Proprietățile și beneficiile laptelui de ovăz - Doza de Sănătate
 

Proprietățile și beneficiile laptelui de ovăz

Laptele de ovăz este o băutură cu un profil nutrițional excelent, care ajută la prevenirea tulburărilor metabolice și digestive, pe lângă multe alte beneficii. Ia notițe!
Proprietățile și beneficiile laptelui de ovăz
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Beneficiile laptelui de ovăz îl fac o alternativă excelentă pentru persoanele care urmează o dietă vegană sau vegetariană. Este minunat pentru cei care nu mai doresc să consume băuturi de origine animală sau pentru persoanele care suferă de intoleranță la lactoză.

Oricare ar fi cazul, laptele de ovăz este o opțiune naturală excelentă, chiar și pentru cei mici, datorită valorii sale nutritive și beneficiilor pe care le oferă. Dar este posibil să te fi întrebat deja: de ce se numește lapte de ovăz dacă nu este un produs lactat? Acest nume se datorează unui impuls publicitar, derivat probabil din apariția laptelui de soia. Totuși, denumirea sa corectă este băutură de ovăz sau băutură vegetală de ovăz.

Beneficiile nutriționale ale laptelui de ovăz

În 100 ml de lapte de ovăz găsim următoarele substanțe nutritive:

  • 1 g de proteine
  • 0,04 g sodiu
  • 0% colesterol
  • 0% lactoză
  • 1,5 g de grăsimi (dintre care 42% sunt polinesaturate)
  • 9,7% din cantitatea de fibre recomandată pentru consum zilnic

Datorită caracteristicilor sale, există multe beneficii ale laptelui de ovăz pentru persoanele care nu pot consuma lactoză sau care au niveluri ridicate de grăsime în sânge. În plus, cantitatea redusă de sodiu face ca laptele de ovăz să fie excelent pentru persoanele care au tensiune arterială crescută.

Proprietățile nutriționale ale laptelui de ovăz

Castron cu fulgi de ovăz
Ovăzul este un aliment bogat în fibre, cu multe beneficii pentru sănătatea digestivă.

Beneficiile laptelui de ovăz includ o mulțime de nutrienți esențiali și o mare varietate de proprietăți, ideale pentru o dietă sănătoasă, variată și echilibrată.

Fibre

Laptele de ovăz oferă cantități mari de fibre, care sunt esențiale pentru buna funcționare a intestinelor. Acestea ajută la reglarea tranzitului intestinal și la prevenirea sau tratarea constipației.

Carbohidrați

Laptele de ovăz este o băutură care oferă energie. Mai presus de toate, are o concentrație mare de carbohidrați sănătoși. De fapt, 100 de grame de lapte de ovăz oferă aproape 10 grame de carbohidrați complecși.

Conținut ridicat de proteine

Laptele de ovăz se remarcă datorită conținutului său ridicat de proteine, deși, evident, în comparație cu băuturile pe bază de lapte de origine animală, cum ar fi laptele de vacă, acesta oferă mult mai puține. Cu toate acestea, 1 cană de lapte de ovăz oferă 2 grame de proteine.

Conținut ridicat de vitamina B

Un alt beneficiu al laptelui de ovăz este faptul că oferă multe vitamine din grupul B, care sunt esențiale pentru sistemul nervos.

Aminoacizi esențiali

Laptele de ovăz conține, de asemenea, cantități însemnate de aminoacizi esențiali, care ajută corpul să formeze țesuturi noi și să mențină sistemul muscular și nervos în stare optimă.

Conținut ridicat de calciu

Deși asociem calciul cu produsele lactate, știai că 100 de grame de lapte de ovăz conțin 120 mg de calciu? Acest mineral contribuie la sănătatea oaselor, ajutându-le dezvoltarea și menținându-le puternice și sănătoase.

Beneficiile pentru sănătate ale laptelui de ovăz

Beneficiile laptelui de ovăz
Laptele de ovăz este o opțiune bună pentru a preveni multe probleme metabolice și cardiovasculare.

Tot ceea ce știm astăzi confirmă sau sporește cunoștințele despre medicina populară și ne permite să confirmăm faptul că ovăzul este un aliment eficient pentru menținerea sau recuperarea sănătății.

1. Scade colesterolul

Laptele de ovăz nu conține colesterol și, de fapt, este considerat o băutură excelentă pentru a ajuta corpul să scadă nivelurile ridicate de grăsimi din sânge (nu doar colesterolul, ci și trigliceridele). În plus, după cum au confirmat studiile, consumul regulat de ovăz previne obezitatea, reduce distribuția grăsimilor pe abdomen și îmbunătățește funcția hepatică.

2. Ajută la curățarea corpului

Laptele de ovăz este un purificator, ceea ce înseamnă că este perfect pentru a-ți detoxifica organismul. În același timp, te poate ajuta să pierzi în greutate, deoarece te ajută să te saturi consumând mai puține calorii.

3. Ține sub control glicemia

Laptele de ovăz stimulează activitatea pancreatică și este o sursă de carbohidrați și fibre cu absorbție lentă. Diabeticii care nu sunt dependenți de insulină pot folosi lapte de ovăz pentru stabilizarea nivelului zahărului din sânge. Consumul acestuia la micul dejun, de exemplu, te ajută să-ți ții sub control glicemia.

4. Te protejează împotriva cancerului

Anumite studii efectuate în Statele Unite par să coreleze consumul de lapte de ovăz cu un anumit nivel de protecție împotriva anumitor tipuri de cancer, precum cancerul de colon, sân și prostată. Acest lucru este deosebit de important într-o perioadă în care rata mortalității oncologice crește de la an la an.

5. Promovează sănătatea digestivă

Multe persoane cu ulcer peptic beau zilnic lapte de ovăz pentru a atenua simptomele. De asemenea, laptele de ovăz este util în cazurile de arsuri la stomac, gastrită, constipație (băutură cu cereale integrale), diaree (băutură cu cereale decorticate) și gaze.

O analiză efectuată în 2014 a diferitelor studii științifice făcute până în acel moment referitoare la efectele ovăzului asupra constipației, a constatat că, într-adevăr, ovăzul poate crește în mod semnificativ volumul fecalelor și ameliorează constipația.

În concluzie, sperăm că toate aceste informații au fost utile. Adaugă această băutură în dietă. Suntem siguri că te vei bucura de numeroasele beneficii ale laptelui de ovăz!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jensen T., Adelmalek MF., Sullivan S., Nadeau KJ., et al., Fructose and sugar: a major mediator of non alcoholic fatty liver disease. J Hepal, 2018. 68 (5): 1063-1075.
  • Burt LA., Billington EO., Rose MS., Raymond DA., et al., Effect of high dose vitamin D supplementation on volumetric bone density and bone strength: a randomized clinical trial. JAMA, 2019. 322 (8): 736-745.
  • Chang HC., Huang CN., Yeh DM., Wang SJ., et al., Oat prevents obesity and abdominal fat distribution, and improves liver function in humans. Plants Foods Hum Nutr, 2013.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.