Sulfiții din alimente: alergii și intoleranțe - Doza de Sănătate
 

Sulfiții din alimente: alergii și intoleranțe

Sulfiții sunt un aditiv utilizat în mod obișnuit în alimentele procesate. Se presupune că sunt inofensivi, însă pot provoca reacții adverse și intoleranțe la anumiți oameni.
Sulfiții din alimente: alergii și intoleranțe
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sulfiții din alimente sunt compuși chimici folosiți pe post conservanți. Aceștia au fost descoperiți de grecii antici și romani.

În prezent, industria alimentară îi folosește pentru a preveni oxidarea grăsimilor și a uleiurilor din produsele prelucrate. Sulfiții pot menține culoarea originală a alimentelor (împiedicând nuanțele să se închidă) și, de asemenea, pot preveni proliferarea mucegaiurilor, a bacteriilor și a drojdiilor.

Sulfiții pot fi recunoscuți pe etichetele nutriționale datorită nomenclaturii lor specifice. Producătorii trebuie să specifice funcția pe care aceste substanțe o îndeplinesc în alimente și să le enumere după denumire sau după numărul E. Sulfiții sunt cuprinși între E220 și E228.

Etichetarea unui produs alimentar care conține sulfiți este obligatorie deoarece aceștia fac parte dintr-un grup de substanțe despre care se știe că provoacă hipersensibilitate, așa cum se arată în Codex Alimentarius.

Femeie care analizează sulfiții din alimente
Etichetele alimentelor conțin informații nutriționale despre produse.

Sulfiții din alimente: în ce produse îi putem găsi?

Utilizarea sulfiților este permisă în următoarele grupe de alimente:

  • Fructe uscate și produse de patiserie
  • Suc de fructe, bere, vin, cidru și alte produse fermentate
  • Jeleuri și gemuri de fructe
  • Dressinguri pentru salată
  • Cârnați și mezeluri
  • Preparate din carne, pește și crustacee
  • Crustacee proaspete, congelate și refrigerate

În plus față de produsele alimentare, există sulfiți în unele produse farmaceutice și cosmetice.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a interzis utilizarea sulfiților în fructe și legume proaspete, cu excepția cartofilor, în 1986. Aceștia nu sunt permiși nici în carne proaspătă, pește și fructe de mare, deoarece acești aditivi distrug tiamina – sau vitamina B1 – prezentă în alimente.

Cât de siguri sunt sulfiții pentru sănătate?

Așa cum am menționat deja, utilizarea sulfiților este permisă în industria alimentară. Sunt prezenți în unele produse fermentate, cum ar fi vinul și berea. De fapt, aceștia apar chiar în mod natural, deși în cantități minime, în acest tip de produse.

Toți aditivii alimentari autorizați sunt, în principiu, siguri și inofensivi. Cantitățile utilizate sunt reglementate, iar maximul permis este cu mult sub valorile care ar putea produce probleme de sănătate. Aportul zilnic sigur de sulfiți este în vigoare din 1974. Acesta este de 0,7 mg pe kg de greutate corporală zilnic.

Cu toate acestea, utilizarea sulfiților poate fi problematică la anumite persoane cu reacții alergice. Iată de ce unele agenții, cum ar fi Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Food Standards Australia New Zeland (FSANZ), au desemnat comisii de experți responsabile de revizuirea utilizării sulfiților în alimente.

Principalele concluzii ale ultimelor studii

După analizele recente, atât EFSA, cât și FSANZ au tras concluzii similare cu privire la utilizarea sulfiților în alimente. În acest moment, aportul de sulfiți nu ar trebui să alarmeze consumatorii. Cu toate acestea, ambele organisme au observat ușurința cu care un număr mare de oameni pot depăși cantitatea maximă recomandată de 0,7 mg pe kg de greutate corporală. Acești oameni sunt în mare parte adulți și copii care consumă cantități mari de alimente ce conțin sulfiți.

Acesta este motivul pentru care „avem nevoie de mai multe studii pentru a evalua efectele sulfiților în organism, deoarece unele persoane pot experimenta reacții adverse”.

Ambele agenții susțin faptul că etichetele alimentelor trebuie să reflecte în mod clar nivelul de sulfiți din produsul final, pentru ca persoanele sensibile la sulfiți să își poată limita consumul. Citirea etichetelor alimentelor este unul dintre cele mai bune moduri prin care persoanele sensibile pot evita expunerea excesivă sau neprevăzută la sulfiți.

Rafturi de supermarket pline cu alimente
Agențiile internaționale de alimentație studiază în mod constant sulfiții din produsele alimentare pentru a oferi recomandări adecvate consumatorilor, vânzătorilor și producătorilor.

Cine sunt oamenii cei mai sensibili la sulfiții din alimente?

În ultimele decenii, au existat multe reacții alergice documentate în urma aportului de sulfiți. Cu toate acestea, nu toată lumea le experimentează, deoarece unele grupuri de consumatori sunt mai sensibile la aportul de sulfiți.

Reacțiile alergice apărute la persoanele sensibile duc la apariția mai multor simptome, cum ar fi:

  • Dermatita
  • Urticaria
  • Înțepăturile
  • Durerile abdominale cu diaree
  • Mâncărimile în gât, secrețiile nazale abundente și strănutul

În plus, dioxidul de sulf poate fi periculos în cantități mari, poate irita căile respiratorii și poate provoca probleme suplimentare persoanelor cu astm. Între 4 și 8% dintre astmatici prezintă reacții adverse în urma consumului de sulfiți.

Mecanismul de reacție nu este clar, dar se pare că unii compuși ai sulfiților duc la apariția bronhoconstricției. Aceasta duce la simptome precum tusea, respirația accelerată, respirația șuierătoare și răgușeala.

În concluzie, expunerea continuă la sulfiți poate fi o problemă pentru oamenii astmatici și pentru persoanele deosebit de sensibile. În timp ce așteptăm noutăți cu privire la dozele maxime recomandate, aceste persoane ar trebui să acorde o atenție sporită consumului de produse care conțin substanța menționată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • Food Standards Australia and New Zeland. Risk and Technical Assessment Report. Benzoates and sulphates permission on food.
    • Franco R et al. Antioxidant versus food antioxidant additives and food preservatives. Antioxidants. 2019. 8(11):542.
    • Gobierno de Canadá. Sulphites. Priority Allergens 2016. ISBN: 978‐0‐660‐05127‐7
    • Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Food. Scientific Opinion on the re-evaluation of sulfur dioxide (E 220), sodium sulfite (E 221), sodium bisulfite (E 222), sodium metabisulfite (E 223), potassium metabisulfite (E 224), calcium sulfite (E 226), calcium bisulfite (E 227) and potassium bisulfite (E 228) as food additives. EFSA Journal. Abril 2016.
    • Vally, H y La Misso N.  Adverse reactions to the sulfite additives. Gastroenterology and Hepatology from bed to bench. Invierno 2012. 5(1): 16-23.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.