Tipuri și tratamente pentru iritația de scutec - Doza de Sănătate
 

Tipuri și tratamente pentru iritația de scutec

Iritația de scutec este una dintre cele mai frecvente probleme dermatologice la copii. Deși nu provoacă în general complicații, este foarte deranjantă. Astăzi vom discuta despre diferitele tipuri de iritație de scutec, despre simptomele acestora și despre cum să le tratezi.
Tipuri și tratamente pentru iritația de scutec

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Iritația de scutec este cea mai frecventă tulburare a pielii la sugari. Există diferite tipuri de iritație de scutec. De obicei, este o afecțiune ușoară care necesită o intervenție minimă. În majoritatea cazurilor, apare pe fese și zona genitală. Însă poate apărea și pe abdomenul inferior și pe coapsele superioare din cauza contactului cu iritanții. Ce tratamente pentru iritația de scutec există?

Conform informațiilor oferite de Pediatric Dermatology, această afecțiune este rezultatul fricțiunii, suprahidratării și modificării pH-ului pielii, printre altele. În plus, este mai des întâlnită în primul an de viață al bebelușului.

Simptomele iritației de scutec

Iritația de scutec este o reacție inflamatorie a pielii ce apare în zona scutecului. Bebelușii au pielea mai subțire, iar aceasta produce mai puține secreții. Acest lucru îi face mai sensibili la infecții sau iritații. Chiar și așa, cel mai important factor în această afecțiune este acoperirea pielii cu scutecul.

Simptomatologia depinde de gravitatea și durata evoluției dermatitei. Conform informațiilor compilate de Societatea spaniolă de medicină ambulatorie și asistență primară, unele dintre manifestările clinice ale iritației de scutec sunt următoarele:

  • Mâncărime de intensitate variabilă
  • Roșeață subtilă în cazuri ușoare
  • Inflamație intensă (poate exista chiar și sângerare în cazurile severe)
  • Modificări ale dispoziției bebelușului din cauza iritației semnificative din zona din jurul scutecului
Copil care are o iritație de scutec
Dermatita de scutec este o reacție inflamatorie localizată în regiunea scutecului. Simptomele sale includ roșeață, mâncărime și iritație.

Cauzele iritației de scutec

Iritația de scutec este rezultatul unei combinații de factori multipli. Aceștia includ umiditatea crescută, contactul prelungit cu urina sau fecalele și alți iritanți, cum ar fi detergenții.

A doua cea mai frecventă cauză a dermatitei de scutec este infecția (în special infecția fungică provocată de Candida albicans). În mod similar, și alte micoze pot fi asociate cu dermatita scutecului, cum ar fi:

Tipuri de iritație de scutec

Iritația de scutec este orice afecțiune a pielii care apare în zona care vine în contact cu scutecul. Această inflamație poate fi rezultatul diferiților factori. În acest sens, putem clasifica iritațiile astfel:

Dermatita iritativă de contact

Dermatita iritativă de contact este cel mai frecvent tip de dermatită de scutec. Aspectul său este legat de contactul pielii cu fecalele și urina care se acumulează în scutec. Cu toate acestea, pliurile din zona inghinală sunt sănătoase, fără modificări, deoarece au un contact mai mic cu agenții iritanți.

Pentru a preveni această patologie, studiile efectuate de AEPED recomandă păstrarea zonei curate și uscate în orice moment. În plus, ar trebui să schimbi scutecul copilului în mod repetat pe tot parcursul zilei.

Candidoza scutecului

Iritația de scutec poate fi cauzată de o infecție cu o ciupercă care trăiește în mod normal în microbiota digestivă. Semnele care caracterizează patologia sunt următoarele:

  • Petele foarte roșii
  • Pielea rănită și lucioasă
  • Leziunile clar definite
  • Rănile deschise
  • Pliurile inghinale compromise

Dermatita bacteriană

În anumite cazuri, se observă dermatita bacteriană, cunoscută și sub numele de impetigo. Stafilococul și streptococul provoacă adesea iritația de scutec sau agravează o patologie deja existentă. Un semn caracteristic al infecției streptococice este pielea roșie de culoare aprinsă în jurul anusului.

Dermatita alergică

Bebelușii cu piele sensibilă pot dezvolta un anumit tip de reacție alergică la o anumită componentă a scutecelor sau a cremelor. Cei mai frecvenți alergeni includ următoarele:

  • Elastice sau coloranți folosiți la fabricarea scutecelor
  • Parfumuri
  • Conservanți incluși în produsele de igienă

Este posibil să previi iritația de scutec?

Tratamentul iritației cutanate are două obiective principale. În primul rând, trebuie vindecată pielea deteriorată și, în al doilea rând, trebuie prevenită reapariția erupției cutanate. Având în vedere aceste aspecte, îți prezentăm câteva strategii utile pentru îndeplinirea obiectivelor.

  • O igienă bună este esențială pentru menținerea integrității pielii și prevenirea degradării acesteia. Poți reduce expunerea la iritanți, cum ar fi urina și fecalele, prin schimbări frecvente ale scutecelor și folosirea scutecelor super absorbante care ajută la reducerea suprahidratării pielii.
  • Spală și curăță pielea din zona scutecului cu un produs de curățare fără săpun și apă.
  • Studiile de dermatologie pediatrică arată faptul că șervețelele pentru bebeluși nu provoacă nicio deteriorare a pielii. În plus, noile formulări ale acestui tip de produs, care includ tampoane de pH, ajută la echilibrarea pH-ului alcalin al urinei și la prevenirea deteriorării pielii.
Nevoia de tratamente pentru iritația de scutec
Cel mai bun mod de a preveni erupția de scutec este o igienă bună și schimbarea constantă a scutecului.

Tratamente pentru iritația de scutec

Nu uita faptul că, oricare ar fi tipul de infecție din zona scutecului, patologia necesită diagnostic și tratament, adică implică o vizită la medicul pediatru sau dermatolog. După ce medicul determină tipul de erupție care afectează copilul și distribuția acesteia, el va stabili cauza și opțiunile terapeutice.

În cazul dermatitei de contact iritante, trebuie să practici o igienă adecvată și să lași copilul fără scutece pentru câteva minute după spălare. Aplică un preparat special pe zona intimă înainte de a finaliza schimbarea scutecului.

Dacă ai de-a face cu o infecție cu ciuperci, atunci va trebui să aplici un unguent local cu imidazol.

Notă: Utilizarea cremelor cu corticoizi în zona scutecului este complet contraindicată.

Când să consulți un medic și să soliciți tratamente pentru iritația de scutec?

Dacă iritația de scutec nu dispare după aplicarea măsurilor de mai sus, trebuie să te adresezi unui medic pentru ca acesta să-ți poată prescrie medicamentul potrivit. Mai mult, în caz de supurație, răni, febră sau orice altă manifestare clinică a unei complicații, mergi imediat cu cel mic la medic.

În majoritatea cazurilor, aceste tipuri de probleme dermatologice se ameliorează prin îngrijire de bază, cum ar fi evitarea utilizării iritanților și asigurarea unei igiene optime. Chiar și așa, cel mai bine este să informezi medicul pediatru despre orice simptome apărute.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carr AN, DeWitt T, Cork MJ, et al. Diaper dermatitis prevalence and severity: Global perspective on the impact of caregiver behavior. Pediatr Dermatol. 2020;37(1):130-136. doi:10.1111/pde.14047
  • Ravanfar P, Wallace JS, Pace NC. Diaper dermatitis: a review and update. Curr Opin Pediatr. 2012 Aug;24(4):472-9. doi: 10.1097/MOP.0b013e32835585f2. PMID: 22790100.
  • Blume-Peytavi U, Kanti V. Prevention and treatment of diaper dermatitis. Pediatr Dermatol. 2018 Mar;35 Suppl 1:s19-s23. doi: 10.1111/pde.13495. PMID: 29596731.
  • Kellen PE. Diaper dermatitis: differential diagnosis and management. Can Fam Physician. 1990;36:1569-1572.
  • (2016). Dermatitis del pañal y trastornos relacionados. PediatríaIntegral, 151. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2016/05/Pediatria-Integral-XX-03_WEB.pdf#page=7
  • (2012). Trastornos cutáneos más frecuentes del recién nacido y del lactante. Dermatitis del pañal. PediatríaIntegral, 195. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2012/06/Pediatria-Integral-XVI-3.pdf#page=7
  • Bonifaz A, Rojas R, Tirado-Sánchez A, et al. Superficial Mycoses Associated with Diaper Dermatitis. Mycopathologia. 2016;181(9-10):671-679. doi:10.1007/s11046-016-0020-9

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.