7 beneficii uimitoare ale semințelor de chia
 

7 beneficii uimitoare ale semințelor de chia

Pe lângă faptul că sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, semințele de chia sunt pline de energie, sunt sățioase și vă pot ajuta să pierdeți în greutate.
7 beneficii uimitoare ale semințelor de chia

Ultima actualizare: 02 septembrie, 2021

Aceste semințe mici fără gluten, bogate în fibre și antioxidanți sunt la modă. Semințele de chia sunt minunate pentru toată lumea, de la vedete și sportivi, până la copii. Descoperiți 7 beneficii uimitoare ale semințelor de chia!

Cuvântul chía este de origine mayașă și înseamnă „tărie”. Mii de ani, aceste semințe au fost un aliment de bază în țările din America Centrală. De-a lungul timpului, au fost încorporate în tot felul de preparate. Acest lucru se datorează faptului că semințele de chia conțin vitamine, acizi grași omega-3 și minerale.

Semințele de chia sunt consumate acum în întreaga lume și sunt incluse în toate tipurile de rețete, atât sărate, cât și dulci: piureuri de fructe, deserturi, pâine, salate, etc. Aroma lor ușoară nu schimbă gustul mâncării, dar îi pot conferi o textură diferită, ușor crocantă.

Proprietăți nutriționale ale semințelor de chia

Beneficii uimitoare ale semințelor de chia pentru sănătate

 

Potrivit Societății Americane de Nutriție, acest superaliment conține de 5 ori mai mult calciu decât laptele, fiind un substitut alimentar ideal pentru vegani și pentru cei care sunt intoleranți la lactoză. Semințele de chia:

  • Conțin mai multe proteine decât legumele.
  • Sunt de trei ori mai bogate în fier decât spanacul.
  • Conțin de trei ori mai mulți antioxidanți decât afinele (care pot ajuta la prevenirea oxidării celulelor).
  • Oferă de două ori mai mult potasiu decât o banană.
  • Conțin de două ori mai multe fibre decât ovăzul (care poate favoriza digestia).

7 beneficii uimitoare ale semințelor de chia

1. Sunt sățioase

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Politehnic Național din Mexic, semințele de chia au proprietăți care pot ajuta în mod semnificativ la satisfacerea foamei. Este bine să adăugați (cel puțin) o linguriță de semințe de chia în gustări pentru a nu apela la alte opțiuni bogate în calorii atunci când vă este foame între mese.

Când intră în contact cu lichid, semințele de chia se umflă de până la 10 ori, inducând senzația de sațietate. Ajută la pierderea în greutate sau vă ajută să mențineți o greutate sănătoasă.

2. Promovează hidratarea

Nu beți multe lichide în timpul zilei? Poate uitați sau nu vă place să beți apă. În acest caz, creșterea aportului de semințe de chia înmuiate în apă poate favoriza hidratarea. Totuși, nu există studii care să confirme această teorie.

3. Reduc durerile articulare

Acizii grași omega-3 din semințele de chia sunt antiinflamatori, după cum arată acest studiu realizat de Departamentul de Medicină de la Universitatea din Chile. Sunt o opțiune bună dacă suferiți de dureri articulare sau dacă sunteți susceptibili la apariția leziunilor în anumite zone, cum ar fi genunchii.

Potrivit unei investigații efectuate de Universitatea Adventistă din Plata, Argentina, semințele de chia ideale pentru ameliorarea disconfortului cauzat de artrită și osteoartrită.

4. Protejează împotriva poluării

Pe lângă stres, toxinele și poluarea sunt factori importanți ce duc la îmbolnăvire. Dacă adăugați asta la fumul de tutun și razele UVA, consecințele pot fi foarte grave. Semințele de chia vă pot ajuta să vă protejați de aceste toxine. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice suficiente pentru a susține această afirmație.

5. Oferă multă energie

Vă simțiți foarte obosiți în ultima vreme sau aveți dificultăți de concentrare? Dacă da, este timpul să luați în considerare adăugarea semințelor de chia în dietă. Veți fi mai activi atunci când vă treziți dimineața .

Deoarece conțin mai multe proteine și potasiu decât majoritatea fructelor și legumelor, pot să vă ofere acea doză de energie care vă lipsește. Sunt ideale pentru luni dimineața!

6. Ajută la creșterea masei musculare

Lingură de lemn cu semințe de chia

 

Un alt avantaj al consumului de semințe de chia este legat de energie. Când vă antrenați și doriți să construiți masă musculară, puteți recurge la suplimente care nu sunt bune pentru sănătate sau care pot avea efecte secundare negative.

Un înlocuitor natural excelent pentru aceste suplimente sunt semințele de chia, deoarece se crede că măresc masa musculară. Totuși, acest studiu, publicat în revista spaniolă Nutrición Hospitalaria, respinge acest fapt, considerând că există o lipsă de dovezi pentru a face o astfel de afirmație.

În concluzie

Pentru a vă bucura de toate beneficiile semințelor de chia, Consiliul pentru alimentație și nutriție al Institutului Național de Medicină recomandă următoarele cantități zilnice:

  • Bărbați sub 58 de ani = 37 g
  • Bărbați peste 58 de ani = 30 g
  • Femei sub 50 de ani = 25 g
  • Femei peste 50 de ani = 21 g

Vă recomandăm să înmuiați semințele de chia în apă cu cel puțin o jumătate de oră înainte de consum. Acest lucru va ajuta la sporirea proprietăților naturale și va produce „lapte” de chia, care poate fi folosit pentru a îmbogăți alte mese și băuturi.

Pentru a face „lapte” de chia, puneți o lingură de semințe într-un pahar de apă. Strecurați amestecul și beți imediat. Deoarece semințele sunt, în general, de dimensiuni mici, nu este necesar să le strecurați – totul depinde de gusturi.

S-ar putea să te intereseze...
Ce este și care sunt beneficiile ovăzului coloidal?
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Ce este și care sunt beneficiile ovăzului coloidal?

Care sunt beneficiile ovăzului coloidal în ceea ce privește îngrijirea și tratarea afecțiunilor pielii? Învață cum să-l prepari acasă!
Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.