Ce este și care sunt beneficiile ovăzului coloidal? - Doza de Sănătate
 

Ce este și care sunt beneficiile ovăzului coloidal?

Ovăzul coloidal a devenit un ingredient popular în îngrijirea pielii. Datorită beneficiilor sale, acest produs este ideal pentru tratarea anumitor afecțiuni ale pielii.
Ce este și care sunt beneficiile ovăzului coloidal?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ovăzul coloidal este un ingredient natural, popular datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătatea pielii. Potrivit unui articol publicat în Journal of Drugs in Dermatology, ovăzul este un agent calmant și este reglementat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) datorită utilizării sale farmacologice. Acest produs este disponibil în mai multe formate, de la pudre de baie la șampoane, creme de ras și loțiuni. Care sunt beneficiile ovăzului coloidal? 

Ce este ovăzul coloidal?

Ovăzul coloidal se obține prin măcinarea boabelor de ovăz (Avena sativa) într-o pulbere fină. Industria cosmetică folosește acest produs într-o gamă largă de formule pentru sănătatea personală, în special în produsele de îngrijire a pielii.

Un studiu apărut în Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology explică faptul că ovăzul coloidal are o compoziție chimică complexă ce constă în polizaharide, lipide, proteine, flavonoide, vitamine și minerale. În plus, consumatorii apreciază acest ingredient pentru capacitatea sa hidratantă, precum și pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante.

Pudră de ovăz coloidal
Utilizarea dermatologică a ovăzului coloidal este susținută de numeroase studii științifice.

Beneficiile ovăzului coloidal

Compoziția nutrițională a ovăzului oferă consumatorilor o serie de beneficii pentru sănătate, mai ales atunci când este folosit pentru afecțiunile pielii. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și emoliente, ajută la repararea pielii deteriorate și poate ameliora unele afecțiuni, cum ar fi:

 • Erupțiile cutanate
 • Petele pe piele
 • Mâncărimea și eczemele
 • Pielea uscată
 • Dermatita atopică
 • Arsurile
 • Iritația de scutec

Emolienții găsiți în ovăz netezesc și hidratează pielea, ceea ce ajută la ameliorarea simptomelor precum mâncărimea și descuamarea. Desigur, există multe produse naturale care pot ajuta în acest scop, dar mulți oameni aleg ovăzul, deoarece poate fi folosit pentru toate tipurile de piele.

Studiile sugerează faptul că ovăzul coloidal poate fi utilizat și pentru combaterea simptomelor xerozei și pielii extrem de uscate. Acest tratament este sigur, ușor de tolerabil și poate ajuta la reducerea nevoii administrării de steroizi cortizonici topici, evitând astfel efectele secundare.

Trebuie să clarificăm faptul că ovăzul coloidal nu reprezintă o apărare de primă linie în prevenirea problemelor pielii. Când vine vorba de arsuri moderate până la severe, acnee și dermatită, trebuie să mergi întotdeauna la dermatolog pentru a afla care sunt opțiunile de tratament. Produsele din ovăz sunt adesea utilizate împreună cu alte medicamente pentru a calma disconfortul pielii.

Cum se utilizează acest ingredient

Cel mai simplu mod de a folosi ovăzul coloidal este să amesteci pulberea fină în apa de baie. Cu toate acestea, așa cum am menționat anterior, sunt disponibile și geluri de corp cu ovăz, loțiuni și o mare varietate de alte produse.

Urmează cu atenție instrucțiunile indicate pe ambalaj și, dacă ai întrebări, contactează medicul sau farmacistul. Aplică ovăzul coloidal pe zonele afectate după necesități. Dacă ai mâinile uscate, îți recomandăm să aplici loțiunea de fiecare dată când te speli pe mâini.

În mod similar, atunci când utilizezi o cremă sau o loțiune cu ovăz pentru a trata erupția de scutec, ar trebui să speli și să usuci întotdeauna corect zona înainte de a aplica produsul. Evită să pui creme pe zone sensibile, cum ar fi în jurul ochilor, în gură și nas și pe organele genitale. Nu aplica ovăz pe pielea lezată, crăpată sau zgâriată.

Sunt produsele cu ovăz coloidal sigure?

Ovăzul coloidal este sigur pentru majoritatea oamenilor. De fapt, până în prezent, nu există nicio dovadă a efectelor secundare negative după utilizare.

Totuși, nu îți recomandăm să utilizezi produse cu ovăz pentru a trata afecțiunile pielii dacă ai o alergie cunoscută la ovăz sau ești sensibil la produsele derivate din ovăz. Dacă mâncărimea se agravează sau ai o erupție cutanată după utilizarea ovăzului coloidal, întrerupe tratamentul.

Cum se prepară ovăzul coloidal acasă

Cu toate că este mai simplu să cumperi ovăz coloidal gata preparat, poți să-l faci acasă în doar câțiva pași simpli. Produsul final este ideal pentru baie sau pentru a prepara o mască naturală.

Ingrediente

 • 1/2 cană de ovăz integral (125 g)
 • Un robot de bucătărie sau un blender

Mod de preparare

 • Pentru început, pune ovăzul integral brut în robotul de bucătărie sau în blender.
 • Procesează ovăzul până când se formează o pulbere fină și moale.
 • Pentru a vedea dacă pulberea este suficient de fină, amestecă o cantitate mică cu apă. Dacă apa devine albă-lăptoasă, pulberea de fulgi de ovăz coloidal este gata.
Beneficiile ovăzului coloidal pentru piele
Poți adăuga ovăz coloidal în apa de baie sau poți pregăti o mască de față.

Beneficiile ovăzului coloidal: un ingredient calmant pentru piele

Există multe motive pentru a adăuga ovăz coloidal în rutina de îngrijire a pielii. Este un ingredient simplu pe care îl pot folosi chiar și persoanele cu cea mai sensibilă piele. Datorită compoziției sale, ajută la protejarea pielii și la combaterea uscăciunii.

Cel mai interesant lucru despre acest produs este faptul că este disponibil în mai multe formate și poate fi preparat cu ușurință chiar și acasă din ovăz integral. Ce crezi, îl vei încerca? Nu uita să discuți cu dermatologul dacă ai întrebări sau nelămuriri!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Kurtz ES, Wallo W. Colloidal oatmeal: history, chemistry and clinical properties. J Drugs Dermatol. 2007 Feb;6(2):167-70. PMID: 17373175.
 • Criquet M, Roure R, Dayan L, Nollent V, Bertin C. Safety and efficacy of personal care products containing colloidal oatmeal. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2012;5:183-193. doi:10.2147/CCID.S31375}
 • Reynertson KA, Garay M, Nebus J, Chon S, Kaur S, Mahmood K, Kizoulis M, Southall MD. Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. J Drugs Dermatol. 2015 Jan;14(1):43-8. PMID: 25607907.
 • Fowler JF Jr. Colloidal oatmeal formulations and the treatment of atopic dermatitis. J Drugs Dermatol. 2014 Oct;13(10):1180-3; quiz 1184-5. PMID: 25607551.
 • Diluvio L, Dattola A, Cannizzaro MV, Franceschini C, Bianchi L. Clinical and confocal evaluation of avenanthramides-based daily cleansing and emollient cream in pediatric population affected by atopic dermatitis and xerosis. G Ital Dermatol Venereol. 2019 Feb;154(1):32-36. doi: 10.23736/S0392-0488.18.06002-9. Epub 2018 Sep 12. PMID: 30207438.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.