De ce este importantă meditația înainte de culcare?
Ce faceți în fiecare seară înainte de culcare? Luați cina, butonați televizorul, stați pe internet, citiți mesajele de pe mobil; acestea sunt cele mai frecvente răspunsuri. Foarte puțini aleg meditația înainte de culcare, un obicei foarte util cu multiple beneficii pentru sănătatea fizică și mintală. Aflați mai jos de ce ar trebui să meditați în fiecare seară!
Ce este meditația?
Meditația este o practica prin care încerci sa preiei controlul asupra ta. Există multe școli care abordează această practică și propun diferite moduri de a o realiza.
În rândurile următoare, vom explica totul despre meditație. Ca în orice altă activitate, este nevoie de practică, răbdare și perseverență pentru a obține rezultate benefice.
Citiți mai mult: Meditația orgasmică: ce trebuie să știi
Tăcerea și întunericul
Pentru a începe să meditezi, ai nevoie de un spațiu întunecat și liniștit. Pentru majoritatea este o sarcină aproape imposibilă: viața în oraș, restul familiei, vecinii, strada, etc. Obstacolele apar întotdeauna când ne propunem să începem să medităm. Trebuie să găsim cel mai liniștit loc din casă sau să optăm pentru dopuri bune pentru urechi.
Mintea goală
Mintea nu încetează niciodată să funcționeze, analizând toate lucrurile pe care le-am făcut sau care au rămas de făcut, ce vom face mâine, ce necazuri avem, etc. Când reușim să ne liniștim, începem să observăm câteva beneficii:
- Vom dormi și ne vom odihni mai bine noaptea, după cum indică un studiu de 12 luni publicat de Explore. În consecință, ne vom trezi cu mai multă energie și cu o dispoziție mai bună.
- Vom reduce tulburările sistemului nervos, cum ar fi stresul, anxietatea sau depresia, potrivit unui studiu publicat în Clinical Practice and Epidemiology in Mental Health.
- Vom fi mai concentrați și vom avea o capacitate de memorare mai bună, potrivit cercetărilor publicate de Consciousness and Cognition.
- Vom putea lua decizii mai bune ca rezultat general al tuturor celor de mai sus.
Pe lângă beneficiile de mai sus, potrivit unui articol de pe site-ul specializat WebMD, meditația contribuie la îmbunătățirea circulației sângelui. În acest fel, riscul cardiovascular este considerabil redus.
Citiți mai mult: 9 sfaturi pentru a medita cu succes
Tehnici pentru meditația înainte de culcare
Pentru a începe să ne curățăm mintea, putem urma diferite tehnici. Odată ce ne aflăm în locul întunecat și liniștit, putem alege unul dintre aceste trei exerciții:
Conștientizarea respirației
Respirația este un instrument minunat pentru a începe meditația și a îmbunătăți sănătatea. Din păcate, majoritatea dintre noi uităm să respirăm cât putem de amplu; mai degrabă, respirăm superficial și repede.
Simplul act de a respira lent și calm în așteptarea inspirației și expirației, simțind mișcarea burții, a diafragmei și a pieptului, este un exercițiu excelent de meditație.
Concentrarea pe o lumânare
Deși vom fi în întuneric, putem folosi o lumânare ca punct de concentrare. Vom evita orice tip de gând în timp ce privim lumânarea direct și îi observăm toate detaliile: flacăra, mișcarea, profilul, sunetul, lumina pe care o degajă…
Vizualizarea corpului
Vom face acest exercițiu în poziție culcat sau așezat confortabil. Vom închide ochii și ne vom vizualiza propriul corp, în timp ce ne vom concentra pe relaxarea fiecărei părți la care ne gândim.
Vom începe cu picioarele și vom termina cu capul. Ne vom gândi la cât mai multe detalii posibil, inclusiv la organele interne.
Meditația înainte de culcare este un proces ce necesită timp
La început, este posibil să vă pierdeți concentrarea cu ușurință și să apară tot felul de gânduri. Nu vă pierdeți speranța și fiți consecvenți.
Amintiți-vă că, făcând acest lucru, vă veți putea concentra progresiv și veți obține toate beneficiile pe care le-am menționat mai sus. Veți fi surprinși cât de bine vă va face să vă simțiți meditația înainte de culcare!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Holley S. Hodgins, Kathryn C. Adair. 2010. Attentional processes and meditation. Consciousness and Cognition. https://doi.org/10.1016/j.concog.2010.04.002.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1053810010000747) - Jennifer Warner. Meditation May Soothe Stressed Hearts. WebMD. https://www.webmd.com/heart-disease/news/20050304/meditation-may-soothe-stressed-hearts#:~:text=March%204%2C%202005%20%2D%20The%20benefits,the%20risk%20of%20heart%20disease.
- Yunesian, M., Aslani, A., Vash, J.H. et al. Effects of Transcendental Meditation on mental health: a before-after study. Clin Pract Epidemiol Ment Health 4, 25 (2008). https://doi.org/10.1186/1745-0179-4-25
- Jason C. Ong, Shauna L. Shapiro, Rachel Manber. 2009. Mindfulness Meditation and Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia: A Naturalistic 12-Month Follow-up. EXPLORE.
https://doi.org/10.1016/j.explore.2008.10.004.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550830708003248)