Terci de ovăz pentru micul dejun: 10 rețete sănătoase

· 29 martie 2019
Ovăzul este un ingredient care poate fi utilizat într-o mare varietate de rețete. În continuare, îți prezentăm diferitele metode de preparare a terciurilor de ovăz.

Terciul de ovăz este cunoscut în limba engleză sub denumirea de „porridge” și este foarte simplu de preparat. Trebuie doar să fierbi ovăzul împreună cu alte cereale și cu apă sau lapte. În unele cazuri, sunt incluse chiar și legume. Așadar, există mai multe modalități de a prepara terci de ovăz pentru micul dejun.

Terciul de ovăz este ideal pentru micul dejun și este un preparat tradițional în țări precum Marea Britanie, Irlanda, Islanda, Canada, Noua Zeelandă și țările scandinave, printre altele. De obicei, acest terci de ovăz pentru micul dejun se servește cald, motiv pentru care se consumă mai ales în anotimpul rece.

În continuare, îți vom prezenta câteva modalități de a prepara terci de ovăz pentru micul dejun.

Terci de ovăz pentru micul dejun cu lapte vegetal

1. Terci de ovăz pentru micul dejun – varianta tradițională

Ingrediente

  • Un pahar cu lapte (250 ml)
  • 50 g de fulgi de ovăz
  • Esență de vanilie (după gust)
  • Zahăr sau îndulcitor natural (după gust)

Mod de preparare

  1. Toarnă laptele într-o oală, adaugă fulgii de ovăz și amestecă.
  2. Adaugă esența de vanilie și zahărul, apoi amestecă.
  3. Preparatul se servește cald.

Îți recomandăm și:

Metabolism accelerat cu 4 tipuri de mic dejun cu ovăz

2. Terci de ovăz cu miere și lapte de cocos

Ingrediente

  • Puțină sare
  • Puțină scorțișoară măcinată
  • O cană de apă (250 ml)
  • ½ cană de lapte de cocos (50 ml)
  • 5 linguri de fulgi de ovăz (50 g)
  • 2 linguri și jumătate de miere de albine (25 g)

Mod de preparare

  1. Într-un vas, adaugă apa, fulgii de ovăz, laptele de cocos, sarea și scorțișoara. Amestecă bine și lasă totul timp de o noapte în frigider.
  2. În dimineața următoare, adaugă mierea.
  3. Poți să îl consumi rece sau să îl încălzești la microunde.

3. Terci de ovăz în stilul orezului cu lapte

Ingrediente

  • O banană
  • Zahăr (după gust)
  • Un pahar de lapte de migdale (205 ml)
  • 5 linguri de fulgi de ovăz (50 g)
  • 3 linguri de scorțișoară măcinată (30 g)

Mod de preparare

  1. Încălzește laptele la foc mare și adaugă scorțișoara.
  2. Atunci când începe să fiarbă, redu focul și adaugă ovăzul.
  3. Amestecă până devine consistent.

4. Terci de ovăz cu fructe

Modalități de a prepara terci de ovăz pentru micul dejun

Ingrediente

  • Un măr
  • Miere (după gust)
  • Iaurt (după gust)
  • O portocală mică
  • O cană de apă (250 ml)
  • Un pic de tărâțe de ovăz
  • 5 linguri de fulgi de ovăz (50 g)

Mod de preparare

  1. Fierbe apa, ovăzul și mărul tăiat în bucăți mici. Amestecă până devine consistent.
  2. Lasă terciul să se răcească, adaugă miere și tărâțe de ovăz.
  3. Adaugă apoi feliile mici de portocale fără semințe.
  4. Adaugă iaurtul și amestecă terciul din nou.
  5. Consumă preparatul rece.

5. Terci de ovăz pentru micul dejun cu ciocolată

Ovăz cu ciocolată

Ingrediente

  • O banană tăiată bucăți
  • Iaurt degresat
  • ½ pahar cu lapte (125 ml)
  • ½ cană de apă (125 ml)
  • Un pic de tărâțe de ovăz
  • 2 tablete de ciocolată neagră
  • 3 linguri de fulgi de ovăz (30 g)

Mod de preparare

  1. Încălzește apa și laptele într-un vas la foc mic și adaugă tărâțele de ovăz.
  2. Când s-a încălzit, adaugă fulgii de ovăz și ciocolata. Amestecă până la omogenizare.
  3. Adaugă iaurtul și bucățile de banană în terciul de ovăz.

6. Terci de ovăz cu fructe cu coajă lemnoasă și banane

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Încălzește laptele la foc mare și adaugă fulgii de ovăz.
  2. Fierbe la foc mic și amestecă până se omogenizează.
  3. Pune vasul deoparte.
  4. Așază felii de banane și fructe cu coajă lemnoasă pe o farfurie.
  5. Adaugă terciul de ovăz peste fructe și presară scorțișoară.

Te-ar putea interesa și:

Rețete de smoothie cu lapte de ovăz

7. Terci de ovăz pentru micul dejun cu proteină de zer

Ingrediente

  • Fructe cu coajă lemnoasă
  • Fulgi de cocos
  • Puțină sare
  • ½ baton de scorțișoară
  • 2 pahare cu lapte (500 ml)
  • O cană de fulgi de ovăz (100 g)
  • O picătură de esență de vanilie
  • 3 linguri de proteină de zer cu aroma preferată (30 g)

Mod de preparare

  1. Încălzește laptele împreună cu scorțișoara, sarea și esența de vanilie.
  2. Atunci când atinge punctul de fierbere, adaugă ovăzul și proteina. Amestecă timp de 5 minute. Lasă terciul să se răcească.
  3. Servește cu fructe cu coajă lemnoasă.

8. Terci de ovăz cu scorțișoară și fructe

Ingrediente

  • Un baton de scorțișoară
  • Coaja rasă a unei lămâi
  • Un pahar cu lapte (250 ml)
  • Scorțișoară măcinată (după gust)
  • Esență de vanilie (după gust)
  • 4 linguri de fulgi de ovăz (40 g)
  • ½ lingură de zahăr brun (5 g)
  • Căpșuni, stafide, migdale tocate (după gust)

 Mod de preparare

  1. Încălzește laptele împreună cu scorțișoara și coaja rasă a lămâii.
  2. Înainte de fierbere, adaugă ovăzul și esența de vanilie. Amestecă timp de 5 minute.
  3. Când se omogenizează, adaugă zahărul și amestecă încă 5 minute. Lasă terciul să se răcească.
  4. Pune stafidele, migdalele sau căpșunile pe o farfurie și toarnă peste ele terciul de ovăz.
  5. Presară scorțișoară înainte de a-l servi.

9. Terci de ovăz cu fistic și mure

Terci de ovăz pentru micul dejun cu migdale și fistic

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Încălzește apa și făina de ovăz timp de 4 minute la foc mediu.
  2. Adaugă murele, fisticul și scorțișoara, precum și sare după gust, apoi amestecă.
  3. Lasă terciul de ovăz la răcit, apoi servește.

10. Terci de ovăz pentru micul dejun cu nuci și ciocolată

Ingrediente

  • Puțină sare
  • Puțină scorțișoară măcinată
  • O cană de apă (250 ml)
  • 6 linguri de fulgi de ovăz (60 g)
  • 30 g de ciocolată neagră
  • 2 linguri și jumătate de nuci tocate (25 g)

Mod de preparare

  1. Încălzește apa, iar când ajunge la punctul de fierbere, adaugă ovăzul și sarea.
  2. Când se omogenizează, adaugă ciocolata și amestecă până se topește.
  3. Lasă terciul de ovăz la răcit și adaugă apoi nucile și scorțișoara.
  4. Amestecă din nou, apoi servește.

Concluzie

Nu încape îndoială că pe lângă un gust desăvârșit, ovăzul aduce multe beneficii organismului. Din acest motiv, o porție de terci de ovăz este o metodă excelentă de a începe ziua cu un plus de energie.

Ovăzul este o cereală ce conține vitaminele E, B1, B6 și B12 și minerale precum fierul, fosforul, magneziul și zincul. Ovăzul este ideal pentru a slăbi, te ajută să-ți menții o greutate sănătoasă, reglează colesterolul și zahărul din sânge, îmbunătățește tranzitul intestinal și combate hipertensiunea și oboseala.