Cum au apărut alergiile la oameni? - Doza de Sănătate
 

Cum au apărut alergiile la oameni?

Prevalența alergiilor a crescut la nivel global, în special în rândul tinerilor. Dar cum s-au dezvoltat alergiile la nivel evolutiv la oameni? Află în acest articol!
Cum au apărut alergiile la oameni?

Ultima actualizare: 20 august, 2020

Mulți oameni au experimentat până acum o reacție alergică. Acest tip de reacție devine din ce în ce mai frecvent, deoarece se estimează că 30 până la 40% din populația mondială a suferit o anumită alergie la un moment dat. Dar cum au apărut alergiile la oameni?

Nu toate veștile sunt proaste, pentru că, oricât de deranjante ar fi acestea, alergiile ar putea avea un sens evolutiv unic.

Alergiile sunt o reacție imună împotriva unei substanțe care este în mod normal inofensivă pentru gazdă. Se manifestă prin semne și simptome caracteristice ce apar la expunerea la alergen. Anticorpii sistemului imunitar al persoanei care suferă de această patologie recunosc agenți inofensivi din mediu ca potențiale pericole. Astfel, aceștia acționează în consecință pentru a-i expulza. Acest lucru provoacă inflamații de diferite grade în sinusurile paranazale și la nivelul pielii și al sistemul digestiv, printre altele.

Acesta este motivul pentru care existența alergiilor ne face să ne întrebăm de ce sistemul nostru imunitar ne boicotează în situații inofensive. Pentru a afla mai multe despre acest lucru, mai jos vom vorbi despre rolul alergiilor în evoluția și dezvoltarea umană.

Cum au apărut alergiile la oameni?

Adevăratul scop al reacțiilor alergice continuă să fie și astăzi un subiect de dezbatere și cercetare. Ipoteza actuală susține faptul că alergiile s-au răspândit la nivel global din cauza lipsei de expunere la agenți patogeni reali.

Un studiu publicat în Plos Computational Biology afirmă faptul că proteinele care se găsesc în elementele ce intră în contact zilnic cu oamenii sunt similare cu celor ale paraziților corpului uman. Lipsa contactului sistemului imunitar cu acest tip de ființă vie dăunătoare l-ar putea determina să detecteze orice alt semnal similar ca potențial pericol, provocând o reacție alergică.

Studiul menționat anterior conține dovezi care susțin această ipoteză:

  • Echipa de cercetare a monitorizat reacția de laborator a anticorpilor la o proteină dintr-o specie de parazit, Schistosoma mansoni. Proteina în cauză a fost similară cu cea prezentă în polenul de mesteacăn.
  • Aceiași anticorpi care au fost responsabili de îndepărtarea proteinei parazite au fost cei care au reacționat la polenul de mesteacăn.

Deși aceste rezultate sunt simple, oferă multe informații. Lipsa amenințărilor reale poate face ca sistemul imunitar să reacționeze haotic.

Femeie care suferă de alergii
O alergie este o reacție a sistemului imunitar la agenți pe care îi identifică ca fiind periculoși.

Un răspuns care probabil nu este chiar accidental

Am putea accepta această posibilă explicație, deoarece pare convingătoare și dovedită științific. Cu toate acestea, alți cercetători prezintă diferite teorii.

Unele studii apărute în publicația Scientific American sugerează faptul că aceste reacții nu sunt deloc întâmplătoare. Cercetătorii susțin faptul că alergiile ne protejează de toxinele prezente în mediu.

Într-unul dintre studii, șoarecii au fost expuși la doze mici de venin. Apoi, după câteva săptămâni, au fost expuși la doze mai concentrate de venin. Experții au inoculat doar câțiva șoareci cu doza concentrată. S-a constatat că șoarecii care au fost expuși la doze mici au avut un răspuns imunitar mult mai puternic la doza concentrată decât cei care nu au fost inoculați inițial. Expunerea la o doză inițială a făcut ca șoarecii inoculați anterior să dezvolte anticorpi la alergeni specifici, care i-au pregătit pentru scenarii viitoare mai severe.

Ce ar putea însemna acest lucru?

Dacă interpretăm rezultatele, putem să considerăm că prin vărsături, respirație rapidă și alte simptome corpul ne pregătește pentru situații reale periculoase. Sistemul nostru imunitar ar putea să ne pregătească pentru alte reacții viitoare mai severe și, în același timp, să ne comunice că ar trebui să încercăm să evităm aceste substanțe.

Această teorie sugerează faptul că alergiile s-au dezvoltat ca mecanisme evolutive la om. Pe baza interacțiunii cu agenți inofensivi, ca specie, am fi putut învăța să evităm situațiile mai riscante. Mai mult, aceste mici episoade alergice ar putea antrena sistemul imunitar împotriva pericolelor grave.

Bolnav care se întreabă cum au apărut alergiile
Unele teorii sugerează faptul că alergiile sunt mecanisme evolutive la om.

De ce se dezvoltă o alergie? Este o întrebare fără răspuns

După cum ai văzut în acest articol, există diferite teorii cu privire la apariția alergiilor. Nu există certitudini sau fapte, ci, în schimb, moduri diferite de abordare a unui fenomen global. Cu toate acestea, adevăratul motiv al dezvoltării alergiilor rămâne necunoscut.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.