Dușul intern de pe TikTok: rețeta cu beneficii discutabile
 

Dușul intern de pe TikTok: rețeta cu beneficii discutabile

Dușul intern este o băutură populară pe rețelele sociale precum TikTok. Fanii săi ne asigură că ajută la combaterea constipației și la pierderea în greutate.
Dușul intern de pe TikTok: rețeta cu beneficii discutabile
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

„Dușul intern” a devenit popular pe rețelele de socializare și este făcută din apă și semințe de chia. În principiu, este o alternativă pentru a pierde în greutate, deși fanii săi susțin că are mai multe beneficii.

Totuși, trebuie evidențiată necesitatea de a fi atenți la asemenea trenduri, deoarece ele pot să nu fie susținute de dovezi științifice și pot fi dăunătoare. În general, slăbirea eficientă se realizează prin implementarea unor obiceiuri de viață sănătoase.

O dietă ușor hipocalorică și exercițiile fizice sunt esențiale. Fără acestea, rezultate bune nu se mențin în timp. Așadar, să vedem cum funcționează această băutură și care sunt posibilele ei beneficii.

Ce este dușul intern de pe TikTok?

Dușul intern este o băutură care se prepară din semințe de chia și apă. Prin înmuierea acestor semințe în lichid — lăsându-le să se odihnească câteva minute — dimensiunea lor crește de până la 12 ori și consistența devine gelatinoasă.

Principalul beneficiu este legat de un tranzit intestinal mai eficient. Este clar că semințele de chia sunt o sursă de fibre, o substanță care s-a dovedit a fi decisivă în îmbunătățirea sănătății digestive.

Fibrele cresc volumul scaunului, ceea ce permite o mai mare stimulare a mecanoreceptorilor și a mișcărilor peristaltice. Astfel, constipația va fi redusă.

Fibrele sunt vitale în îmbunătățirea compoziției microbiotei. Servesc ca substrat energetic pentru bacteriile care locuiesc în tubul digestiv. În acest fel, sunt evitate pierderile de densitate care pot favoriza dezvoltarea ulterioară a disbiozei.

După cum se precizează într-un studiu publicat în Alimentary Pharmacology & Therapeutics, după aportul de fibre se generează o serie de acizi grași cu caracter antiinflamator, esențiali pentru evitarea patologiilor complexe.

Nu trebuie să uităm de capacitatea fibrelor de a stimula senzația de sațietate, documentată în cercetările publicate în Nutrition Reviews . Acest lucru va reduce cantitatea de alimente consumate pe parcursul zilei, rezultând un deficit de energie și pierdere în greutate.

Băutură cu semințe de chia și lămâie

Băutura pe bază de semințe de chia funcționează?

Adevărul este că includerea mai multor fibre în dietă este adesea benefică. Trebuie avut în vedere că în puține ocazii sunt îndeplinite cerințele zilnice, adică aproximativ 25 de grame de fibre. Atingerea acestui nivel scade incidența multor patologii cronice care afectează tractul digestiv.

Desigur, creșterea aportului de fibre nu este soluția universală. Dacă există disbioză, fibrele pot fi contraproductive. Fibrele nu promovează dezvoltarea bacteriilor într-un mod selectiv.

Microorganismele bune și agenții patogeni se vor dezvolta simultan. Prin urmare, în anumite circumstanțe, este bine să se limiteze temporar aportul de fibre, completându-l cu un tratament cu probiotice.

În ceea ce privește pierderea în greutate, dușul intern este doar un supliment. Nu poate topi grăsimile sau arde kilogramele în plus. Aportul său va sprijini controlul apetitului.

Alte modalități de a include fibrele în dietă

Dușul intern presupune un aport considerabil de fibre, dar există și alte alternative de optimizare a consumului. Cel mai bine este să creșteți prezența alimentelor vegetale în dietă.

Această clasă de produse se remarcă și prin concentrația de vitamine, minerale și compuși antioxidanți. Sunt benefice pentru organism, așa că se recomandă consumul a 5 porții pe zi.

Includerea cerealelor integrale în dietă este o altă opțiune. Verificați să nu conțină prea multe zaharuri simple. O opțiune bună sunt fulgii de ovăz.

Coș cu fructe

Dușul intern: o sursă bună de fibre

După cum ați văzut, cele mai multe dintre beneficiile dușului intern sunt experimentate grație aportului de fibre. De fapt, mulți experți în nutriție recomandă includerea semințelor de chia în dieta obișnuită datorită prezenței acestui element.

Cu toate acestea, semințele de chia nu sunt singurul aliment care poate genera un efect pozitiv de acest tip. Cheia este garantarea varietății la nivel alimentar. În plus, este necesar ca porțiile să fie medii, deoarece excesul poate fi contraproductiv, mai ales în procesele de disbioză. În acest sens, cel mai bine este să consultați un medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tabbers, M. M., & Benninga, M. A. (2015). Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ clinical evidence2015, 0303.
  • Simpson, H. L., & Campbell, B. J. (2015). Review article: dietary fibre-microbiota interactions. Alimentary pharmacology & therapeutics42(2), 158–179. https://doi.org/10.1111/apt.13248
  • Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition reviews74(2), 131–147. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv063

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.