceiuri corecte de viață pentru a îngriji și proteja ficatul. Obiceiurile sănătoase sunt decisive.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • al-Sereiti M. R, Abu-Amer K. M, Sen P. Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potential. Indian Journal of Experimental Biology. Febrero 1999. 37 (2): 124-30.
  • Fundación Española de la Nutrición. Alcahofa.
  • García Pagán J. C, Calleja J. L, Bañares R. Enfermedades hepáticas. Jornada de actualización en Gastroenterología aplicada. Gastroenterología Patológica. 2006. 29 (Suppl 3):99-111.
  • Herrera González, Alfredo, et al. “Hígado graso: Enfoque diagnóstico y terapéutico.” Revista Cubana de Medicina 46.1 (2007): 0-0.
  • Martín-Domínguez, Verónica, et al. “Etiopatogenia, diagnóstico y tratamiento de la enfermedad del hígado graso no alcohólica.” Revista Española de Enfermedades Digestivas 105.7 (2013): 409-420.
  • Trujillo, Karem Justhin Rodas. “Propiedades terapéuticas de la Curcuma longa relacionadas con la prevención y tratamiento de enfermedades crónicas.” In Crescendo Ciencias de la salud 3.2 (2016): 171-177.
  • Vázquez Frías R, Reyes García J. G, et al. Silimarina, ácido alfa lipoico y seleniometionina en el tratamiento del hígado graso: revisión sistemática de la literatura. Anales Médicos. Enero-Marzo 2013. 58 (1): 37-46.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.