Beneficiile consumului de ovăz

02 Iulie, 2020
În acest articol, vom vorbi despre ovăz și beneficiile sale uimitoare pentru sănătate. Este ușor să adaugi această cereală în dieta ta deoarece este extrem de versatilă. Citește în continuare pentru a afla o mulțime de informații interesante!

Beneficiile consumului de ovăz sunt numeroase. De fapt, tot mai mulți oameni și-au dat seama că este o alternativă mai bună și mai puțin costisitoare la cerealele clasice în cutie. Prin urmare, consumul de ovăz este în creștere. Este o veste grozavă, deoarece ovăzul este foarte sănătos. De asemenea, cunoașterea este putere, iar mulți oameni nu știu care este impactul dietei asupra stării lor generale fizice și psihice!

Unul dintre cele mai interesante lucruri despre ovăz este faptul că îl poți integra în tot felul de preparate, deoarece aroma sa neutră se îmbină perfect cu majoritatea ingredientelor. Cel mai obișnuit mod de a consuma ovăz este la micul dejun. Cu toate acestea, îl poți folosi și pentru a prepara gustări pe care le poți consuma între mese.

Așadar, astăzi vom discuta despre beneficiile consumului de ovăz și îți vom oferi câteva idei despre cum să-l integrezi în mesele tale zilnice.

Beneficiile consumului de ovăz

Ovăzul este o cereală versatilă și foarte sănătoasă. Este ideal ca ingredient principal sau pentru a completa alte ingrediente în orice tip de rețetă. Vei beneficia foarte mult de proprietățile sale nutritive și vei oferi o notă diferită bucatelor.

Faina de ovăz este bogată în fibre și carbohidrați complecși, care îmbunătățesc absorbția de glucoză și induc senzația de sațietate, printre alte beneficii.

Ovăzul este alcătuit în principal din carbohidrați complecși, care sunt o sursă de energie progresivă în comparație cu carbohidrații simpli. În plus, ovăzul este bogat și în grăsimi sănătoase și proteine.

De asemenea, fulgii de ovăz au un conținut ridicat de fibre (9 g/100 g) care, împreună cu restul nutrienților, pot ajuta la prevenirea tulburărilor la nivelul sistemului digestiv, cum ar fi constipația, diabetul și chiar obezitatea. De asemenea, ovăzul este excelent pentru scăderea colesterolului.

Îți recomandăm:

Fursecuri din ovăz fără zahăr sau unt

5 beneficii pentru sănătate oferite de ovăz

Fulgi și lapte de ovăz

1. Consumul de ovăz ține sub control nivelul de colesterol

Datorită caracteristicilor fizico-chimice ale beta-glucanului, nutriționiștii consideră că fulgii de ovăz pot contribui la scăderea nivelului de colesterol din sânge și pot ajuta în controlul glicemiei postprandiale și al răspunsului la insulină.

Numeroase studii indică faptul că aportul de 3 g de beta-glucan pe zi poate contribui la reducerea riscului de boli coronariene. Totuși, aportul de ovăz trebuie însoțit de o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol.

2. Ovăzul conține antioxidanți

Ovăzul conține polifenoli cunoscuți ca avenantramide. Datorită acestor antioxidanți, oxidarea celulară va fi redusă, tensiunea arterială va fi reglată, iar vasele de sânge se vor dilata pentru a obține un efect antiinflamator.

3. Este excelent pentru sănătatea sistemului nervos și cea a oaselor

Beneficiile consumului de ovăz pentru oase
Datorită conținutului de vitamine și minerale, cum ar fi calciul, consumul de ovăz este direct legat de o incidență mai mică a osteoporozei.

Datorită vitaminelor din complexul B prezente în ovăz, această cereală ajută la dezvoltarea, menținerea și echilibrarea funcționării sistemului nervos.

În ceea ce privește oasele, ovăzul conține o cantitate mare de calciu care ajută la prevenirea demineralizării. Prin urmare, ovăzul ajută la prevenirea apariției osteoporozei.

4. Ajută la prevenirea apariției mai multor boli

Consumul de ovăz previne hipotiroidismul, deoarece această cereală conține iod, un mineral care normalizează funcționarea glandei tiroide. De asemenea, proprietățile expectorante și mucolitice ale ovăzului ameliorează tusea și bronșita.

Unele studii indică faptul că introducerea timpurie a făinii de ovăz în dietele copiilor poate reduce riscul apariției astmului bronșic.

5. Reglează nivelul de zahăr în sânge

Așa cum am menționat mai sus, fulgii de ovăz conțin beta-glucani solubili în apă. Prin urmare, aceștia formează un gel în timpul digestiei, care încetinește trecerea zaharurilor în sânge. Acesta este modul în care ovăzul ajută la reducerea nivelului de zahăr în sânge, îmbunătățind răspunsul la insulină. De fapt, ovăzul este deosebit de util în dieta persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.

Cel mai bun mod de a consuma ovăz pentru a obține un maxim de beneficii

Castron și lingură cu ovăz
Fulgii de ovăz sunt un ingredient excelent pe care îl poți încorpora într-o mare varietate de rețete, fie dulci sau sărate.

Ovăzul este o cereală versatilă pe care o poți folosi nu numai în dulciuri, ci și în mâncăruri sărate. De exemplu, îl poți amesteca cu carne măcinată pentru a prepara hamburgeri sau chiftele. De asemenea, îl poți folosi în loc de pesmet sau îl poți măcina fin pentru o rețetă de pui prăjit.

Unele dintre cele mai bune moduri de a consuma ovăz sunt:

  • Cu fructe proaspete sau uscate la micul dejun. Această metodă îți permite să profiți mai bine de mineralele și vitaminele sale, deoarece acidul din fructe favorizează absorbția acestor substanțe în corp.
  • Îl poți adăuga în orice rețetă de pâine sau prăjituri și chiar în trufe de ciocolată cu fulgi de ovăz și migdale. Aceste preparate sunt mult mai sănătoase decât cele cumpărate din magazin.

Îți recomandăm:

Rețetă de biscuiți cu ovăz și iaurt fără zahăr

Există încă îndoieli cu privire la utilizarea ovăzului de către pacienții cu celiachie. Cu toate acestea, orice persoană fără intoleranță la gluten poate include cu încredere această cereală în dieta sa zilnică.

Deci, cât de des mănânci ovăz?

  • Virtanen SM, Kaila M, Pekkanen J, Kenward MG, Uusitalo U, Pietinen P, Kronberg-Kippilä C, Hakulinen T, Simell O, Ilonen J, Veijola R, Knip M. Early introduction of oats associated with decreased risk of persistent asthma and early introduction of fish with decreased risk of allergic rhinitis. Br J Nutr. 2010 Jan;103(2):266-73. doi: 10.1017/S0007114509991541. Epub 2009 Aug 13. PubMed PMID: 19674492.
  • Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. Efectos del consumo del beta-glucano de la avena sobre el colesterol sanguíneo: una revisión. 2016; 20(2): 127 – 139. http://scielo.isciii.es/pdf/renhyd/v20n2/revision1.pdf
  • Clemens R, van Klinken BJ. Oats, more than just a whole grain: an introduction. Br J Nutr. 2014; 112(Suppl 2): S1-3. doi: 10.1017/S0007114514002712.
  • Ortega RM, Aparicio Vizuete A, Jimenez Ortega AI, Rodriguez Rodriguez E. Wholegrain cereals and sanitary benefits. Nutr Hosp. 2015; 32(Suppl 1): 25-31. doi: 10.3305/nh.2015.32. sup1.9475.