Avantajele și dezavantajele scutecelor textile - Doza de Sănătate
 

Avantajele și dezavantajele scutecelor textile

Ce fel de scutece sunt potrivite pentru bebelușul tău - de unică folosință sau textile? Cele din a doua categorie te ajută să economisești mulți bani și să reduci impactul asupra mediului înconjurător, ceea ce te-ar putea face să crezi că reprezintă opțiunea ideală. Însă scutecele textile au și anumite dezavantaje minore pe care ar fi bine să le iei în considerare.
Avantajele și dezavantajele scutecelor textile

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Multe mămici au început să folosească scutece textile. Această opțiune este mult mai ieftină și ecologică decât scutecele de unică folosință. Avantajele scutecelor textile sunt încurajatoare, dar trebuie să iei în considerare și dezavantajele lor înainte de a decide ce fel de scutece sunt potrivite pentru bebelușul tău.

Înainte de apariția scutecelor de unică folosință din celuloză, cele textile constituiau singura opțiune disponibilă. În prezent, multe mămici încearcă să le crească popularitatea din trei motive:

  • Pot fi spălate și refolosite.
  • Reduc nivelul deșeurilor.
  • Sunt ieftine.

Deși inițial va trebui să cheltuiești mulți bani pentru a le cumpăra, scutecele textile te pot ajuta să faci economii pe termen lung datorită faptului că sunt reutilizabile.

Totodată, scutecele textile sunt reglabile și hipoalergenice. În general, sunt fabricate din fibre naturale, drept pentru care nu trebuie să le confundăm cu scutecele folosite de bunicile noastre. Variantele noi sunt relativ ușor de spălat și nu provoacă probleme majore de igienă.

Deloc surprinzător, pe lângă numeroasele lor avantaje, și dezavantajele scutecelor textile merită toată atenția. În articolul de azi, îți vom prezenta în detaliu caracteristicile acestora, astfel încât să poți lua o decizie informată.

Avantajele scutecelor textile

Mămică probând avantajele și dezavantajele scutecelor textile
Scutecele textile sunt mai rentabile din punct de vedere financiar pe termen lung și au un impact redus asupra mediului înconjurător.

Sunt mai bune pentru pielea bebelușilor

Primul avantaj al scutecelor textile este faptul că sunt benefice pentru pielea bebelușilor. De fapt, fiind fabricate din materiale 100% naturale ca bumbacul sau bambusul, riscul ca acestea să provoace iritații este minim.

În plus, scutecele textile nu conțin substanțe chimice care pot provoca reacții alergice. Așadar, bebelușii care le poartă sunt mai puțin predispuși la apariția dermatitei.

Sunt confortabile

Datorită fibrelor naturale permeabile, scutecele textile permit pielii să respire atunci când sunt purtate pe timp de caniculă și nu rețin transpirația sau căldură excesivă. Ele sunt fabricate din materiale mult mai plăcute la atingere și mai moi decât scutecele de unică folosință.

Sunt ecologice

Folosirea de scutece textile este o practică ecologică. Aproximativ 20 de miliarde de scutece de unică folosință sunt depozitate în gropi de gunoi în fiecare an – adică echivalentul a peste 3,5 milioane de tone de deșeuri.

Scutecele de unică folosință au nevoie de 500 de ani pentru a se descompune și eliberează metan în aer. În exces, acest gaz este inflamabil. Totodată, este periculos să respiri metan deoarece acesta înlocuiește oxigenul din organism.

Optând pentru scutece textile reutilizabile, vei contribui la protejarea mediului înconjurător.

Sunt mai ieftine pe termen lung

Așa cum am menționat anterior, poți economisi mulți bani dacă bebelușul tău trece la scutece textile – însă doar pe termen lung. Deși un set de asemenea scutece este mai scump decât un pachet de pamperși, ele pot fi reutilizate, așadar nu este nevoie să cumperi scutece noi în fiecare săptămână.

Un alt avantaj al scutecelor textile este faptul că poți să le iei pe cele vechi ale unei prietene și să le dai mai departe atunci când nu mai ai nevoie de ele. Astfel, investiția inițială va fi evitată!

Pot fi decorate și personalizate

Acest tip de scutec nu este de unică folosință și este fabricat dintr-un material textil moale. Îl poți broda sau decora oricum dorești. Cele vândute în magazine au design-uri frumoase, originale și amuzante. Le poți chiar asorta cu vestimentația bebelușului tău!

Dezavantajele scutecelor textile

Bebeluș dormind în pat
În ciuda beneficiilor oferite, scutecele textile pot fi foarte incomode în anumite situații, mai ales atunci când nu ești acasă.

Necesită mai multă îngrijire

Fiind reutilizabile, scutecele textile trebuie spălate, uscate și păstrate împăturite înainte de fiecare utilizare. Evident, este mult mai ușor să folosești un scutec și apoi să-l arunci la gunoi. Aceste obiecte trebuie spălate frecvent, așa că, în funcție de cantitatea de care dispui, va trebui să te asiguri că ai mereu scutece curate la dispoziție.

Când vine vorba de a le spăla, va trebui să ai mare grijă. În caz contrar, scutecele textile pot reține mirosurile neplăcute și provoca diverse probleme. Folosește un detergent neutru și evită înălbitorii și alte tipuri de produse dezinfectante care ar putea irita pielea bebelușului.

Cele murdare trebuie depozitate înainte de spălare

După utilizare, scutecele de unică folosință pot fi aruncate la gunoi. Însă cele textile pot provoca probleme dacă trebuie să le schimbi și nu te afli acasă, deoarece va trebui să le depozitezi într-o pungă înainte de spălare.

Această problemă nu este foarte deranjantă dacă te întorci acasă curând. Dar dacă ești plecată pentru mult timp sau vrei să călătorești pe distanțe lungi, mirosurile neplăcute care te vor însoți pot deveni un mare inconvenient.

Unele creșe nu le acceptă

Majoritatea creșelor nu vor să aibă de-a face cu scutece textile. Este de înțeles – în fond, angajații acestor centre nu au cum să depoziteze zeci de scutece murdare până când părinții vin să-și ia copiii. Majoritatea creșelor îți vor cere să-i asiguri bebelușului tău scutece de unică folosință.

După cum poți vedea, scutecele textile prezintă foarte multe avantaje. Dar există și anumite dezavantaje pe care trebuie să le iei în considerare. Poți alterna între a folosi scutece textile și scutece de unică folosință.

În ceea ce privește mediul înconjurător, pielea bebelușului și factorul financiar, te sfătuim să optezi pentru scutecele textile. Dar cele de unică folosință sunt mult mai utile atunci când nu ești acasă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Shanon A, Feldman W, James W, Dulberg C. Diapers: what do parents choose and why?. Can Fam Physician. 1990;36:1705–1708.
  • Shanmugasundaram, O. L., & Gowda, R. V. M. (2011). Study of Bamboo and Cotton Blended Baby Diapers. Research Journal of Textile and Apparel. https://doi.org/10.1108/RJTA-15-04-2011-B005
  • Zimmerer, R. E., Lawson, K. D., & Calvert, C. J. (1986). The Effects of Wearing Diapers on Skin. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.1986.tb00497.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.